knoopje los

Suzanne d’r nieuwe jas heeft 8 knopen, ze wilde een keer geen rits; nadeel van een rits is dat bij het dichtzippen in het gunstige geval de stof er tussen komt, in het ongunstige geval een stukje huid, want je kijkt naar beneden en voor je het weet zit een stukje huid van keel of kin vast. Nee, dan maar een jas met knopen, maar waarom kunnen ze die krengen er nu niet gewoon goed vast opzetten?

Binnen een dag was knoop 1 er al afgevallen, gelukkig gebeurde dit thuis en vrijdag kwam ze met weer een losse knoop in haar hand, die was op school er dus afgevallen. Terwijl ik boven de knopen met de naaimachine erop ging zetten zag ik nog meer knopen die echt aan een dun draadje erbij bengelden, dus die heb ik ook even vastgezet.

Op de Bernina heb je een voetje met een pinnetje -knoop aanzetvoet- Knopfannaehfuss_18_0  waarbij het zigzagsteekje over het pinnetje gaat waardoor je een soort lusje krijgt boven de knoop; na het afhechten trek je de knoop omhoog en draai je draad tussen knoop en stof zodat de knoop niet strak vast zit op de stof. Als ik met de hand dit karweitje moet doen, leg ik een luciferhoutje tussen knoop en stof.

Goed, dit even terzijde, ik had de Pfaff voor het grijpen en bij gebrek aan dat speciale voetje heb ik een ander voetje gebruikt,042943  welke eigenlijk voor het maken van lussen op stof gemaakt is, de doorslagvoet. En het werkte perfect! Voordeel van dit voetje is dat het metalen tussenschotje hoger is dan het pinnetje van de Bernina-knoopaanzet-voet, wat voor een jas wel prettig is. Hmmm, heb ik deze Pfaff al zoveel jaren, kom ik daar nu pas achter.

0 gedachten over “knoopje los

  1. Guute

    Ik heb al heel veel kleding genaaid maar nog nooit een knoop met de machine aangezet. Blijven ze dan ook goed zitten?

  2. Shirley

    De knopen blijven heel goed zitten, je moet de afhechtingsdraden niet kort afknippen zodat je ze samen kan vastknopen -ik draai ze eerst een paar keer rond om het stiksel tussen de knoop en stof- en dan pas afknopen en afknippen.
    Je gebruikt een zigzagsteek op de plaats rust -steeklengte 0- en je begint en eindigt met 3 steken op dezelfde plek om aan- en af te hechten. Mijn pfaff en Bernina hebben hiervoor een programmatje zodat het automatisch gaat.