IJsvogel gevlogen

Puk lag lekker op de poef te slapen en ik zat aan de koffie toen we gisteren opeens gekrijs hoorden van een vogel, en we sprongen gelijk op. Jon legde net een hevig fladderende vogel neer op het terras, Puk en Jon vonden het machtig interessant, maar keken beteuterd toen ik het vogeltje oppakte en het niet meer terug gaf. 

Het was een ijsvogel, nooit eerder hier zien vliegen en gelukkig ook nog nooit als slachtoffer van de katten gezien. Ik was ontzet, arm beestje, en liep er eerst mee naar boven, om het te laten zien aan DH die aan het werk was, wat een prachtige kleuren. De ijsvogel hield zich heel stil toen hij merkte dat het getik met zijn scherpe snavel tegen mijn vingers geen effect had, en hij hield zijn oogjes dicht.
Ik ging via de voordeur naar buiten en liep tientallen meters langs de sloot achter ons huis (slalommend om hondendrollen te ontwijkend) tot ik bij struiken en bomen aan de waterkant kwam, en hier opende ik mijn hand
37FA5BA8-52B7-45F2-BD4C-C829EA4BE78B
Het duurde even eer hij doorkreeg dat hij weg kon vliegen, wat een fijn gevoel was het toen ik hem naar de boom zag vliegen en goed stevig op een takje zag zitten. Tussen het redden en loslaten zaten maar drie minuten.

Weer thuis zag ik Jon en Puk door de kamer lopen, duidelijk zoekend naar het vogeltje, ze gaven het pas op toen ik weer ging zitten.

Donderdagavond maakte ik niet alleen het deeg voor de shortbread koekjes, maar verwerkte de harde zure aardbeien nog snel tot jam nadat ze drie uur in de geleisuiker hadden gemarineerd. Twee kleine potjes en een groot potje voor op de beschuitjes, lekker hoor.
EE1F275C-D969-420E-991A-EF878048EDE9
Van het deeg maakte ik dus koekjes, eerst uitrollen tot een kwart inch dikke plak en daarna met de gegraveerde roller er over heen.
067EA78B-D0BF-4977-A7B7-F8612FD46E7C
Poeh, valt nog niet mee om de plak overal even dik te maken, ik maakte ook een lading zanddeeg om wat meer te kunnen oefenen. Het kloddertje deeg op de rol lag gelukkig los, ik kon het er zo afvegen.
D726B09B-5442-4BD8-AE32-2D7B930D38D2
Dikke koekjes en dunne koekjes, en niet allemaal even goed bedrukt, dit is van het shortbreaddeeg, hier had ik denk ik iets harder moeten duwen.
C25E7087-51CF-423E-BB78-36BABC4BE125
De dunne shortbreadkoekjes zijn dan ook donkerder dan de dikkere
781DF315-4F37-4759-A011-5748B98F9DBE
En van de grote zanddeegkoekjes die ook iets te dik waren is niks meer te zien van de mooie print 😳
B1C54A4F-12EF-4B7D-A51A-E995016CD45D
maar ze smaken heerlijk, ik heb uiteraard van elke lading minstens twee koekjes geproefd tot ik bijna misselijk werd, oei.
F21150AA-F823-4E19-BC22-DB441F52A21C
De deegrollen bleven mooi schoon, ik was bang dat alle uitgesneden figuurtjes vol met deeg zouden blijven zitten, maar niks van dat al. Maar wat een bende maakte ik van de werkplek.
422C2BD1-1A37-4C79-A40D-939F3ACAFAE5
De uitgestoken koekjes moesten voordat ze de oven in gingen eerst een half uur opstijven in de koelkast, ja, je moet er wel wat (tijd) voor over hebben. Mijn plan om ze ongebakken in te vriezen schoot er in alle enthousiasme en nieuwsgierigheid naar het eindresultaat bij in 😳
Ik heb ze in de diepvries gedaan toen ze waren afgekoeld. Niet allemaal natuurlijk, want ik wilde er nog wel eentje bij de koffie gisteravond, en vandaag mogen de kinderen met aanhang ze proeven als ze op verjaarsvisite komen; opeens ben ik 61 jaar en dat gaan we vieren, uiteraard met taart, want alleen een koekje is niet zo feestelijk, vooral als je niet op elk koekje een mooi printje hebt.

9 gedachten over “IJsvogel gevlogen

 1. Ineke

  Gefeliciteerd met je verjaardag en een fijne dag gewenst samen met je man en kinderen 🥳🥳🍾💐

 2. Truus

  Wat een prachtige vogel is het en nog nooit eentje in het echt gezien.
  Gelukkig heb je het op tijd kunnen redden!
  Gefeliciteerd met je verjaardag en een gezellige dag vandaag!🎂🥂
  Kun je de deegroller niet over 2 latten laten rollen die langs het deeg aan weerszijden liggen, zodat het overal even dik is???
  Het zijn prachtige deegrollers met deze figuren.
  Gezellige dag vandaag
  groetjes, Truus uit Drenthe

 3. Yvonne Van Hoye

  De deegrollers op zich zijn al mooie hebbedingen, knap!
  Wat mooi, dat ijsvogeltje, fijn dat je het hebt kunnen redden.
  En dan wens ik je ook hier een fantastisch fijne verjaardag met de héle familie, hun aanhang en aankomende aanhang!
  Smak, smak, smak!

 4. Renske

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag 🥳. Fijne dag straks
  Mooie deegrollen. De ijsvogel is zeker prachtig van kleur. Gelukkig gered door je.

  1. Anne

   IJsvogels zijn prachtig, ze zitten hier ook in de polder..
   Zoals ze duiken!
   Fijn dat deze gered is.
   Karma voor jou:)

 5. Monique

  Zoef de Haas! Van harte met je verjaardag en fijn dat de IJsvogel weer rondfladdert. als ik wist hoe je hier emoticons kon plaatsen dan had ik een feestvarkentje gedaan. Of koekiemonster.

 6. Jacqueline

  Wat een pracht vogel is het toch 1
  Nog nooit van zo dichtbij gezien en nu zomaar in jouw hand, gelukkig gered.
  Alsnog gefeli en 61 voelt net als 60 en volgend jaar 62, haha.
  Groetjes !

Reacties zijn gesloten.