aan/uit

Er zijn een heleboel dingen in het leven van een huisvrouw die vanzelfsprekend zijn, alles gaat zoals het gaat zolang er niks kapot is. Stekker in het stopcontact en het strijkijzer wordt heet, kraan open en er komt water uit, koelkast open – lichtje gaat aan, deur dicht en lichtje gaat weer uit. Maar is dat ook zo? Gaat het lichtje ook daadwerkelijk uit. "So what?" hoor ik mijn wederhelft zeggen, "en dan gaat-ie niet uit, daar lig ik niet wakker van."

Ik was spul uit de koelkast aan het halen om op tafel te zetten voor de broodmaaltijd tussen de middag, toen ik een in cellofaan verpakte stuk smeerworst pakte dat achter het lampje lag, en iets klopte niet. Het voelde op één punt heel warm aan en dat klopte niet. Wat in een koelkast zit hoort koud aan te voelen, als de thermostaat niet al te laag staat ingesteld kan het zijn dat het niet koud maar koel aanvoelt, maar warm hoort in dit plaatje niet thuis. Kan natuurlijk zijn dat dit gewoon een test van bovenaf is, even kijken of ze zit op te letten. Maar een logischere verklaring leek mij was dat de deur niet goed tegen de schakelaar aankwam bij het sluiten. Maar hoe test je dit? Het lampje in de koelkast voelde warm aan, dus een teken dat hij iets langer dan een halve minuut wel aan was geweest. Samen met Suzanne en Elsa deden we de deur heel langzaam dicht om te zien of het licht uitging, maar we zagen het licht aan en toen was de deur dicht. Was het licht nu aan of uit? Voor een buitenstaander die via het keukenraam toe stond te kijken moet dit een machtig zicht zijn geweest, dat besef ik me nu ook wel. Het is dan ook maar goed dat we geen getuigen hadden van dit hoogblond moment.

"Kon ik maar een camera in de koelkast leggen, dan zou ik het kunnen opnemen", en moest aan mijn mobieltje denken die in mijn tas spontaan een opname van iets van 2 minuten had gemaakt van een portemonnee die in en uit de tas ging en verder alleen maar duisternis liet zien met een hoop gemurmel. Eureka! Mijn mobieltje was gelukkig opgeladen en ik zette het gelijk op recording in de koelkast en toen er weer uit. Met ingehouden adem keken we het filmpje af; het licht was wel uit gegaan. "Suzanne had nog een stevige duw tegen de deur gegeven, daar komt dat van.", zei Elsa. En toen herhaalde ik de test maar nu met gewoon dicht doen zoals ik altijd doe, rustig. En ja hoor, het licht was vrolijk aangebleven. Allemaal blij dat we dit raadsel waarom de worst warm was geworden in de koelkast hadden opgelost en we lieten ons de boterhammen goed smaken.

En toen kwam daar dus de "So What?" reactie van Perry er over heen, toen ik het hem vertelde bij thuiskomst, heel ontnuchterend. Gebruiken we toch die helft van het glasplaatje niet, zo simpel.

0 gedachten over “aan/uit

  1. Miet

    Deze vind ik waanzinnig goed !!!! Wat een idee : een mobieltje in de ijskast :o))) Maar nu kan je tenminste gerust slapen het lichtje is wel degelijk uit en belangrijk ” verbruikt ” niet ! Het was dus een onderzoek met een ecologisch resultaat hihihi

    Miet

  2. Yvonne

    Heb vroeger eens een mop gehoord over koelkasten en Nederlanders… die kochten er geen want ze waren bang dat het lichtje bleef branden!
    LOL LOL Ooops…. kon het niet laten!

    Doeiiiii
    Yvonne

  3. Mienke

    Op de een of andere manier nu voor de tweede keer op je weblog terechtgekomen. Ik geniet van je verhalen, je moed, je humor!
    Ik lag in een deuk toen ik dit verhaal las en had graag even achter de gordijnen staan loeren, geweldig!!