Babystapjes

Ik ben aan een nieuwe quilt begonnen, na het maken van blokken voor de loterijquilt voor de bee
IMG_2021
begon het erg te kriebelen; ik gebruik stoffen die ik voor mijn verjaardag heb gekregen van Evelien (in ’13 &’14 ) gekocht bij Birdblocks, en stof door mijn moeder geverfd voor de rand, het gaat een babyquiltje worden. (Het snijden van de stoffen heb ik ook in babytempo gedaan)
IMG_8496
Ik kreeg een vraag hoe ik het deed met het naaien van de blokken, of ik niet in de war raakte met de kleuren. Ik maak gewoon een mini versie van waar welk stofje komt op mijn designwall, en toen ik tevreden was plakte ik kleine stukjes op papier,
IMG_8474 IMG_8513
en heb alle gesneden lapjes op deze volgorde gestapeld en genummerd.
IMG_8481 Mocht ik het nou mee naar de bee willen nemen, dan zou ik elk stapeltje apart in een zakje stoppen, en de layout meenemen. Of ik naai op de bee alleen maar de hoeken, en stop ze dan steeds weer terug in eigen zakje.
IMG_3862Ik heb eerst de randblokjes gemaakt, vond het zo handig hoe Janny het had gedaan met de loterijquilt 🙂

Een andere vraag was hoe ik deze blokjes bij de hoeken netjes kreeg.
Begin door de stof die je wilt gebruiken goed te strijken, vouwen en rimpels eruit, evt met versteviger (Mary Ellen’s Best Press is heel fijn), strijk de stof niet te hardhandig, hij mag niet uitrekken. Uiteraard zijn er nu in mijn gebruikte en gesneden stoffen vouwen te zien, een typische “do as I say, not as I do” geval.

Hoe ik het verder wel doe: ik check eerst of de gesneden blokjes kloppen van afmeting, dus dat ze echt (in mijn geval) 10x 10 of 5x 5 cm zijn. Met het snijden kan je hier al mee de fout in gaan, door het lijntje van de 5 cm naast de rand van de stof te leggen ipv precies op de rand van de stof. Je snijdt dan geen 5 cm brede strook maar een heel klein beetje smaller.
Goed: IMG_8531
Fout: IMG_8532 Kijk hier voor foto en uitleg in het Engels:
http://quiltville.blogspot.nl/2012/02/making-cut.html
Ik werk trouwens niet graag in centimeters, omdat mijn naaivoetje een kwart inch voetje is, en je na het naaien op rare eindgetallen uitkomt, maar soms kan het niet anders, of (en dat was nu het geval) ben je in een vlaag van verstandsverbijstering al klaar met snijden en vraag je je af waarom je in vredesnaam de centimeterlat heb gebruikt!
Met het opnaaien van het kleine vierkante blokje op de hoek van het andere lapje plak ik het met de lijmpen op de hoek even vast (heb problemen met spelden) zodat het niet kan verschuiven,
IMG_8514 IMG_8515
Zien jullie dat (middelste) dunne zwarte lijntje op mijn naaimachine? Dat loopt loodrecht op de de naald af en geeft de middenlijn aan van het vierkante lapje, als de naald in de punt van het lapje staat en de andere punt van het lapje precies op het lijntje blijft tijdens het naaien. Op deze manier hoef ik geen lijntjes te tekenen op mijn lapjes. Maar nu is het kleine vierkantje van dikke stof en moet ik de naad een tikje smaller naaien, dus heb ik de naaldstand 1 tikje naar rechts gezet maar houd wel gewoon het zwarte lijntje aan als richtlijn.
IMG_8517
Op deze manier naai ik tegen de middenlijn aan vanaf de buitenpunt gezien, dus ik naai niet precies in het midden diagonaal door. Als je wel precies in het midden diagonaal naait, en je vouwt het hoekje om, dan heb je hele grote kans dat het driehoekje dat je omvouwt nét niet groot genoeg is om het blok weer vierkant te maken. Dit komt door de dikte van het garen en de stof in de naai/vouwlijn. Hoe dunner de stof en het garen is, hoe minder stofverlies er is in de vouw.
IMG_8520
Naai naast het stiklijntje, haal dan het vorige (linker) stiksel uit, en klaar ben je
IMG_8521 IMG_8525 IMG_8526
Door net naast het lijntje te naaien is het driehoekje nu wel groot genoeg om een exacte vierkant te krijgen. En nooit  de punt tegenhouden tijdens het begeleiden van de stof, het is rekbaar en dan ga je rare vormen krijgen. Je moet het losjes vasthouden (met vinger, satestokje, tornmesje of pincet, en het transport van de naaimachine zijn werk laten doen. Boventransport (in de vorm van een voetje of ingebouwd) is een aanrader met patchwork.
Afknippen en naad van punt weg omstrijken
IMG_8527 IMG_8528
En dan kan je met het omstrijken van het driehoekje ook nog de mist in gaan, doordat je te hard duwt tegen de naad aan, waardoor het vierkantje vervormt (de vouwlijn is op de schuin van draad, dus rekbaar). Alles met beleid.
En dan naai je de blokjes twee aan twee aan elkaar zoals hier, wel eerst kijken hoe de anders gekleurde hoeken moeten liggen.
IMG_8538 IMG_8542
en dan naai je de twee helften met de naden stotend tegen elkaar aan.
IMG_8544 IMG_8546 IMG_8545
Let op dat je niet gaat afzwaaien met de stiklijn, dus je naadbreedte blijft de hele rit even breed, zowel in het begin, bij de grote hobbel van de naden bij elkaar, als ook op het einde. Vooral op het einde gebeurt het dat de naad te smal of te breed wordt, gewoon omdat je het stofje niet kan begeleiden zodra het vlakbij en onder het voetje beland. Je kan met een pincet een heel eind komen, en je kan door rustig te naaien met je linkerhand het stof de goede kant op te sturen.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Ik meet nadat ik 1 blokje heb genaaid altijd of de eindmaat van het blokje klopt, en zo niet, dan pas ik de naadbreedte aan, tikje breder of smaller, en trek dan pas het foute naadje uit (gewoon het bovendraad of onderdraad er uit trekken, net welke het makkelijkste gaat.

Nog een tip: naai de blokken allemaal op dezelfde naaimachine.
Wat ziet het er nu al leuk uit!
IMG_8549 Quilting is sharing!

Eén gedachte op “Babystapjes

  1. Truus

    Bedankt voor je uitleg–helemaal duidelijk Juf!!! (lol)
    Met de naden stotend tegen elkaar hoef je inderdaad geen spelden te gebruiken en krijg je supermooie naden–doe het ook altijd zo.
    Handig dat lijntje op je naaimachine!
    Veel plezier met het maken van deze quilt.
    groetjes,Truus uit Drenthe

Reacties zijn gesloten.