Voor Julie

Een waarschuwing vooraf: dit is een lange blog met veel foto’s!

Afgelopen week kwamen we -van de minibee- bijeen om onze quiltvriendin te helpen, ze was vorig jaar zomer heel enthousiast een leuke quilt gestart met prachtige stofjes,
IMG_4600
ze was tot ongeveer de helft gekomen, de rest zaten al per paar bij elkaar gespeld in afwachting op het witte strookje, maar ze heeft er nu helaas geen puf meer voor om hem af te maken. We -de meisjes van de minibee- staken de koppen bij elkaar en gingen er voor, dat varkentje zullen wij wel even wassen; ik haalde afgelopen vrijdag de tas met spullen op en keek thuis wat er nog moest gebeuren.

Samen met Marlies zou ik maandagmiddag alle blokken afmaken, zodat we dinsdagochtend gelijk aan de slag konden met de blokken tot top maken. Helaas moest Marlies (op afroepbasis) werken, dus ging ik in mijn eentje aan de slag. Het papiertje onder het voetje moest me eraan helpen herinneren dat ik de naaldstand 1 tikje naar rechts moest zetten als ik na een pauze (jaja, ik neem nu serieuze pauzes met naaien en snijden) weer verder ging met naaien, om zo op dezelfde breedte witte stroken uit te komen als Julie had bij haar blokken.
IMG_4622 IMG_4625 IMG_4629  IMG_4633
Het op maat snijden van de blokken was even opletten geblazen, 1x uitschieten met het mes en ik hing. De roze strepen op de liniaal zijn van tape, gekocht bij Quiltshop Leur, een kwart inch breed; het is een tape dat hecht zonder plaksel, net zoiets als die plakplaatjes die we vroeger op de autoramen plakten als we op vakantie gingen.

Dinsdagmorgen 9 uur lagen de blokken genummerd op stapeltjes, en de witte strookjes had ik ook al gesneden, en zo konden Angela en ik gaan naaien, Miranda kwam een half uur later en kon gelijk aan de strijk. Om 12 uur was er nog maar 1 naad om genaaid te worden, maar omdat we na de lunch een diploma uitreiking hadden van onze dochter, moesten we stoppen.
IMG_4642 IMG_4645
Omdat de quilt snel af moest zijn nam ik het doorquilten en afbiezen op me, ook aangezien de andere drie dames van de minibee nog andere verplichtingen hadden. Ik koos voor een bloemetje-krulletjes- hartje doorquiltpatroon, geïnspireerd door de stofjes en de liefde die we er in hebben gestopt tijdens het maken.
IMG_4668 IMG_4669
Het quiltwerk is beter te zien op de achterkant.

Voor de lezers die nu pas inhaken op mijn blog: ik quilt alle quilts -van klein tot supergroot- gewoon op een Bernina 440 QE naaimachine, wel met zo’n speciaal voetje met steekregulator, (de steken worden allemaal even groot zolang de sensor de draadjes van de stof goed kan tellen), maar ik kon het doorquilten al goed op de Pfaff zonder toeters en bellen. Gewoon veel doen en niet bang zijn fouten te maken, en geloof me, ik heb wat afgeblunderd in de eerste jaren van het machinaal quilten en heb zo nu en dan nog wel zo mijn momenten van “dat had ik beter anders kunnen doen”.

