ontstopper

Het douchewater liep de laatste dagen niet meer zo vlot door, maar elke keer vergat ik mijn voornemen om na het douchen en aankleden ontstopper in het putje te gieten, tot het weer ochtend was en ik weer tot mijn enkels in het water stond. Ik vond dat de maat vol was en riep, kletsnat van onder de douche komend naar mijn zoon. Ik had hem al achter zijn pc bezig gehoord met geratel van toetsenbord enzo. “Tim, wil je even uit de keuken de ontstopper halen?” Even later gaat de badkamerdeur open en komt er een warrig hoofd om de hoek vandaan. “De wat?” “De ontstopper; bruine stok met een nog bruinere rubberen schaalvormig ding eraan vast.”

Een minuut later staat hij er weer, met ontstopper in de hand, en inmiddels is junior ook in de badkamer gekomen om te kijken, want dat dat ding ook nog een echte functie heeft anders dan ermee tegen de tegels in de keuken aan te drukken en er dan iets aan op te hangen, dat wilt ze wel eens zien.
Ook zoon heeft geen benul hoe dat ontstoppen werkt, dus staan ze met hun neus er bovenop, terwijl ik in mijn blootje de ontstopschotel in de douchebak met water over het putje zet en er dan een op- en neergaande beweging maak. “Zit-ie vast mama? Lastig he, om hem los te krijgen.” zegt junior begripvol, maar ik leg uit dat ik hem eerst een paar keer op en neer moet drukken om de verstopping in beweging te krijgen en om dan met een plop de rotzooi uit het putje te krijgen.

Dat ze geen voorstelling hadden van over welk rotzooi ik het had, bleek wel toen ik de ontstopper los trok en er met een enorme gulp water ook een soort langwerpige dikke drol van haren, zeepresten en slijmpjes de wasbak in kwam.”Getverderrie!” klonk het vol walging, en toen ik met mijn hand die ‘drol’ uit het water viste voordat hij weer terug het putje in stroomde, ging zoon bijna over zijn nek. Ze hadden allebei genoeg gezien en wilde ook geen uitleg meer van mij waaruit deze ‘drol’ bestond. Junior wilt geen huismoeder meer worden later , en zoon hoopt op een vrouw later die ook niet vies is van deze karweitjes, want No Way dat hij dit ooit zelf zal doen.Mij hoor je niet zeggen dat ik als huismanager een saai leven leid, er gebeurt hier genoeg.