Nieuw project op komst

Wat leuk om alle reacties te lezen over de GBR mandala, wat een complimenten ☺️en ook zo leuk dat de stap voor stap foto’s en verhalen zo gewaardeerd worden.
Over de nano tape waren jullie net zo enthousiast als ik, de tijd zal het leren of het stuukwerk op de muur blijft zitten als de tape er maanden, jaren op blijft zitten. Ik hoop natuurlijk van wel, maar anders hang ik er gewoon weer wat over. Als ik de mandala quilt mee naar de bee zal nemen blijven de stukken tape op de muur zitten, ik trek dan voorzichtig de quilt los.
Let wel, ga bij gebruik niet klakkeloos uit van mijn woord, lees de gebruiksaanwijzing en denk na, misschien trek je na een paar maanden wel de verf van de deur mee als je de tape verwijderd, ik zou het zeker niet op pas geschilderde oppervlakken gebruiken. Jeffrey& Melvin hebben een grappig review filmpje klik hier gemaakt over deze tape.
Genoeg over de nano tape. Over naar wat mijn volgend project gaat worden ☺️

Op 1 oktober lanceert Helen Godden haar volgende BOM (Block Of the Month) met als thema de wereldberoemde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo, en deze zal een jaar in beslag gaan nemen, ja dat is lang maar dan heb je ook wat. Het wordt een quilt van 2x 2 meter 😱 en het wordt een zeer kleurrijke quilt voor tegen de muur, er komen nadat hij klaar is een heleboel versieringen op, Helen is hier vaag over, maar ik denk aan kralen, kettingen, bedeltjes en glitterdingen, want Frida was gek op juwelen. De tentoonstelling over haar leven is nog een paar dagen te zien in het Cobra museum Amstelveen (klik hier voor een kort filmpje hierover)

Net als met haar vorige BOM’s betaal je eerst voor het patroon, en de delen kan je dan elke maand vanaf de speciale Facebookpagina downloaden, de link naar deze groep krijg je via e-mail na betaling. En later zal het patroon ook als pdf te koop zijn voor wie niet op Facebook zit. Het voordeel van haar facebookgroep is dat je daar filmpjes te zien krijgt met uitleg, zoals een online workshop.

Het patroon is hier op haar website te koop https://helengodden.com/store/frida-kahlo-bom/
Zelf gaat ze het met haar Lumiere verf op zwarte stof schilderen, maar ik blijf bij wat ik heb en doe het op pitjeskatoen. Deze keer wil ik het inkleuren doen met de krijtjes van Caran d’Ache die ik voor mijn verjaardag heb gekregen. 

Deze aquarel krijtjes zijn niet zoals de crayola vetkrijtjes, (ze lijken er uiterlijk wel op), maar de kleurstof lost op na contact met water, en als je het op de stof heb gebracht (dmv een nat kwastje kleur van het krijtje pakken en op de stof aanbrengen, of eerst met krijt de stof kleuren en dan met het kwastje bevochtigen)  kan je het met de hete strijkbout erop fixeren zonder dat er een vettige residu vanaf komt. Bij de crayola krijtjes doe je niks met water, alleen inkleuren, en net zolang persen met een hete bout met keukenpapier erop tot het papier schoon er vanaf komt.

07105046-E99C-4520-96E9-9CE4588CC013
Met een meter dubbelbrede pitjeskatoen al een maand in huis wilde ik op een stukje gaan oefenen met deze krijtje voordat ik nog een paar meter hiervan ging kopen bij dezelfde winkel, maar helaas was de stof al vanuit de fabriek voorgewassen op de rol gegaan en zoog het water op als een gek, met gevolg dat de kleuren overal buiten de lijntjes liepen terwijl ik al heel zuinig met water werkte. Jee, dat is balen.
Om het uitlopen te benutten maakte ik een kleurenrijtje, deze kleuren kiezen ging heel automatisch (als je ze van rechts naar links lees -wat op oranje lijkt is bruin- kan je zien waar ik mij vijfendertig jaar geleden mee bezig hield) Het is nog nat en de zoutkorreltjes moeten hun werk nog doen, morgen zal ik laten zien hoe het is geworden.

