Gemis

Het winkelcentrum uitlopend kom ik om de paar meter serieus kijkende mensen tegen, ze houden allemaal verschillende formaten folders en boekjes vast, geen schreeuweriger kleuren maar somber en donker, en ze houden mensen aan om ze even te woord staan. Hier en daar hebben ze al mensen gestrikt, serieuze gesprekken, sombere gezichten.

Ik probeer oogcontact te vermijden en hoop zo ongestoord en op tijd aan te komen bij de kapper, en eenmaal de nieuwe markt te hebben overgestoken lijkt de kust veilig, geen opdringerig gedoe meer. Maar dan bots ik bijna tegen een man op die plots voor me gaat staan, foldertjes in zijn ene hand en zijn andere hand uitnodigend richting mijn schouder uitstekend: “ Heeft u een momentje mevrouw?”, klinkt het vriendelijk maar mij iets te opdringend. En even vriendelijk bedank ik, en zeg ik dat ik geen tijd en geen interesse hebt, en loop dan door, want haast. Zijn stem klinkt dan minder vriendelijk als hij me naroept: “U weet NIET wat u mist!”,

via GIPHY

Ik kijk om naar de man en roep (want iets van 10 stappen van hem vandaan) terug: “Klopt, maar ik weet wél wat ik heb!”, en loop dan weer door, met grinnikende mensen naast me.

Suzanne was ze die middag ook tegengekomen, had een foldertje gekregen die haar hel en verdoemenis voorspelde als ongelovige. Het moet toch niet gekker worden?

4 gedachten over “Gemis

 1. Truus

  Je hebt hem een geweldig antwoord gegeven.
  Zelf weet ik altijd pas later wat ik had moeten zeggen.
  Rustige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. Marry

  Goed gedaan ! maar wel storend als ze zo opdringerig zijn. Vanochtend liep hier de straat vol met dit soort “typen” , belden ook aan, 2 vrouwen met sombere kleding, ik zat net met een nichtje aan de telefoon en heb niet opengedaan. Even later kwamen ze weer terug lopen en later weer de andere kant op, vervolgens een ander stel vrouwen en later 2 mannen, ik vond het nogal intimiderend eigenlijk, blij dat ik “niet thuis” was…. zag dat er meer mensen niet open deden. Heb nu de lamellen maar schuin gezet, maar moet niet gekker worden inderdaad.

 3. Ada

  Ben best wel voor evangeliseren, maar niet van dat opdringerige.
  Is niet prettig. Wat bereiken ze daar mee?

Reacties zijn gesloten.