Sondevoedingzakhoesjes

Weten jullie nog van een paar maanden geleden dat ik op verzoek van Carina  sondevoedingslangenzakjes maakte, lees hier mijn blogje als het je is ontgaan; een tijd geleden las ik op haar blog dat Caroline het stokje had overgenomen en dat er ook behoefte was aan sondevoedingzakhoesjes, dus waar de sondevoedingzak in zit als hij aan het infuusstandaard hangt.
Na een mailtje aan Caroline kreeg ik een berichtje dat ze me een voorbeeldzakje zou opsturen,
IMG_4234 IMG_4235 IMG_4236
Wil je al deze foto’s groot kunnen bekijken ipv ze in dit blogje één voor één aan te klikken, klik dan even HIER, dan kom je in mijn album.

foto’s met de maten erbij, de opening in het midden bij de 1 cm brede omslag is 8 cm.
IMG_4238 IMG_4237
en als ik zo mijn verpleegkundige verstand gebruik, zou ik zeggen dat het deel van de klittebandsluiting de onderkant is; je schuift de sondevoedingszak er in, haalt het ophanglusje van deze zak door de 8 cm brede opening van de stoffen zak, en hangt de sondevoedingszak aan de standaard.

Hier zijn mijn maaksels, van geldstof en berenstof heb ik er twee gemaakt, ik hoop dat ik het goed heb, anders hangen de beertjes op hun kop bij de kinderen, de vissen zwemmen dan wel weer goed. Ik heb ook nog groenten- en fruitstof, dus als ik tijd heb zal ik hier ook nog zakjes van maken, het is snel gedaan, dus daar ligt het niet aan.
IMG_4298
Ik heb er een stel gemaakt met maar 1 zijnaad (stof gesneden van 32x 40 cm), en ook heb ik nog uit een restje groene stof 2 delen kunnen halen van 32x 21 cm, waarvan hieronder de foto-uitleg.
IMG_4291
Eerst heb ik één zijnaad gesloten met een 1 cm brede naad, en deze toen met de naden op elkaar gezigzagd, daarna de 4 cm brede omslag van de onderkant vastgenaaid met een zigzag steek (dan hoef je niet eerst te zigzaggen en dan met rechte steek vast te naaien) en de bovenkant ook met een 1 cm naad vast gezigzagd. Zorg dat de omslagen aan de weerszijde van de zijkanten even breed zijn, zodat ze mooi aansluiten bij het dichtnaaien van de zijnaad.
IMG_4293
Toen heb ik de klittenbandstukjes vast genaaid; door een malletje te knippen uit dik plastik (breedte 19 cm) kan ik snel met een stofstift de plaats van de klittenbandstukjes markeren, zodat ze recht op elkaar komen bij het sluiten van de zak. Het andere inkepinkje op de mal in het midden geeft aan waar ik de zak open moet laten aan de bovenkant
IMG_4294
en vervolgens naaide ik met rechte steek deze kant dicht, waarbij de zigzagsteek binnen de naad viel, dus bij omkeren ga je hem niet meer zien, behalve dan bij de opening.
IMG_4295
tijdens het dichtnaaien van deze korte kant ga je het hoekje om en naai je gelijk de zijkant dicht, en dan gooi je er nog een zigzagsteek tegenaan, zodat het niet gaat rafelen; binnenste buiten keren, hoekjes uitduwen, en dan is hij klaar! Deze zakjes blijven in het ziekenhuis, in tegenstelling tot de kleine sondeslangzakjes.
IMG_4296 IMG_4297
Caroline heeft naast deze grote zakjes ook nog behoefte aan zuurstofslangzakjes, maat 13x 18 cm, hetzelfde als de sondeslangzakjes.

Het naaien van deze zakjes was een fijne afleiding, het is dag 9 dat Thor verdween, de regen en onweer van gisteren en vandaag hebben hem niet naar huis gestuurd. Afwachten maar, de flyers hangen ook bij de winkels, asiel (dierenambulance) en gemeente gebeld, ze hebben hem daar niet gezien en zouden gelijk bellen als ze hem via de chip-lezer zouden tegenkomen.

0 gedachten over “Sondevoedingzakhoesjes

 1. esweepeebee

  hoi Shirley, duidelijke tutorial!! Aan jou wel toevertrouwd!
  ik wil even zeggen dat ik erg met jullie meeleef omdat jullie Thor verdwenen is!! Ik hoop op een goeie afloop, heel veel sterkte!!
  groetjes, Sylvia

 2. Truus

  Duidelijk uitgelegd Shirley en kunnen deze zakjes naar hetzelfde adres???
  Als Thor nog niet bij de instanties terecht is gekomen,zou je bijna denken dat iemand hem in huis heeft gehaald.Heb je ook bij de dierenarts gevraagd of er een gewonde poes bij hen is geweest?
  Veel sterkte en ik hoop dat het met jou ook weer beter gaat.
  groetjes,Truus uit Drenthe