E54EDE6C-B369-47BB-94A4-35523D600D8D
Sherlock kan het niet meer aanzien en gaat naar buiten, het is gestopt met regenen en hij neemt plaats op het krukje (foto is van een paar dagen geleden).
38B7E25B-4B4C-4A1C-B99E-556628A6EED3
Terwijl ik bij een andere online stoffenwinkel ga kijken op zoek naar dubbelbrede pitjeskatoen, en voor de zekerheid belde ik om te vragen of het water op de stof parelt ipv er gelijk intrekt. De verkoper stond zo te horen ergens buiten (op de markt?) en het regende er flink. Hij snapte wat ik bedoelde en zei het gelijk te testen en zou me binnen 5 minuten terug bellen.

Een man van zijn woord, een paar minuten later ging de telefoon, de druppels bleven mooi op de stof liggen. Ik bestelde gelijk drie meter, ik heb ongeveer 2.30 nodig van dubbelbrede stof (4,5 meter van 1.06 breed) en wat over is kan ik weer mooi gebruiken voor het volgende project.

Ik weet dat er speciaal voor textielverf stof te koop is, maar deze stof is niet geschikt voor het inkleuren van tekeningen, de kleuren zullen gaan uitvloeien omdat er niks van apret in zit. Pitjeskatoen staat letterlijk stijf van apret, en dat maakt het zo geschikt voor de manier waarop Helen Godden werkt. 

Mijn vest schiet al op, achterpand en linker voorpand zijn klaar en rechter voorpand is op de helft, deze komt hopelijk vanavond af
AA6FDB39-AD2C-4D82-897D-6FA756F3E151

Ik ben verder met iets voor een jarige bezig, Jon heeft keuzestress en besluit voor beide opties te gaan
78279707-507C-49F6-85D7-3C351D402F18
Om daarna op de vensterbank uit te rusten
42937743-190D-456C-9AFE-4C11DC037CFB
Sherlock is (helaas) niet meer bang van de naaimachine en helpt waar hij kan
12644EA7-5ABB-42A8-8A05-48DCCCDE4471
Sherlock zit onder de krabben en korstjes, hij was de afgelopen ochtenden en avonden wat langer op pad met de nodige confrontaties met andere katten denk ik. Van een rood-witte kat weet ik het zeker, die werd rond half elf ‘s avonds met flink kabaal uit de tuin gejaagd. Rond die tijd zitten Jon en Sherlock normaal al in de garage, de rood-witte kat zal zich vast een hoedje zijn geschrokken. “WTF man, wat doe jij zo laat nog buiten?”

Ik was op het gegil en gejoel afgekomen bij ons achterste terras, en zag de kater met hoge rug nog een laatste tik uitdelen terwijl Sherlock flink in de aanval ging en hem onder de heg door de tuin uit joeg. Jon moet ook even niks van Sherlock weten, hij vindt hem niet fijn ruiken denk ik.
Of Jon is gewoon humeurig omdat het eten hem niet meer zo smaakt sinds ik het voor de helft heb vermengd met caloriearme brokjes van Hill’s. Niet te pruimen blijkbaar, want deze brokjes die net een andere vorm en kleur hebben laten ze liggen. Dat is ook een manier om minder calorieën binnen te krijgen zei dh, gewoon de helft laten staan.
En zo liggen ze naast me te wachten tot ik hun voerbakjes weer ga vullen
816D6FB1-3B5A-45A3-B3F6-CA079D84067F

4 gedachten over “Nieuw project op komst

 1. Truus

  Wat een leuk project wordt de volgende quilt!
  Van Frida begint binnenkort een tentoonstelling in het Drents Museum.
  Op hun website staat informatie en in de binnenstad van Assen verschijnen afbeeldingen op de buitenmuren van haar.
  Slaap lekker voor straks
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. Mieke

  piep

  Lijkt me weer een prachtig project.
  Ik gebruik de krijtjes ook , maar verf er stof mee om vrij te borduren a la Ariane Zurcher..
  knuf

 3. Ria

  Shirley, toen je schreef over een nieuw project FRIDA KAHLO moest ik meteen denken aan de nieuwe serie van Jeroen Krabbé, volgend jaar zomer, NPO 2 .
  Zal voor jou ook bijzonder zijn om te volgen als jij met haar als inspiratie aan de slag gaat.
  (Of de quilt moet tegen die tijd al af zijn!! )

  Veel succes met alles wat je weer gaat doen Shirley.
  Ik volg je met interesse.

  Ria

Reacties zijn gesloten.