Opruimploeg

Eind vorig jaar heb ik de oude boeren jasmijn een verjongingskuur gegeven, dwz 1/3 van de oude takken tot vlak boven de grond afgeknipt wetend of in ieder geval in de hoop dat deze in de lente volop jonge scheuten zou produceren. En tot mijn vreugde zag ik inderdaad een tiental jonge scheuten aan de struik, in de warme vochtige periode hadden de groene bladluizen deze scheuten ook ontdekt en aten zich vrolijk naar de top. De dreigende onweersbui leidde me af, anders was ik ze wel met de harde waterstraal van de tuinslang te lijf gegaan. Iets van twee weken later liep ik plantjes water te geven toen ik hier weer aan dacht, maar wat schetste mijn verbazing? De natuur had het zelf al opgelost!
IMG_0476
Zie ze lopen, de larves van de lieveheersbeestjes. Wat goed! Ik had op verse uitlopers van de viburnum aan de andere kant van de tuin ook luizen ontdekt, en dacht slim te zijn de larves hier naar toe te transplanteren, een voor een droeg ik ze op een takje er naar toe, en toen ik de tweede bij de luizen zette, kon ik de eerste zo gauw niet vinden maar zag wel dat de tweede werd aangevallen door mieren! Potjandorie. Nummer twee rende weg en verstopte zich onder een blaadje, en toen ik goed keek zag ik onder het blaadje ernaast nummer een zitten, bibberend van de schrik. Ik liep naar binnen en raadpleegde het wereld wijde web, en wat blijkt: mieren komen af op de zoete afscheiding van de luizen en beschermen de luizen tegen aanvallers, als dank. Aha, vandaar, ik ging weer naar buiten, want ik wilde geen moord op mijn geweten hebben.
De twee larves van de lieveheersbeestjes hadden zich niet verroerd, en zo bracht ik beide helden op een blaadje
IMG_0475
weer terug naar de boeren jasmijn, waar ze zich snel uit de voeten maakten, want wat ze nou hadden meegemaakt was niet voor herhaling vatbaar.

Bij de achterdeur renden Loki, Jon en Arya tegen middernacht opgewonden heen en weer langs de schuifpui, en ik nam een kijkje. Aaah, daar zat een egel, een beetje dizzy van de jongelui die hem of haar hadden achtervolgd in jacht naar lekkere vette slakken.
900BF810-FCB1-4AFD-8436-1ECFE21A1611
Ik lokte de katten met een snoepje naar binnen en zag hoe de egel heel snel wegrende richting de schutting, waar heel veel slakken onder de klimop zitten.
Nu zoek ik nog een opruimer die selectief onkruid voor me kan opruimen.

3 gedachten over “Opruimploeg

 1. Auckje

  Volgens mij ‘melken’ de mieren die luizenlarven net zo leeg dat ze in leven blijven en dan zuigen ze een volgende luis weer bijna leeg.

 2. Truus

  Leuk een egel in de tuin -goed voor de slakken opruiming
  Heb de egel hier nog niet gezien maar heb weinig slakken.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

 3. Jeanette de vries

  Prachtig verhaal, heb er van genoten. De egels hebben in onze tuin ook een feestmaal. En de rozen spuit Ik met groene zeep en spiritus.
  Gr. Jeanette

Reacties zijn gesloten.