BBC doet het weer!

Gek op kostuumdrama’s én handwerken kom ik helemaal aan mijn trekken bij de BBC serie Jonathan Strange and Mr Norell, na de boekenserie is er nu ook een verfilming, met prachtige kleren, mooie oude huizen en straten van Londen, en er komt ook tovenarij aan te pas, en een door Mr Norrel tot leven gewekte vrouw, helaas dankzij zwarte magie. Zodra ze slaapt wordt ze meegenomen door een demon om verplicht te feesten, heel sinister allemaal. Vanwege een vloek kan ze er niet over praten, maar ze wilt heel graag Mrs Strange, de vrouw van een andere tovenaar waarschuwen, die als leerling onder de hoede is genomen door Mr Norell, maar al vanaf het begin veel meer toverkracht blijkt te hebben dan zijn leraar, au, dat doet pijn.

Als het filmpje niet werkt, dan kan je de trailer misschien wel hier bekijken

Haar verhaal van haar vloek vertelt ze in de vorm van naaldwerk, stumpwork, de figuren maakt ze eerst los op een ondergrond (in de kleine borduurring) en daarna naait ze het vast op het grote doek,
IMG_3875het wordt een prachtig schilderij met de mooiste lapjes, kant, wol, franjes, knoopjes, haar hele garderobe scheurt ze aan gort om het te maken, een vrouw met een missie.
IMG_3874 Wat een leuke garenhouder- en speldenkussentjeklem op haar tafeltje, oh ik zat bijna te kwijlen toen ik het zag!
IMG_3873
Ze beeldt zichzelf af als de vrouw met de roos in haar mond, met de demon over de balustrade hangend
IMG_3872 IMG_8560
IMG_8571
en het is zo mooi! Ik zou er haast zelf aan willen beginnen.
Ik maakte foto’s door de opname steeds op pauze te zetten, helaas zijn ze niet scherper dan dit te krijgen, maar beter iets dan niets denk ik dan maar. Het hele werk (tapestry noemde Mrs. Strange het) kregen we pas te zien bij kaarslicht.
IMG_8486 IMG_8570
Groot was mijn schrik en verontwaardiging toen in een volgende scène iemand het borduurwerk vernielde, omdat de demon bang was dat ze hem zou verraden. Gelukkig is het kapotsnijden buiten beeld gedaan, dus kon ik mezelf vertellen dat het niet echt was, dat er cameramannen bij stonden en dat het geluid van kapot steken en scheuren dat was van een oude lap stof, en niet dit prachtige werkstuk.
IMG_8506 Toen ze dit de volgende ochtend ontdekte, sneed ze haar polsen door met haar schaar, maar helaas voor haar werd ze op tijd gered, dus nu moet ze misschien de rest van haar leven in deze nachtmerrie blijven leven; vandaar kostuumDRAMA.

Wil je alle foto’s zien, klik dan hier
Wat zou ik graag willen weten wie de makers zijn van dit prachtige werk.

3 gedachten over “BBC doet het weer!

 1. Gert

  Dank voor de tip, klinkt wel als een serie die ik mooi vind. Ik ga ‘m gelijk even opzoeken!

 2. Truus

  Heb even een begin van het verhaal gezien,maar ik leef me altijd zo in een verhaal in dat ik maar gestopt ben met kijken.Heb even geen zin in nachtmerries…
  Wil je meer informatie over dit programma dan moet je de website van de BBC aanklikken. http://www.bbc.co.uk
  Daar zie je wel een balkje met informatie over hun programma’s.
  Anders kun je hen nog een mailtje sturen voor informatie.
  Het werkstuk is inderdaad geweldig!
  gezellige avond
  groetjes,Truus uit Drenthe

 3. Auckje van der Leij

  Dit kunstwerk heet stumpwork. Kijk eens bij de Royal School of Needlework in Engeland. Volgens mij kun je het zo google’en. Als ik terug ben in Nederland, wil ik je wel eens hun boekje over stumpwork sturen dat ik daar heb besteld. Het is hartstikke leuk, ik heb er ooit eens een cursus over gevolgd, een boompje met blauwe bessen. Was echt leuk.

Reacties zijn gesloten.