Sudderen

Op de blog van Judith kijk ik graag naar haar recepten, en sinds ze een crockpot heeft gaan haar recepten hierover, en het gemak van “alles bij elkaar in de pan mikken, aanzetten en na 5 uur aanschuiven” sprak me erg aan. Dat wil ik ook, dacht ik maandag, en die gedachte liet me niet meer los. Toen ik op Facebook om slowcooker advies vroeg, kreeg ik zoveel verschillende opties dat het me duizelde. Gelukkig kon ik de crockpot van Tim lenen
42F4B1FA-CB69-445F-82D9-A909E9D13848
Pulled pork maken leek me wel een veilig recept voor de eerste keer, en ik haalde bij de slager het vlees. Toen ik tegen de medewerker zei dat ik voor de eerste keer pulled pork wilde maken in de crockpot, stak de slager die het stuk vlees net had gesneden zijn hoofd om het hoekje van zijn keuken. “Minstens 12 uur rustig op 80 graden laten garen, en gebruik een dry rub,” was zijn tip. Toen hij de vraagtekens boven mijn hoofd zag liep hij met een grote pot kruiden in zijn hand naar de balie, deed er een paar gram van in een bakje en stopte het bij mijn stuk vlees. “Gewoon goed in het vlees masseren, het lekkerst is als de kruiden een nachtje kunnen intrekken.” Zelf stoppen ze het vlees in vacuüm zakken en deze garen dan in het hete water. En als het vlees klaar is masseren ze het in de gesloten zakken zodanig dat het uiteen valt in sliertjes. Oké.

Ik heb het al eens eerder gemaakt met de sudderpan, en volgens recept moest ik met twee vorken het vlees uit elkaar trekken. Wat een gepiel was dat, en de vorken neerleggen en zoekend op internet of dit niet wat sneller kon, zag ik een YouTube filmpje van een Italiaanse dame die het met de kitchenaid deed, met de platte menghaak (kardinaalshoed). Dus deed ik dat toen ook, met resultaat sliertjes zo dun als engelenhaar, het deed niks af aan de smaak, maar je wilt toch een beetje bite hebben.

Ik besloot het deze keer gewoon met mijn handen te doen, gewoon lostrekken, en zie het resultaat, van de halve kilo hield ik 380 gram over.
58FBBB70-7F54-4B39-997D-6076FDC1EE1F
De paar eetlepels vocht uit de kookpan heb ik er overheen gesprenkeld, en lekker dat het is! Dit wilde ik eigenlijk voor woensdag op tafel zetten, maar ik had woensdag alweer wat anders in de crockpot gedaan, kip kerrie, ook van Judiths blog. Niet te zien maar wel toegevoegd was 200 ml kokosmelk
4EF3CACD-DDED-4BB9-BB88-E6E5442C1984
Het was erg vochtig toen het klaar was, ik heb het wat gebonden met maizena. Het was zalig met de gele rijst, er was nog genoeg over voor nog een keer, dus dat zit nu in de diepvries. (Slowcooker gerechten hebben meer kruiden nodig las ik, ik had op het eind na proeven dus nog een bouillonblokje toegevoegd)
CEC23FDD-1931-4389-95A2-DAC7C962AC64

Goed bevallen,  dus ik wil wel een eigen slowcooker hebben, en had eenzelfde als die van Tim in gedachten, de binnenpan van keramiek spreekt me wel aan; of nam ik die pan waar Marry lovend over was, eentje waarvan je de binnenpan op de inductiekookplaat kan gebruiken als aanbraadpan, als je bv vlees en ui eerst bruin wilt bakken voordat de rest erbij gaat.
Kiezen uit twee is te doen, toch? Ik voelde de rust al opkomen, he, lekker.

Maar toen jubelden twee dames over de instant pot en crockpot express die me ook wel aansprak; beiden zijn een slowcooker die tevens ook als hogedrukpan gebruikt kan worden (en zelf de druk regelt, dus je hoeft hem niet steeds zachter te zetten), plus deze heeft een bakfunctie, en een stoomfunctie. Dan kan mijn 20 jaar oude hogedrukpan de deur uit, hij begon kuren te krijgen waardoor ik hem niet graag meer gebruikte.
Ik moet nu gaan wikken en wegen, welke van deze drie zal ik kopen (2.4 li staat bij de ene, maar dat moet dan een grotere worden, deze is voor 2-3 pers) of neem ik de crockpot express én de kleinere zwarte crockpot?
BEA8D11E-C2BB-4A31-BD35-8434A0139A18
Ik ga er een nachtje over slapen. Vandaag staat pulled pork op het menu, met koolsalade (heb ik gisteren al gemaakt zodat de smaken lekker kunnen intrekken en de witte kool zachter kan worden), een heerlijke gerookte bbq saus met honing, en dan stokbroodjes om de boel tussen te plempen. Zalig!

3 gedachten over “Sudderen

  1. Renske

    Ik heb de instant pan met allerlei functies en ik ben erg blij met de pan, maar ik heb ook 4 slowcookers. Een hele grote voor een gezin van 6 personen, deze wil ik trouwens verkopen en 2 slowcookers voor 4 personen en 1 mini slowcookertje. De twee slowcookers voor 4 personen heb is als ik een recept maakt en ik vlees wil eten. Dan maak ik in de ene pan de vegetarische versie en in de andere met vlees.

    Tip: Als je voor je hele gezin wil koken met een slowcooker, koop deze dan niet te klein. Je hebt vaak meer ruimte nodig als je alle ingrediënten in de pan doet, ook wat vocht betreft. Het klopt dat je in de slowcooker meer kruiden moet gebruiken. En, koop een slowcooker met een timer.

  2. Anne

    Ik heb zelf alleen een slowcooker van 6L, van Russell Hobbs, met een startuitstel-functie. Echt ideaal!
    Je zou ook eens op de site eetspiratie.nl kunnen kijken, Simone heeft sindskort een Crockpot Express waar ze wild van is, maar er staan ook lekkere slowcooker recepten op.

Reacties zijn gesloten.