Sjieke jurkjes

Wat me momenteel goed afgaat, is kleding naaien met het Lutterloh patroon-tekensysteem, ik kopieer altijd het patroon én het voorbeeld zoals hieronder, en dit bewaar ik bij het patroon als het voor herhaling vatbaar is.
IMG_8028
Het bloesje voor Suzanne komt uit 1993, nummer 228, een simpel recht model moest het worden, geknipt uit een jurk (kaftanmodel) die mijn moeder had gekocht op vakantie in Singapore.
IMG_7929 IMG_7928
Op verzoek van dochter werd het getailleerd op rug- en voorpand, dus die plooi op het achterpand moest er uit, en ook moest de bloes iets langer worden dan het patroonmodel; er bleef weinig over van het originele patroon 🙂 en ja, toen bleek hij erg weinig bewegingsvrijheid te geven rond de heupen. In de zijnaden heb ik spiesen ingezet om het bloesje in totaal 14 cm wijder te maken,
IMG_7957
Ook vond dochter de mouwen te lang, waar ze gelijk in had, en de rand vond ze ook wel erg aanwezig, gelukkig mocht ik deze rand wel in het beleg terug laten komen, en ook in de zoom van de mouwtjes, eenmaal flink ingekort.
IMG_7963 IMG_3569
en wat staat het haar leuk!

Ik heb liever dat ze eerlijk zegt wat haar wensen zijn en wat ze niet mooi vind, dan dat het kledingstuk eenmaal klaar nooit meer de kledingkast verlaat, en ik leer improviseren. Net als met de knopen aanzetten, eerst even afgemeten waar ze moeten komen met een handige tool SimFlex genaamd.  Ik heb het hier gekocht, op Facebook reclame voor gemaakt er over verteld, en nu is het uitverkocht
IMG_7961
Op de Bernina heb ik om knopen op te naaien een speciaal voetje met pinnetje voor, zodat het knoopje niet strak tegen de stof aan vastgenaaid wordt. Maar er zat ander garen op en ik had de Pfaff voorstaan, en daarbij moet je het zonder voetje opnaaien, zo:
IMG_3572
Maar dat strak opgenaaide vind ik niet fijn, dus loste ik het zo op, een lange naald achter de knoop in het stof geprikt zodat het niet kan verschuiven
IMG_8003
geniaal al zeg ik het zelf. Ach, een mens kan maar blij zijn met zichzelf 🙂

ik ben momenteel bezig met twee identieke  jurkjes voor mijn dochters, een patroon uit 2013, suppl 291
IMG_3348Hier liggen de schouderdelen en belegstukken op de stof, ik heb de draadrichting op het patroondeel niet alleen getekend, maar ook gevouwen, want ik heb dik patronenpapier, en als je het patroondeel omdraait omdat het zo beter uitkomt op de stof, dan zie je het draadrichtingsteken niet.
IMG_8012 IMG_8013
ik ben eerst aan die van Suzanne begonnen, het schouder- en okselbeleg was even gepiel om netjes te krijgen, vooral toen ik er achter kam dat ik de okselbeleggen verkeerd had geknipt, met de zijnaad op een stofvouw, misschien hoort dit wel zo, maar ik zag het even niet zitten en heb toen het okselbeleg uit blauwe stof geknipt, staat erg sjiek vind ik
IMG_3582 IMG_8021
hij is op zomen en doorstikken van de halsranden en armsgaten na klaar, ik moet even moed happen voor het doorstikken met zwart garen, ook op het blauwe deel denk ik..
IMG_8027
Ik werkte tot tegen middernacht door aan deze jurk, dronk om even uit te bollen beneden een mok thee, keek met een half oog naar een serie en met een ander half oog scrolde ik op mijn iPad, kijken wat ik allemaal had gemist op Facebook; het was bijna 1 uur eer ik het bed in stapte. Ik droomde in het begin van de nacht dat hij niet over haar hoofd heen kon, en werd helemaal akelig wakker; beetje woelen, draaien, en luisterend naar het geroep van de uilen viel ik weer in slaap.

Vlak voordat mijn wekker afging schoot ik weer wakker, ik droomde deze maal over een bestelling van wollen tussenvulling dat ik via Facebook of all places had gedaan bij een kennis die helemaal geen winkel heeft; ze plaatste een berichtje op haar facebookpagina of ik de rekening van 500 euro wilde betalen, zodat ze het kon opsturen; ik reageerde gelijk dat ze zeker 50 euro bedoelde, want ik had maar twee meter besteld, maar nee, omdat ik zonder prijsopvraag de bestelling had gedaan, koste het mij nu 500 euro.  Het zweet brak me echt uit, Eenmaal wakker en beseffend dat het maar een droom was stond ik onder de douche me nog helemaal rot te voelen, wat een naaistreek zeg, 500 euro vragen voor 2 meter tussenvulling.
Ik denk dat ik maar niet meer op facebook kijk zo vlak voor het slapen, ik ga er alleen maar over dromen.

3 gedachten over “Sjieke jurkjes

 1. Klaske

  Gelukkig, dromen zijn bedrog 😉
  Je gaat goed met je lutrelohsysteem. Heb nu 2 jurkjes gemaakt en wacht al een poos op een supplement waar ik wat uit wil maken.. Fijn dat je dochters er zo blij mee zijn, die blauw zwarte staat ook op mijn lijstje..

 2. Truus

  Wat een leuke bloes is het geworden! Maar ook de quilts op de achtergrond zijn mooi.
  Wat kun je je ongelukkig voelen na zo’n droom en soms blijft het je de hele dag achtervolgen.
  Succes en gezellige avond
  groetjes,Truus uit Drenthe

 3. Inge Slaats

  Jeetje, je bent inmiddels zomaar een echte coupeuse geworden! Veranderingetje hier, iets weglaten daar, het maakt je allemaal niks uit en het lukt altijd. Knappe meid!
  Tja en dat Facebook gedoe ,’s avonds laat is hier ook een “dingetje” (sprak zij modern…..) ik ben ook steeds van plan om niet meer te kijken na 22.00 uur, maar ja, je zal maar iets missen, tsssss……..

Reacties zijn gesloten.