Ik gebruikte voor de voorkant lichtgrijze Aurifill om het mozaïek niet te veel te verstoren met het overall patroon, en in het spoel zat een iets donkerdere grijs; het was tijdens het doorquilten heel lastig te zien wat ik aan het doen was, juist omdat het garen niet opviel, de volgende keer zal ik via de achterkant doorquilten, maar dan moet ik wel net als deze keer een goede contrast hebben tussen garen en stof. het was verder een feestje om te doen, en ik was met een paar uur klaar, inclusief koffiepauzes!
IMG_4671
De bies opzetten was een moeizaam leerzaam moment, hij moest -eenmaal klaar- net zo breed worden als de rest van de witte stroken van de quilt, dus maakte ik hem van 4 inch (schuin gesneden) stroken die ik dubbel gevouwen had, zo breed was voor mij de eerste keer. Omdat de bies vrij breed werd en ik niet teveel af wilde snijden, liet ik het overschot aan vulling en achterkantstof aan de quilt zitten; voordat ik de bies om zou slaan kon ik deze precies op maat afsnijden. Ik ging voortvarend aan de slag en een uur later zat de bies er op en het overschot was er af, goh wat was ik blij met hoe makkelijk en vlot alles verliep…..
IMG_4672
tot ik grommend en kreunend ontdekte dat ik stof tekort kwam om een mooie haakse hoek te maken, waar was ik mis gegaan?! Nooooooooh! Hoe los ik dit op?
IMG_4673 IMG_4674
Even een kopje koffie erbij en rustig nadenken, had ik niet ooit ergens hier iets over gelezen, over een brede bies aanzetten? Mmm, lang leve internet
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_AMbDxV5FKg]
Uiteraard krijg je alleen te zien hoe het werkt, en niet de uitleg over hoe breed de uitstekende tussenvullig rand moet zijn. Nou ja, even nadenken en je komt er vanzelf wel achter:
IMG_4695
Ik tornde de bies alleen los van de smalle kanten van de quilt en maakte een naad van deze losgemaakte deel van de bies ook los, zodat ik links en rechts een losse biesdeel had waar ik later een stukje tussen kon zetten, want de bies gebruikte voor elke hoek 1,5″ meer.
IMG_4676
Eerst even 1 hoekje uitproberen voordat ik verder ging, en hoera, het zat nu wel goed!
IMG_4677 IMG_4678
En een uurtje later had ik vier prachtige hoeken, de bies sla ik om naar de achterkant en naai ik sinds een paar jaar op de achterkant vast door op de voorkant werkend vlak naast de bies te naaien en zo de bies op de achterkant ook vast te zetten. Wacht, kijk maar even naar dit blogje. De dame in het filmpje hierboven maakt de lassen in de bies recht, maar ik vind de schuine manier mooier, ook al omdat je dan geen 4 naden op elkaar krijgt bij het later vastnaaien. Kijk hier hoe ik het doe
IMG_4698
ik deed het bijna in mijn broek van geluk, zo blij was ik dat het zo mooi was geworden. Het proefquiltje van 2,5x 2,5″ met dezelfde vulling en stof is mooi uit de was gekomen, dus kan ik deze quilt morgen ook lekker wassen, en dan de label er op zetten, en dan kan Julie hem zaterdag op haar tafel leggen.
IMG_4699

0 gedachten over “Voor Julie

 1. Dineke

  Hij is mooi geworden Shirley. fijn voor je trouwens dat je weer in turbostand hebt kunnen naaien zonder vervelende naweeën.

 2. Mieke49

  Hoi Shirley,
  hij is zeker mooi geworden en jij gaat als van ouds weer als een speer.
  maar let wel op dat jij je zelf niet weer voorbij loopt

 3. Arts

  Hij is super mooi gworden, en wat doen jullie dat snel!!! Ik zag op facebook al hoe hard jullie gewerkt hadden.
  Groetjes ester

 4. Marry

  Wat fijn dat je dit voor je vriendin hebt kunnen doen en dat je er zoveel voldoening van hebt. Je ziet met de nodige pauzes kom je er ook best snel! En nu even verplicht rust?

 5. Hermie

  Het is je heel mooi gelukt, een enkele bies is gemakkelijker, je naait hem er aan, vouwt hem terug, dan leg je de de stof van de bies tegen de buitenkant van de quilt cq uitstekende vulling aan en dan vouw je de stof nog een keer en ligt hij automatisch op de gestikte naad.

 6. sonja martens

  lijkt me heel leuk zo’n goede vriendin , om de quilt af te werken. gefeliciteerd , er zijn gelukkig nog mensen welke zich belangeloos inzetten voor anderen.
  is trouwens niet de eerste keer dat je zo iets doet . nu ik bewonder dat wel . is ook een mooi stuk geworden; zoals hij op de grond ligt om te fotograferen, lijkt hij echt op een mozaïek tegelvloer. lijkt me enig zo’n tapijt in de badkamer .
  grtjs
  sonja m

 7. Truus

  Geweldig wat jullie gedaan hebben en zo vlug!!! Leer mij dat ook eens,want na bijna 30 jaar ben ik nog steeds niet zo vlot! (lol)
  Vind dit een mooi patroon en Julie is vast heel erg blij met het resultaat.
  Doe je het nu rustig-aan dit weekend?
  groetjes,Truus uit Drenthe

  1. Marianne de Hoogh

   Hoi Shirley,
   Wat geweldig dat jullie dit voor jullie vriendin hebben gedaan.
   De quilt is prachtig geworden en wat zal Julie blij zijn!
   Hartelijke groet