Oud en nieuw

In mijn vorige blog was ik erg blij, deze blijdschap was een paar dagen later flink bekoeld door het overlijden van de wederhelft van quiltvriendin Yvonne, en ik voelde me even heel schuldig over mijn vrolijke berichten afgelopen tijd. Het geeft je wel stof tot nadenken (DH is zelfs gestopt met roken van een echte sigaret en zit nu met groot succes op de Bookwill), en ik denk het beste na achter de naaimachine, ook al maak ik dan wel meer fouten; het uithalen is dan ook weer erg goed om af te reageren,  al moet je het uithalen wel beheerst doen omdat je anders te veel uithaalt.

Ik heb me nog meer gestort op het afmaken van de Celtic Solstice van Quiltville, http://quiltville.blogspot.com/2014/01/mystery-monday-link-up-part-6.html  en dat ik niet de enige was is daar ook te zien, super mooie quilts!
1 Januari begon met de nieuwjaarsbezoek aan mijn ouders, waar we traditiegetrouw aanvallen op de appelflappen, oliebollen, kippensoep en broodjes zelfgemaakte kroketten.
IMG_2993 IMG_2997 IMG_2996 IMG_2998

’s Avonds bij thuiskomst ben ik gelijk begonnen aan het in elkaar naaien van de blokken, en 3 dagen later kon ik alle blokken uitleggen in de hal (de tegels meten 40×40 cm) onder het toeziend oog van Loki.
IMG_3058 IMG_7690 IMG_7689
er waren met het maken van de rijen (foto hieronder) wat slordigheden in geslopen (rode blokjes horen dezelfde kant op te lopen),
IMG_3076
gewoon een kwestie van niet op zitten letten, en zo was ik een halve dag langer bezig met uithalen en opnieuw naaien. Aan de andere kant had ik ook de rode blokjes diagonaal kunnen laten lopen, dan is het meer een Irish chain achtig motief, of zie ik dat verkeerd?

Toen de top klaar was zag ik nog een blokje dat verkeerd gedraaid zat, ik draai me even om op koffie te halen met wat lekkers erbij,
IMG_3052

en bij terugkomst lag deze dame er op te slapen
IMG_3086 IMG_3088
Loki keek verstoord op toen ik bij het foute blok moest zijn,
IMG_3090 IMG_3092
en tijdens het naaien vertikte ze het om van de quilt af te gaan, zelfs niet toen ik een spoeltje moest verwijderen.
IMG_3093
Het is allemaal nog gelukt en de top zit bijna in elkaar, een lichte sashing (een licht gevlekte licht crème gaat het worden, hoewel ik deze licht gele ook wel mooi vind, maar die trekt teveel aandacht,
IMG_3083
op de foto lijkt hij citroengeel, maar dat is hij niet, ik zal er morgen wel een betere foto van maken met langere stroken), de rand met driehoekjes en dan een bredere groene border moeten er nog op. Deze foto is ’s avonds gemaakt, met slecht licht.
IMG_7693
Het is een hele vrolijke frisse en mooie quilt, er zit beweging in de blokken, een secundair patroon ( de blauwe cirkels) springt er uit. Het originele ontwerp van Bonnie is voor een vierkante quilt van 191x 191 cm of nog groter, maar ook vierkant, voor op een tweepersoonsbed,maar omdat ik al genoeg van deze joekels heb gemaakt (iets van 8) word het voor op een eenpersoonsbed, ik heb hem 1 baan smaller en 1 baan langer gemaakt, en de groene breder ga ik iets breder maken dan de 3,5 inch die is opgegeven.

Voor het gemak heb ik weer een stofgeleider gemaakt, mijn inchvoetje met zij-geleider gaf wisselende naadbreedte, en dan kon ik nu helemaal niet gebruiken. Snel eentje gemaakt (van Fee Bricknell geleerd, jááren geleden) van een glad kartonnetje,
IMG_2985 IMG_2986 IMG_2987
Zorg ervoor dat het lapje niet onder het kartonnetje kan schuiven, dus afplakken, en ook dat er geen plakband achter stof kan blijven hangen, dus uit beeld om vastplakken. En geen plakband over het ondertransport plakken. En dan is het een kwestie van precies een kwart inch van de rand van papier een dun lijntje te tekenen,
IMG_2988 IMG_2991
de naald in dit lijntje zetten, en dan het kartonnetje tegen het papier aan op de naaimachine plakken
Bij het voorste gaatje in het groene lijntje zit de naald precies op de inchlijn, maar omdat ik een krappe kwart inch naadje wilt hebben, het ik de naald tegen het lijntje aan gezet, zie re.foto. Daarna is het even tijd om te testen, naai 2 lapjes van 2,5 inch tegen elkaar, strijk de naden naar 1 kant en meet op, het lapje moet nu 2,5x 4,5 inch meten.

Morgen zal ik eens op een rijtje zetten welke quilts ik afgelopen jaar af heb gemaakt, daar moet ik echt over nadenken, ik ben er aan meer begonnen dan ik af heb gekregen,dat weet ik wel 🙂 .

0 gedachten over “Oud en nieuw

 1. Truus

  Kan me je reactie voorstellen als je dit trieste nieuws hoort,terwijl je zelf net een blij blogje hebt gemaakt.Voor de een staat de wereld stil en de ander gaat gewoon door met leven–zo is het nu eenmaal.
  Je quilt is mooi geworden-kom in de verleiding om het ook te gaan maken.Ga het zeker uitprinten,want je weet het maar nooit.Nu met de opruiming kun je niet al te duur mooie lappen kopen.Meestal heb ik alleen fat quaters.
  Succes met je afwerking.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. anneke vaes

  Een hele mooie quilt Shirley. Ik kan me voorstellen dat je even stil word van zulk verdrietig nieuws en wat goed van DH dat hij gaat stoppen met roken is geen gemakkelijke strijd weet ik uit ervaring. Ik ben in 2008 gestopt en weet nog dat het soms heel lastig was. Je hebt ook een hele leuke kippenquilt hangen mag ik vragen waar je dit patroon vandaan hebt.
  Fijne dag groetjes Anneke Vaes.

 3. Anne Claudine

  Je mysteryquilt wordt prachtig Shirley! En,inderdaad, het is even opletten met de richting van de four-patches….. Ik lag in de clinch met de sterpunten…….(verkeerd om aangezet) oef! Achteruit naaien is niet mijn hobby.

 4. Chris

  Ik snap wat je bedoelt, hoe je je voelt na zo’n bericht van overlijden. Ik heb ook heel veel aan ze gedacht en had gelukkig af en toe contact met Yvon. Heel triest.
  Je Celtic wordt prachtig hoor en je gaat weer als een speer.

 5. Ines

  Dat zijn geen berichten om vrolijk van te worden, weet daar jammer genoeg alles van.
  Je quilt wordt echt schitteren en dat komt ook door je kleurgebruik, het spat er vanaf.

  Groetjes
  Ines