Bouwval

De huizentop is klaar, tenminste, dat denk ik 😉
Photobucket
want nu meet hij 120x 180, als er nog een border omheen komt, kan hij 140x 200 worden, maar is het mooi, een brede rand er om heen, en zo ja, word het 1) een witte, of 2) een rode, of 3) eerst een smalle rode, dan een brede witte, en dan afbiezen met rood? Ik neig naar 3.
Photobucket Photobucket
Oh, nou moet ik weer nadenken, en dat houd zo op. Maar tot het ei gelegd is mag hij vastgespeld aan de andere quilts blijven hangen over de balustrade, naast nog een top.
Photobucket
Over eieren gesproken, ik had gisteren rond het middaguur nog de mezenouders af en aan zien vliegen, hun jongen voerend, hangend aan het deurgat van hun huisje, maar toen ging ik naar de bee, we gingen eten, het ging regenen, ’t werd donker, en ik heb er niet meer op gelet, tot het me vanmorgen opviel dat het wel erg stil was bij het mezennest. ‘k Heb bijna een half uur in de keuken bij het aanrecht gestaan, naar buiten kijkend en wachtend op beweging, maar het enige dat ik zag bewegen, waren vliegen die in en uit het nest vlogen; slecht teken. Dus legde ik mijn oor te luisteren aan het nest, geen kik, en met een zaklampje naar binnen schijnend -in de hoop dat ze waren uitgevlogen- zag ik jonkies liggen.
Photobucket
Ik maakte voorzichtig het nestkastje open (voorkant kan je wegklappen), de jonkies waren dood, en er lagen ook nog 2 niet uitgebroede eitjes bij, die al koud waren.
Photobucket Photobucket
Ahgossie, het lijken wel gilletjes, die ze aan hebben, klik hier voor een hele grote foto (en dan moet je op de foto staan en nog een keer klikken). Het krioelde van de kleine kriebelbeestjes, en toen ik het nestkastje van de paal af haalde, brak het deurtje los van het nestkastje, en dat deed de deur dicht; in plaats van het nestkastje op te knappen, ga ik het gewoon vervangen.

Na het maken van de foto’s heb ik het open kastje op het gras gelegd, bij de boom, want weggooien of begraven is zonde; de eksters haalden in een paar minuten tijd het nest leeg, de eitjes lagen leeg geslurpt op het gras, en het nestmateriaal lag overal, ik had dat beter wel gelijk weg kunnen gooien.
Nader onderzoek op internet maakte me een beetje wijzer, het dood gaan kon een paar oorzaken hebben:
1: de ouders vonden het nest te klein en niet de moeite waard om groot te brengen (serieus) en peren hem. 2: het was te koud en te tochtig, (klopt), en hierdoor zijn ze overleden. 3: de ouders zijn door roofdieren vermoord, of ergens tegen aan gevlogen wat niet erg meegaf, en overleden.  4: Veel te veel herrie rond het nest (roofdieren) wat teveel stress gaf, waardoor ze geen heil meer in het voeden zagen. 5: getroffen door noodweer en bliksem (verzin ik er zelf bij).

Ik ga volgend jaar voor meer rust in en rond de boom na maart geen voedsel meer aanbieden aan de vogels, ook al zegt de dierenbescherming dat je het hele jaar mag bijvoeren, de jonkies kunnen prefabvoedsel en zaden nog niet verwerken, drogen uit van brood en pindakaas is alleen goed voor volwassen vogels, helaas ze zijn zo stom om dit ook aan hun kroost te geven.  Meneer en mevrouw eekhoorn krijgen nog wel nootjes enzo, maar in een speciaal voerkastje, die enkel eekhoorntjes kunnen openen, met een klepmechanisme, en niet meer in die boom.

Morgenochtend ga ik naar de trunkshow van Supergoof, ze is in Etten-Leur, van 10 tot 12 -er is nog plek- en het is ook in de middag, dus wie niets te doen heeft, ik kan het iedereen aanraden!

0 gedachten over “Bouwval

 1. Ingrid

  Och, wat triestig liggen ze erbij.. maar ja, de natuur is hard. Als het nest niks was geworden, waarom zou je dan als ouder-vogel je te pletter vliegen met vliegjes en andere lekkere hapjes… Volgend jaar beter, je hebt mooie plannen voor het nestkastje.. !!
  Enne, die bouwval ziet er prachtig uit hoor. ik zou ook gaan voor jou optie 3 !!! rood smal, wit breed en dan een afwerkbies in rood..

 2. Elly L

  Je top is prachtig geworden. Ik neig ook naar optie 3.
  Die arme vogeltjes. Maar ja nu weet je tenminste dat je het kastje moet vervangen.

 3. Ans

  Wat jammer van die vogeltjes. Maar gelukkig gaat het met de bouw goed. Een leuke dag bij Supergoof. Het is echt genieten. Ik ben in Naaldwijk bij haar Trunkshow geweest, en het is echt genieten.

 4. mieke

  Zonde van de vogeltjes.
  Ons bewoonde kastje heb Straks eens dichterbij gaan kijken en luisteren.

  Veel plezier vandaag.ik een paar dagen niet goed in de gaten gehouden. Druk en veel weg.
  Maar ik zit hier nu een kwartier naar buiten te kijken en zie nog niets vliegen !

  Voor de huisjes …. optie 2 of 3, geen idee. Succes.

 5. Ines

  Ik zou ook voor nr. 3 gaan, de huisjes komen dan beter tot hun recht.
  Sneu van die vogeltjes, bij mij is het gelukkig weer helemaal goed gegaan, terwijl ik geen origineel nestkastje heb, maar een soort van grachtenpandje.

  Veel plezier morgen, dat zal weer genieten zijn.

  Groetjes
  Ines

 6. Willeke

  Heerlijk even bijgelezen!
  Leuke jurkjes! Mooie combi met dat jasje (beide)
  Sneu van die vogeltjes, wel een goed plan voor volgend jaar. en natuurlijk een prachtige huizenquilt!

  groetjes,