Wisteria

Kocht ik vorig jaar een wisteria vol bloemknoppen om de garantie te hebben op een elk jaar bloeiende plant,
IMG_8821
en bloeien deed hij toen uitbundig
IMG_8962
wat schets nu mijn verbazing?
IMG_9789
Dit voorjaar niet één bloemknop op de plaatsen waar ze vorig jaar zaten  ?  Ik snapte er niks van, controleerde alle takken op de belofte van een bloemknop, maar nee hoor, niet eentje. Lang leve internet, Jon en ik vonden daar het antwoord
IMG_9782
het is net zo logisch als jammer, jammer in de zin dat ik het graag eerder had willen weten. De planten worden opgekweekt en blijven in kleine potten staan, en denken: “Nou, als dit alles is dat we krijgen, zullen we maar voor zaad zorgen,” en gaan bloemen maken. Ik koop deze mooi bloeiende plant, denk er goed aan te doen om er een fijne kuil voor te graven, te vullen met het beste van het beste, geef het water als de grond heel droog wordt, en kijk tevreden toe als ik zie dat de plant begint te groeien. En te groeien, en te groeien.
IMG_9787
De plant ziet de noodzaak van bloemen produceren niet meer in en heeft ook geen zin in al die polonaise aan zijn takken, en wilt alleen maar kilometers maken.

Wil ik bloemen zien, dan moet ik dit jaar de plant gaan pesten door takken te knippen en met een spade de wortels doorsnijden aan het eind van de zomer. Heel misschien krijgt die dan wel het gevoel dat de limiet is bereikt en bloemknoppen wilt aanmaken. Ik zit er zelfs aan te denken om rond de kluit van deze plant een geul te graven en dit te vullen met arme grond of dicht te storten met beton, misschien dat dit helpt.
In ons vorig huis bloeide de wisteria gelijk jaar na jaar nadat ik hem als bloeiend jong ding in de grond had gezet.
IMG_3965
Meer geluk dan wijsheid, ik had het tegen de gevel (en fundering) van het huis geplant, had slechts twee tegels uit de bestrating gehaald en had het niet al te grote gat gevuld met potgrond. De rest van de grond rondom en er onder was gewoon scherp zand.
IMG_3966
Voor de plant voelde het aan het eind van de zomer al alsof hij niet meer kon groeien, omringt door voedingsarme grond.
Weer wat geleerd, het is verder een mooie plant, dus ik geniet van wat is, en wacht geduldig af.
IMG_9773
Gelukkig staat de clematis aan de andere kant van de schommelbank wel vol in knop
IMG_9777
en zijn de eerste bloemen al open.
IMG_9779

3 gedachten over “Wisteria

 1. Conny

  Shirley heb geduld hij heeft gebloeid dus hij kan het.
  In mijn oude tuin ook een bloeiende gekocht en toen inderdaad flink gaan groeien in de grond, maar paar jaar erna daar kwamen de bloemen geweldig.
  Hij ligt nu op de vuilnis, mijn oude tuin is niet meer helemaal leeggehaald en tegels en gras erin. Vreselijk kaal dus. Zelfs mijn bytes voortuin ligt grind in met twee potten. Kom nog bij mijn achter buren op visite he………………liefs.conny

 2. Truus

  Bedankt want ik wil ook graag zo’n blauwe regen in de tuin.
  Weet nu wat ik niet moet doen.
  Rustige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

 3. Ada

  Wist ik niet, weer wat geleerd! Geen eigen tuin op het moment, maar dat komt wel weer.

Reacties zijn gesloten.