Weer op de rails

Gisteren was ik lekker bezig, veel water, fruit, niks gesnoept, groenten, beetje vlees, geen jusje maar wel een lekkere ovenschotel. Nouja, lekker, daar waren de meningen nogal over verdeeld. Over 1 ding waren we het alle vijf eens: het smaakte waterig. Wat de pot schaftte? Nou, gewoon, een recept dat in het weekmenuutje van de DDC stond, een courgettetaart zonder deeg. Zag er op het plaatje lekker uit, alleen het begin was heel apart om te doen: 2 courgettes in blokjes gesneden 2 minuten koken in 250 ml licht gezouten water, na 2 minuten moest je 20 g griesmeel toevoegen en dit moest al roerend nog een minuutje koken voordat je de rest van de ingredienten moest toevoegen.

Vond ik zo raar. Oke, griesmeel bindt de boel, maar hoe zwaar de courgettes moesten zijn, stond er niet bij, en dat lijkt me toch wel belangrijk.

Maar goed, ik verdubbelde het recept, want we moesten er met z'n vijfen van eten, dus 4 courgettes gekocht (ze waren 20 cm lang) gekookt in 500 ml water met 40 g griesmeel, en voor het mengsel dat door de courgetteprut geroerd werd: 4 eieren, 200 ml slanke kookroom, 60 gr Parmesaanse kaas dacht ik te hebben, maar zag een beetje blauw, dus werd dit vervangen door 60 gr geraspte Goudse kaas, 4 eieren, 2 snufjes nootmuskaat en zout en peper. Ik had  5 ons rundertartaar (stond niet in het recept) rul gebakken met 4 teentjes knoflook, want ik vond het een beetje een fletse bedoeling, zo van 't papier af.

Alles door elkaar gemengd goot ik het met een hoop geklieder in een ovenschaal, die te klein bleek dus hup, alles in een grotere ovenschaal overgedaan -nog meer geklieder- en dit alles op 200 g gebakken in de oven; het zou volgens recept met 30 minuten gaar zijn, maar ik vond het een natte bedoeling, en maakte er maar 50 minuten van. En toen het bijna zo ver was, heb ik er nog 15 minuten bij gedaan, want het leek me nog steeds niet stevig.

Maar het rook lekker, ook al zag het er niet uit zoals op de foto,Photobucket geen gestolde eimassa te bekennen, wel de bruine korst. En je kon het net zo goed met een lepel eten, want ja, vrij vochtig is zachtjes uitgedrukt. Niet verkeerd, maar of het nou voor herhaling vatbaar is, ik weet het niet, flauw, waterig, uuh. Ik zet zelden zout en peper op tafel, dus het kwam ook niet in ons op om dit er nog aan toe te voegen, misschien was het dan wel heel lekker geweest. Maar voor 10 punten per portie (en dat was een flinke portie, ik zat vol) moet je niet klagen.(ik mag 30 punten per dag hebben, en had hierna nog 4 punten over) Misschien dat ik het de volgende keer anders doe met de courgettes, eerst bakken, niks water met griesmeel, maar gewoon verder met het mengsel als hierboven er door, meer kruiden, misschien chillipeper.

Wie niets nieuws probeert, zal altijd hetzelfde eten, toch? Maar ik weet wel dat ik de volgende keer niet moet vertellen dat het een DDC recept is, want dan kijken ze eerst of er nog voldoende brood in de trommel is.

Toen ik vanmorgen op de weegschaal stond -je verwacht toch altijd na een dag goed bezig zijn dat er resultaat te zien is- schrok ik in positieve zin: bijna 1 kg minder dan donderdagmorgen; dat geeft de burger moed.  Vandaag ging het dus ook weer heel soepeltjes, ook al vind ik de snoep- en eetreclames op tv -vooral 's avonds- wel heel gemeen. Net als de drank- en sigarettenreclames, moesten deze ook maar verboden worden, onder het mom "breng ons niet in verzoeking".