Heerle bee

Afgelopen dinsdag kon ik Franka blij maken met haar quilt die ik had doorgequilt op mijn Bernina,
IMG_1072
Het was een prachtige quilt waar ze jaren aan had gewerkt, alles met de hand op foundation genaaid, en later alle papiertjes weg gepeuterd, keurig plat gestreken en daar waar de naadjes niet mooi plat wilde blijven liggen had ze met een opvallende kleur garen deze met een paar steken gefixeerd. Tijdens het doorquilten kon ik deze draadjes er zo uithalen, grote klasse! Deze quilt komt op onze tentoonstelling te hangen in Mei, ze zag er zelf geen gat in om hem zelf door te quilten, ook al heeft ze er wel een geweldige machine voor heeft, angst om te verprutsen, heel herkenbaar.
De quilt ging op tafel om te sandwichen
IMG_5725IMG_0979
en Loki keek gefascineerd toe
IMG_0984
De latten methode is ideaal voor quilts die niet breder zijn dan de tafel waaraan je werkt.
Klik boven in mijn blog op het tabblad Tutorials, daar staan twee filmpjes met uitleg, (hand basting a quilt).
Het was weer heerlijk om op de Bernina te quilten met allemaal verschillende soorten garens, zoals met verlopende King Tut, of zoals hieronder met Raimann metalic verloopgaren in pasteltinten
IMG_5757Raimann rayongaren in verlopende pastelkleuren IMG_1035En Superior Threads “Glitter” in goudkleur. IMG_1037Voor alles gebruikte ik dezelfde naald, Topstitch nr 90, bovenspanning wisselde van 0,5 tot 2,5
en als ik niet zat te quilten ging de quilt veilig boven op de machine, geen kat die het in zijn hoofd haalt om daar op te gaan liggen
IMG_1032
In het doorquilten zaten heel wat uren werk, maar ook een beetje uithaalwerk. Nee, geen quiltsteken, maar ik had per ongeluk een stukje achterkantstof van de rand (dus het teveel van achterkantstof dat er later af gesneden wordt) vastgequilt. Dus heb ik eerst rondom het quiltwerk de vastgenaaide stof los geknipt (vandaar dat er een hap was uit de rand achterkantstof).
IMG_1050IMG_1051
en toen heel voorzichtig langs 1 kant van het stiksel de stof kort afgeknipt,
IMG_1052IMG_1054
en toen ik kon ik voorzichtig de stof los trekken en afknippen. Na een half uurtje pielen was er niks meer van te zien, gelukkig. Het was gelukkig hele dunne achterkantstof, dus zat er geen ruimte in de quiltsteken. Wel heb ik Franka gewaarschuwd dat deze stof (een nieuwe dekbedhoes van Action) niet geschikt is voor een gebruikersquilt of voor door te laten quilten op de longarm machine, hij slaat er geheid gaten in met de hoge snelheid en de dikkere machinenaald. En zitten er na het doorquilten geen gaten in, dan komen ze er wel in als de quilt een paar keer in de wasmachine is geweest, het quiltgaren snijdt het dunne draad van de dekbedhoes gewoon kapot. In een wandquilt als deze zal het niet zo’n vaart lopen, zulke quilts hebben amper te lijden.

En terwijl ik zondag zat te quilten hing DH de lampen op die we net hadden gekocht,
IMG_1049 de langwerpige boven de eettafel heeft led verlichting en is in hoogte makkelijk te verstellen, die moesten we met z’n tweeën ophangen, dus ging alles van de tafel af en even in de hal om geen stof te vangen.
IMG_5792De lamp boven de salontafel heeft een niet al te fel halogeenlampje, het is een hele lichte gevaarte met veel bling bling 🙂 en geeft een aparte schijnsel op het plafond als hij aan staat.
IMG_5791Van de doos maakte ik een speelhuis voor Loki, die er sindsdien regelmatig in te vinden is.
IMG_3681

3 gedachten over “Heerle bee

 1. Mirjam

  Wel fijn dat je dat even noemt van de achterkantstof. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar ook wel toe geneigd ben om kosten te sparen. Maar dan wordt het evengoed nog duurkoop. Prachtige quilt van Franka en prachtig doorgequilt. Ik ben bezig met de hand 2.40/2.40. Doe ik nooooooit meer. Maar wie A zegt……..ooit komt ie af!

 2. Babette

  Hoi Shirley,

  Lief dat je de quilt van Franka door hebt gequilt.
  Verder veel herkenning, de achterkant mee quilten en zo los knippen en ook ik ruim mijn quilts af en toe zo op als ik niet wil dat er ’s nachts een kat op gaat liggen.
  Zeer leerzaam over de hoeslakenstof, de grote naald en het stukgaan van de stof erna.
  Ik gebruik zelf niet dat soort stoffen, maar het is wel belangrijke info om te delen met anderen die dat soort stoffen wel willen gebruiken.

  Groetjes Babette.

Reacties zijn gesloten.