Natuur lijk

Twee weken geleden wilde ik een plantje verpotten achter het tuinhuisje; daar hebben we een heerlijke grote werkbank staan die ik zelf heb gemaakt, met een plank er onder waar de zakken potgrond staan, tenminste, dat is normaal wel de bedoeling. Met het vullen van grote potten in het voorjaar had ik de zakken leeggemaakt en elke keer als ik weer bij een tuincentrum kwam, wist ik dat ik iets moest kopen, maar wat wás dat ook alweer? Daar kwam ik twee weken geleden dus achter, en toen zag ik de compostbak staan waarin vast wel compost zat. Hierin had ik een paar jaar geleden heel veel blad in gegooid, tot ik hiermee moest stoppen vanwege de hommels die er een mooi huisje in zagen. De laatste keer dat ik achter het huisje aan het bladruimen was, heb ik er weer blad opgegooid, en toen heb ik niks meer gemerkt van bewoners, op een enkele muis na die snel wegsprong.
 photo DSC078461.jpg
Aangezien ik nu ook geen hommels zag vliegen, schoof ik het klepje van onderen open en graaide er met blote hand vanuit het centrum van de hoop van onderen handenvol mooie compost uit, het rook naar bosgrond, zo zalig; het compost langs de randen was veel droger, ik maakte een mentale notitie om de hoop wat om te gooien en nat te maken, zodat het droge materiaal ook weer kan composteren. Toen ik de klep er weer voor wilde zetten kwamen er opeens een paar boze hommels naar me toegevlogen, ojee, ze zaten er toch nog in! Snel de klep losgelaten en weggegaan,
IMG_4563
ze zullen niet steken als je vlucht, zo had ik ergens gelezen, en daar hoopte ik ook op. Later, toen de bijen lekker sliepen, heb ik heel voorzichtig het klepje er weer voor geschoven, er kwam niemand naar buiten. De natuur is zo mooi, en ik ben al lang blij dat het in onze tuin goed gaat met deze bijen.

De wespen daarentegen mogen ze van mij houden, we hadden een nest bovenin de spouwmuur aan de zij-voorkant van het huis, ontdekte ik toen ik daar bezig was en omhoog keek, er moest een verdelger van faunabeheer aan te pas komen om ons er vanaf te helpen. Nog geen tien minuten werk, een heleboel boze wespen die gelukkig rond hun uitvlieggaten bleven hangen, en het klusje was geklaard.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=u_kN2v46L3Y?list=UU0KH0SWHlbXiUADK5SNlVUw]
Wat ik niet wist was dat je garantie krijgt op deze behandeling, “de wespen zijn na 4 dagen allemaal dood”, zei hij, en mochten ze binnen een jaar terug komen, dan komt hij ze gratis en voor niets weer bespuiten. Gebeurt zelden, zei hij, gelukkig maar. Hij vroeg of we honden hadden, want die zien een verdoofde wesp op de grond bewegen en willen hem opeten. Dat we wel katten hadden gaf niet zei hij, katten zijn slimmer, die eten geen wespen, hooguit gaan ze er mee spelen, maar ze happen er niet naar. Slimme katten.

0 gedachten over “Natuur lijk

  1. Truus

    Dat gaat heel wat professioneler dan hier op het ‘platteland’! Er komt een mannetje,die wat in het nest spuit en dat is het–geen wit pak,gewoon in z’n kloffie.
    En nu maar hopen dat geen kat de wespen eet en dat de wespen wegblijven.
    De nesten zijn wel prachtig gemaakt!
    groetjes,Truus uit Drenthe