Ruik de lente

Thuiskomend van de Tea Party bee kon ik gelijk mijn jas aangehouden, want mijn auto was klaar; dh zette me af bij de Volvo garage en reed zelf door naar zijn garage voor een onderhoudsbeurt. Ik reed terug via de snelweg en wipte langs mijn plantendealer (van Dongen-de Wit), even kijken wat voor moois en lekkers ze hadden. Ik zag een mooi uitlopende Monarda die in het karretje verdween, een vaste plant mits hij op de goede plek staat, hele mooie rode bloemen krijgt die een beetje op korenbloem lijkt en geliefd is bij vlinders en bijen; deze kon nog wel bij de vijver in de zon staan.  Bergamot heet de plant officieel, en toen ik de plant oppakte rook het blad zalig, ah vandaar. Vroeger had ik hem in de voortuin staan, maar daar kreeg hij niet genoeg zon, en is verdwenen.

Ook liep ik tegen een wintergroene in mei-juni op 1-jarige scheuten blauw bloeiende wintergroene Amerikaanse sering op, Ceanotus Concha die heel goed tegen half schaduw kan en tegen een schutting geleid kan worden en wel 2 meter hoog wordt. Perfect! Hij stond een half uur na thuiskomst al in de tuin.
IMG_8940
Ik kijk altijd of er nog bijzondere vaste planten zijn die ik nog niet heb ☺ en jawel, de Vernonia crinita “Mammuth”, oh en dat laatste woord triggerde mijn nieuwsgierigheid. Een 2 meter grote stevige plant voor achter in de border of als basis van een border, hij bloeit in sept-nov met grote paarse bloemen. Ik las hier dat het wel een paar jaar kon duren eer hij zo groot was, nou ja, ik heb geduld. Perfect voor mijn paars/roze border bedacht ik me, maar het plan strandde op een geschikte plek al daar ? Naast de Ceanotus was nog wel plek, zij het dat het ook deels schaduw vangt van de schutting, maar ik heb hem er toch snel ingezet (het begon te spetteren)
IMG_8939
en zal zodra het gaat met mijn nu nog niet helemaal meewerkende vinger de andere woekerende planten die er nu te dicht voor staan (zoals brandnetel en guldenroede) weghalen.
Het ziet er nu niet uit, onvoorstelbaar dat over een paar maanden dit weer een mooie kleurrijke hoek is waarbij de kale schutting die in de winter mij een doorn in het oog is dan niet meer zo opvalt.
IMG_8941
Een dezer dagen zal ik echt in de tuin aan de slag moeten gaan om onkruid te  trekken en dan gaan mulchen, mmm ik heb er al zo’n zin in!

2 gedachten over “Ruik de lente

  1. Ria van Slingerland

    Hallo Shirley. Ik merk aan je enthousiaste schrijftaal dat het kriebelt om de tuin weer helemaal klaar te maken. Ik voel dezelfde kriebels ook al hebben wij een tuin op Madurodam formaat. Toch heb ik afgelopen maandag de rozen aan de pergola teruggesnoeid en wat planten in de gft bak gegooid omdat ze er niet helemaal fris meer uitzagen of te groot waren voor een mooi evenwicht in onze bakken. Dus binnenkort ga ik op pad om wat nieuwe planten, ook in Madurodam formaat. Dus niet die mammoet van jou, die mij overigens heel mooi lijkt! Ook het tuinieren in een kleine tuin kan een heel voldaan gevoel geven. Laat het maar gauw lente worden! Ik zie de plaatjes van jouw tuin weer met genoegen tegemoet.
    Groetjes, Ria.

Reacties zijn gesloten.