Tips voor tops

Met de dagen die nu rap kouder worden zal er weinig meer getuinierd worden (fysio blij), maandag hoop ik toch weer achter de longarm te kunnen staan, en ik ben benieuwd wat er weer klaar ligt om door te quilten. Op de longarm van Quiltshop Leur zit nu een Red Snapper systeem, (ik weet niet of dit het merk ook is, maar het ziet er wel zo uit) zodat het op de machine zetten van de achterkant en top heel snel gaat, de dame van de video hieronder zegt dat ze het in 10 minuten doet, maar ze hijgt er flink bij 🙂

ik ben benieuwd, we gaan er geen wedstrijd van maken, het moet netjes gebeuren, en oefening baart kunst. Met vastspelden ben je ongeveer een kwartier per stofkant bezig, dus drie kwartier per quilt, maar dan moeten er niet al te veel losse naadjes in de buitenrand van de top zitten, want dan ben je veel langer bezig.

Over losse naadjes gesproken: hieronder is een heel duidelijk filmpje over “Stay Stitching”, waarbij je -nadat de top klaar is- even helemaal rondom naait om alle naden plat en de goede kant op wijzend vast te zetten. Longarmers vinden het heel fijn als de quilts zo worden afgeleverd, maar ook voor wie de top -nog voordat het doorgequilt wordt- graag showt maar niet wilt dat hij gaat lubberen aan de randen (vooral als de stofjes in de zijkanten niet recht van draad zijn geknipt/gesneden), of dat naadjes losraken aan de buitenkant, is het heel praktisch.  De mevrouw hieronder praat in het begin erg veel, hinderlijk voor wie geen Engels verstaat, maar halverwege het filmpje doet ze het voor op haar naaimachine, zo duidelijk, een kind kan de was doen:

Ik quilt nu ongeveer een half jaar op de longarm en ben zowel het uitlubberen van schuin van draad randen als het losraken van naadjes tegen gekomen van handgenaaide tops als ook naaimachine genaaide tops; heel vervelend en veel werk om het toch netjes te krijgen. Het is allemaal mensenwerk, niemand is perfect, maar er is altijd nog wel ruimte voor verbetering denk ik.

Heb je een quilt waarbij je naden hebt die na het strijken niet de gewenste houding aannemen,  dan kan je met wateroplosbaar naaigaren de naden vastzetten, deze is oa te koop bij Patch&Stitch . Wateroplosbaar garen gaat boven op de naaimachine en een neutrale naaigaren in een kleur die niet opvalt onderaan in de spoel. Of je doet het met de hand. Om het draad op te lossen is vernevelen met een plantenspuit of deppen met een vochtig doekje al voldoende, zo fijn!
Wel oppassen als je kans hebt op uitlopen van kleuren, bloedende stoffen zijn niet fijn, zeker niet als je met een quilt van iemand anders bezig bent; ik zou in dit geval met een wattenstaafje het draad oplossen en dan met de föhn gelijk weer de boel droogblazen.

Dit garen is ook makkelijk voor wanneer je trapuntowerk wilt doen op de naaimachine, zie het filmpje hieronder. Ook deze dame klets er flink op los, dus hier de korte vertaling:  Je naait tussenvulling achterop de top, naaiend op de op voorkant van de top getekende lijnen , knipt het overtollige vulling buiten de naailijnen weg, dubbelt de quilt dan zoals gebruikelijk, en dan quilt je op en net buiten de getekende lijnen van de trapunto figuur.

Ik heb ergens nog een nieuw een klosje liggen, maar waar….

Eén gedachte op “Tips voor tops

  1. Truus

    Allereerst nog gefeliciteerd met je Moeders verjaardag.
    Wat heerlijk dat je pols goed genezen is en ja dan nu dat soepeler maken….auw–sterkte.
    Eerlijk gezegd lijkt me deze methode met het verdwijn/oplosgaren erg omslachtig. Je motief komt natuurlijk wel mooier omhoog op deze manier maar of ik het ooit zo zal doen? Denk het niet.
    Maar toch bedankt voor het laten zien van deze filmpjes. Als er teveel gekletst wordt en ze vertelt niets interessants dan schuif ik het filmpje door naar een punt waar ik weer verder wil kijken–met t pijltje op t lijntje van t filmpje schuiven dan zie je de beelden nog en kun je weer verder kijken waar je dat wilt.
    Succes met t oefenen van je pols.
    groetjes,Truus uit Drenthe

Reacties zijn gesloten.