Uitslag

Jullie herkennen het vast wel, in het voorbijgaan even snel snel in de tuin iets doen, en dan weer verder gaan met wat je moest doen? Dit heb ik zo vaak, en ik heb me nooit bezig gehouden met de gevolgen als je bv wel snel een snoeischaar uit het schuurtje pakt, maar geen handschoenen aantrekt. Zoals begin juni toen ik bij zoon en schoondochter even plastic afval naar het schuurtje bracht en moest uitwijken voor de overhangende takken van de kiwi.

De snoeischaar was snel gevonden en de kiwi net zo snel gekortwiekt, een kleine moeite, maar met grote gevolgen. De uitslag die erna op mijn handen als kleine rode vlekjes ontstonden linkte ik niet naar de kiwi, juist omdat het ook op plekken zat die volgens mij niet logisch waren, zoals op mijn knokkels en zijkant van mijn pink. Dus toen ik twee weken later gaas rond de kiwi aanbracht, en nog meer takken vastpakte en snoeide, deed ik dit wederom zonder handschoenen aan, wat natuurlijk de boel niet beter maakte
IMG_8737
De rode plekjes gaven in het begin geen klachten, manlief kreeg ze niet dus was het niet besmettelijk, maar naar mate ze groter werden en pijnlijk branderig waren bij aanraking, ben ik (halverwege juli) naar de huisarts gegaan.
nu volgen enkele foto’s die als verontrustend of onsmakelijk ervaren kunnen worden, wacht even met het nuttigen van voedsel of drank

Vooral op beide duimen en tussen li duim en wijsvinger was het pijnlijk, de rode plekken gloeiden en voelden dik en leerachtig aan.

IMG_9208
De plekken op mijn vingers zijn dikke bobbels, ook op de knokkels

IMG_9206

IMG_9210

De huisarts schreef een Dermovate zalf voor waarmee ik elke avond mijn handen moest insmeren, en daarna katoenen handschoentjes aan omdat het als vaseline zo vet is. En overdag insmeren met een evenzo vettende Cetomacrogol zalf. 

Twee weken later was er amper verbetering te zien en voelen, dus ging ik weer terug naar de huisarts. Ze maakte er met haar telefoon foto’s van en stuurde deze door naar de dermatoloog, want vanwege lange wachttijden zou een doorverwijzing zonder gerichte behandeling niet te doen zijn. Bij dermatologie zit een arts die zich alleen maar met telefonische consults bezighoudt, en de volgende dag had ze al een diagnose. Ik zal jullie de moeilijke naam besparen (deed ik dat ook maar met planten😏) temeer omdat die me nu niet te binnen wilt schieten.

Wacht, Phytodermatose, dat is het. 
Het bleek duidelijk een reactie op de kiwi, harige planten worden voortaan met tuinhandschoenen aan aangepakt, lesje geleerd. De zalf moest twee keer per dag opgesmeerd worden, en nu -na vier dagen- zie ik gelukkig verbetering, al blijft het vooral aan mijn rechter hand helaas nog wel pijnlijk.  Haken of naaien gaat nog niet, langdurig druk tussen duim en wijsvinger is niet fijn, zachtjes uitgedrukt; ik heb vorige week een bloes geknipt toen mijn handen minder vettig waren, en dat heb ik geweten. 

Ik heb een paar dagen geleden wel al een stitchery op stof getekend, met doekjes onder mijn handen om geen vlekken te maken. Herken je het, Marte? Deze kreeg ik van jou een jaar of twee geleden, zo lief 😘 Hopelijk is deze voor Halloween klaar. 
IMG_9329

4 gedachten over “Uitslag

 1. Truus

  Dat is nou ook wat! Wat een nare uitslag krijg je van dat snoeien!
  Heb geen kiwi in de tuin al zouden ze het hier heel goed doen met de vele zon (als het schijnt😁) .
  Gelukkig dat het nu de goede kant opgaat,maar dit doe je geen 3e keer weer!
  Beterschap en een mooie dag.
  groetjes, Truus uit Drenthe

  1. Marte

   Die uitslag had ventje na verwijderen varen in de
   tuin door de sporen.

   Ben er ook aan bezig, al ingekleurd en deel gestitched.

 2. Ineke de Roos

  Wat een nare uitslag zeg. Ik ben blij, dat die zalf helpt. En nu weet je ook helaas, dat je allergisch bent van kiwi’s.
  Beterschap. Groetjes Ineke de Roos.

 3. Jacqueline

  Tjeempie, wie denkt daar nou aan.
  Gelukkig is er nu de goed zalf.
  Ik heb 2 paar tuinhandschoenen, maar werk het liefst zonder, haha.
  Groetjes.

Reacties zijn gesloten.