Toch iets nieuws

De oplettende kijker zag gisteren iets bij de naaimachine liggen wat ze herkende als het eerste blok van de BOM van Ester Aliu,
IMG_5074 IMG_5075
jaja, ik was nog zo van plan niks nieuws te maken, maar toen ik voor de Rose of Sharon in mijn naaikamer op zoek was naar Heat N Bond Feather lite, kwam ik enkele fossil fern lapjes tegen waarbij ik dacht: “daar heb ik toch een hele serie van gespaard jaren geleden? Zou dit niet leuk zijn voor Love Entwined?” Ik begon mijn kast door te spitten ( waar had ik ze ook al weer neer gelegd) en voordat ik het wist was het al ruim na middernacht en had ik zowel de lappen gevonden als ook de stofvooraad netjes opgevouwen en op stapels liggen, nou ja, redelijk netjes, ze vallen nu niet meer uit de kast bij het openen en zijn als stapels te herkennen, en niet als de dakpannen van een huisje uit een oud Spaans dorpje in verval. Maandagmorgen ben ik eraan begonnen toen de meisjes van de bee  kwamen, hier zie je Marlies met haar bijna affe quilt
IMG_5051
Het maken van het kompas was een hele klus waar ik mijn hoofd goed bij moest houden, en vooral geen katten in de buurt die met de papiertjes willen spelen, gelukkig slapen ze veel. Het middelste rondje zit er ondertussen ook al op
IMG_0889
en verder heb ik er niks meer aan gedaan; ik heb nog heel wat te doen voordat mijn eerste blok klaar is, het kompas moet een ring krijgen, en op deze ring komen nog iets van 32 rondjes van ongeveer een kwart inch groot, ik weet wat me te doen staat! Ik zag dit filmpje, grappig, zal ik het zo proberen?
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2INxkVfGyqE&w=560&h=315]
Ik ben afgelopen dagen in de tuin aan de gang gegaan, moet ook gebeuren, en heb genoten van een bliksembezoek van mijn ouders die zaterdag op kraambezoek kwamen, waarbij mijn moeder wat voor me had meegenomen (kast opruiming, DMC en Blomstergaren in overvloed)
IMG_0911 IMG_0126
en ook wat moois liet zien, ze is begonnen aan de BOM (van vorig jaar)
IMG_5092 IMG_5094
van Reiko Saito , Klik op haar naam en je komt op de Franstalige website van Quiltmania, alwaar je heel veel Franstalige tutorial filmpjes van deze quilt te zien krijgt, ook handig als je niks weet van appliqueren, heel leerzaam, en je wilt er gelijk ook aan beginnen.
En wat te denken van dit filmpje, ze doet het net iets anders dan ik gewend ben, de freeserpaper legt ze met de glimmende kant omhoog, zodat de naadtoeslag er op blijft plakken na het omstrijken.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ljl_O2aOT1M&w=420&h=315]
kijk, hier is ze met een hengsel bezig
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=AvnqtxBeBj8&w=560&h=315]
Wil je helemaal zonder papier werken, probeer dan de Back Basting Techniek  of de gewone needle turn applique als hieronder, met duidelijke uitleg, deze dame gebruikt een matrassteek.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BCvk2elwxuA&w=420&h=315]
En als jullie dachten dat je alles gehad had van dit blogje, dan heb ik nog iets; kijk eens hier, deze dame heeft uiteraard kilometers aan ervaring, maar zie in het begin van het filmpje (op 3.57 min) hoe vlotjes en makkelijk zij de naden omvouwt: eerst bestrijkt ze met een lijmstiftje de stof buiten de naadlijn, dus op de naadtoeslag die over de vouw naar binnen gaat vallen. Vervolgens pakt ze haar tornmesje en trekt een scherpe lijn op de naadlijn, waarbij de plakkerige naadtoeslag omhoog wipt en zo kan ze deze gelijk over de punt van het tornmesje op de stof binnen de naadlijn duwen en vastplakken. Het gaat zo snel, dat je het meerdere keren moet bekijken, tenminste, dat had ik. Op 6 minuten zie je hoe ze appliqueert.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=IVM0P00Yqr0&w=560&h=315]
Oh, daar wil ik wel eens goed op oefenen, dat lijkt me zo cool om het zo te kunnen! Maar wel een kanttekening: als de lijm óp de naadlijn zit, is het lastiger om met naald en draad door te komen op het moment dat je gaat appliqueren, dus zuinig aan met de lijm. En ook niet te hard duwen en trekken, anders vervormt het stukje, ik vind dat takje er al behoorlijk golvend uitzien.

0 gedachten over “Toch iets nieuws

 1. LL-Ilse

  heerlijk toch, zoveel wegen die naar Rome gaan – je kan gewoon de appliqué methode kiezen die je zelf het meest prettig vind. Mooie blokken van Truus, mooie BOM ook, maar die japaners, neen, niet mijn ding. Ik werk er niet graag mee, met die dikkere versie.
  en gezwicht voor een nieuwe, is dat dezelfde als Miranda?

 2. Glenda

  I’ve enjoyed visiting your blog over the last 30 mins Shirley so much to learn here. Many thanks for uploading your photos on how you finished off your compass on Esther’s LE group it is much appreciated. You do beautiful needle work. Cheers Glenda a moderator for Esther who is on holiday and has the time to read other quilters lovely blogs.

 3. creatievelingelly

  Toen was mijn reactie weg, dus opnieuw zucht
  Hoe kun je deze verleiding nu niet weerstaan lol? Oeps ik start er ook mee.
  Leuk die filmpjes, maar je bedoelt natuurlijk Yoko ipv Reiko (Kato)

 4. Ines

  Ik zit ook nog te dubben over hoe de cirkeltjes te doen, ik heb in de gereedsschapkist een klein ijzer rondje gevonden, ga het daarmee proberen.

  Groetjes
  Ines

  Groetjes
  Ines

 5. Jenni

  IK heb eerst je blog gelezen, toen een bak koffie erbij gepakt en toen alle filmpjes bekeken; heerlijk 😉 Wel denk ik dat je met de “tornmesjesmethode” je stof erg uitrekt, ik vind haar randjes (van bijv. dat jurkje) best wel “lubberen” of lijkt dat maar zo?

 6. Babette

  Heee Shirley,

  Leuke post zeg! Je mariners compass ziet er lekker fris uit. Leuk dat iedereen die Esther Aliu quilt zo mooi vindt en er zoveel verschillende smaakjes te zien zijn. Ook vind ik het heel erg super om al die applicatie techniekjes te zien. Jeetje man, die dame van quilt mania die eens in een seconde dat hele naadje omvouwt. Die andere dame die de matrassteek voor het appliqueren gebruikt. Ik gebruik die steek altijd voor het afbiezen van mijn quilt, het is een fijne techniek!
  maar aan jou post en alle berichten van appliquick enz, kan je merken dat applicatie HOT is!
  Ik zag dat ik nog niet alle filmpjes bekeken heb, dus ik duik weer onder!
  Lieve groetjes Babette.

 7. Klaske

  En? heb je het al geprobeerd met aluminiumfolie? Ben benieuwd..Ik heb vanmiddag maar van die ringetjes gehaald uit de bouwmarkt, want er komen nog veel meer cirkeltjes ;-))

 8. zipjezopje

  Ik heb net geprobeerd een rondje te maken met de aluminiumfolie methode, het werkt wel, maar het is heel lastig vanwege het mini formaat om hem mooi rond te krijgen.