Verandering van spijs

Naar aanleiding van dit bericht op facebook over dat rauw voedsel voor katten gezonder is dan wat er aan kattenvoer te koop is in de (supermarkt) winkels,
 photo poesmetafstbedpq8.gif
herinnerde ik me dat Pluis vroeger ook zo genoot van de kippenhartjes die ik ze gaf, en vroeg me af waarom ik hiermee gestopt was. Dus hup in de auto naar de dierenwinkel, deze had alleen maar diepvriesschijfjes kippenvlees voor de kat, dat was niet wat ik zocht, bij de supermarkt ontdekte ik wel kippenlevertjes, niet helemaal wat ik zocht, maar het leek er al meer op; dit zouden ze vast wel lusten, aangezien ze een muis en vogel ook met huid en haar verslinden, en een enkele keer weer uitkotsen, maar dat wijt ik aan het te gulzig eten.

Zondag zou levertjesdag worden, ik verheugde me al op de dankbare blikken van de katten, en zo stond ik vanmorgen vroeg op mijn nuchtere maag de levertjes over de voederbakjes te verdelen met vier schreeuwende katten om me heen. Ik knipte de levertjes ook nog wat kleiner en zette de bakjes op de grond, vol verwachting klopte mijn hart en dat van de katten.

Hier en daar werd wat bloed gelikt, neuzen opgehaald en teleurgesteld dropen ze af, behalve Thor, die het wel aardig vond smaken, de eerste happen. Maar ook hij hield het -na een paar minuten van kauwen zonder dat je zag dat er wat uit zijn bakje was verdwenen- voor gezien, en daar stond ik dan, omringt door volle bakjes bloederige drap, wat moest ik daar nu mee?

“Misschien had ik het moeten opwarmen, of koken?”, bedacht ik me, en schepte de klodders in een glazen schaal; ze herinnerden me aan stolsels die ik vlak na mijn laatste bevalling in de pot vond,  en zo rook het ook, metaalachtig, bah bah.  Snel een bordje op de schaal en in de magnetron ermee, en ondertussen zette ik een kopje thee en liep de woonkamer in toen ik een flinke plof hoorde. Ojee.

Op weg naar de magnetron hoorde ik nog twee keer achter elkaar een hard geluid, en wat was ik blij dat ik er aan had gedacht een bordje op de schaal te hebben gedaan; met die ploffende levertjes zou de binnenkant van de magnetron er anders wel heel smerig uit hebben gezien.  Vlak voordat ik de magnetron opende zag ik wat er gebeurde tijdens zo’n plof: het bordje werd opgetild door de luchtdruk en de ontplofte levertjes schoten horizontaal tussen bordje en schaal tegen de wanden van de magnetron aan. Omkeren en net doen of ik nergens van af weet? Het schoot heel kort door het hoofd, heel erg verleidelijk, maar dat kon ik echt niet maken, ook al dachten sommige huisgenoten er in het verleden wel zo over. Dit zou wel mijn ultieme wraak zijn geweest toen, zie je het voor je, dat ze over een paar dagen even hun snack in de magnetron zetten, ooooh nee, bah-bah.

Ik drukte op “Stop” en sprak mezelf toe voordat ik de deur opende: “Als hoofd van de huishouding moet je het goede voorbeeld geven.”  Een weeïge geur kwam me tegemoet, deels gegaard, deels rauw, het zág er niet uit, maar twee tellen later had ik een paar schreeuwlelijkerds rond me staan, want honger. Ik verdeelde de prut over de schaaltjes, liet het even afkoelen,  en zette het weer neer, maar na een korte blik naar de bakjes gingen Thor en Zipje bij de grote voerton liggen, deze inhoud wilden ze wel, pretty please. Loki en Zopje waren ondertussen alweer de kamer in gesloft met een: “dat wordt dus niks vandaag.” zucht.
IMG_3209
De bakjes werden afgewassen en gevuld met doodgewone brokjes droogvoer, en gewapend met keukenpapier en een sopdoekje werd de magnetron schoongemaakt, jakkie bah. De katten lieten zich de brokjes welgevallen, terwijl ik nog moest beginnen aan mijn ontbijt, de lust was ver te zoeken, wat een begin van de dag! Ik wist opeens weer waarom ik met het voeren van dit soort spul gestopt ben, die lucht, die troep….. ze gaan maar muizen vangen!
 photo muizen27.gif

0 gedachten over “Verandering van spijs

 1. Truus

  Och arme jij!!! Maar wel een manier om zelf af te vallen!
  Toch een gezellige dag gehad? (lol)
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. Babette

  Shirley, Danny en ik hebben ons net heerlijk bescheurd van t lachen. Heel herkenbaar!!! Fijne avond verder en heel veel beterschap met je arm. Groetjes Babette.

 3. Francis

  Ik had vroeger een kat die alles lustte, behalve lever! Van een muis of een vogeltje liet hij ook het levertje over.

 4. Ineke B

  Je hebt een heerlijke schrijfstijl, heb van je verhaal genoten!

  Wat een rottig begin van de dag zag het al helemaal voor me, een dienaar van je katten. 🙂

 5. LL-Ilse

  Wat een belevenis zo op je nuchtere maag. Ach, je zal niet vlug opnieuw gaan experimenteren met kattenvoer. En dapper hoor, toch nog zelf opkuisen (ken de verleiding ook erg goed, en de kracht hebben er niet aan toe te geven ook)

 6. Ines

  Geweldig.
  Wij hebben jaren geleden een Turkse Van gehad en die kreeg 1 keer in de week kuikentjes, maar onze Saar moet daar niets van weten.

  Groetjes
  Ines

 7. Jeanine

  Ik verspil geen kippelevertjes aan mijn poezen hoor, maak er een lekkere pâté van ! Heel simpel en voordelig
  500 g kippetjes lever
  500 g gehakt
  1 ei
  2 uien fijngesneden
  Teentje knoflook
  Een bosje thijm (alleen maar de geurige bloempjens…)
  1 eetlepel cognac
  peper en zout naar smaak
  Vrolijk even door de mixer
  in een beboterde terrine op 150 °c 1 uurtje in de oven
  Laten afkoelen + 1 dag laten rusten in de koelkast
  met vers stokbrood en een glas rode wijn
  Life is good

 8. Merel

  Ze hebben ook wel eens runderhart bij de supermarkt. Dat kan je ze (rauw) geven. Dat is hier wel een succes! (maar mijn truttels willen wel dat ik het kleiner snijd 😉
  Groetjes, Merel