in-spin de bocht gaat in

"In spin de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit", zong ik eind jaren 60 met de meisjes op het schoolplein mee, terwijl we in een lange rij stonden om om de beurt in te mogen springen, waarbij 2 meisjes het lange springtouw hanteerden. God wat een heerlijke tijd, en zonder angst en schrik sprong ik in als degene voor me eruit sprong en uit om plaats te maken voor de volgende, terwijl andere meisjes aangespoord moesten worden, de treuzelaars die wel de wiegende beweging met het ritme van het touw maakten, maar waarbij de benen de dienst leken te weigeren. Ik moest hier in de auto aan denken, terwijl ik achter een rij auto’s sta te wachten op mijn beurt de rotonde op te mogen schieten. Er zitten brutale bestuurders bij die haast op de bumper knallen van de op de rotonde rijdende auto, maar er zitten ook vreselijk treuzelkonten die de auto die 3 kwart eerder op de rotonde schiet ook voorrang willen geven.

Helaas is de auto voor me ook zo’n hopeloos treuzelgeval, en in gedachte wil ik al uitstappen om de auto een zetje te geven, "kom op, je kan het wel, spring dan". In een sukkeldrafje rijd de auto de rotonde op en gaat er bij de volgende afslag weer af, met mij in de kielzog want ik moet ook die kant op. Gelukkig kan ik er vrij snel al voorbij (ik heb niet de hele dag de tijd) en zie opzij kijkend dat er een grijze vrouw van boven de 80 achter het stuur zit, dus ja, dan snap ik het wel. Maar dan ben ik er voorbij en zie in mijn achteruitkijkspiegeltje dat ze niet alleen haar stadslichten en grote lichten op heeft, maar ook de breedstralers die ze op haar auto heeft staan aan, kerstmis begint al vroeg! Met het starten van de auto op zeker gespeeld en alle lampen maar aangedaan? Je weet het niet.

Bij de volgende stoplichten die op rood springen net als ik er aan kom rijden staat naast me een vw golf, met een paar jonge knullen er in, die na een paar tellen het wachten al beu zijn en met een spuit gas gevend over het kruispunt heen schieten. Gelukkig voor de andere weggebruikers was er op dat moment nog niemand anders op het kruispunt, ik wens zulke gasten een overstekende boom toe, "maar dat is zonde van de boom", hoor ik mijn moeder zeggen. Weer een stoplicht en ja hoor, ze moeten mij echt hebben, en terwijl ik rem geeft weer iemand naast mij gas, niet te geloven! Een man in een gezinsauto, kinderzitje op de achterbank spuit met minstens 60 mij voorbij door het rode licht, en gelukkig gaat ook dit goed. Betekent rood rijden soms? Ik neig naar een flitslampje mee te nemen voor de volgende rit, en dan bij dit soort gasten enven "flits" te doen,heerlijk. Laat ze maar schrikken. Ik zal het maar niet doen, te gevaarlijk. Stel dat ze achter me aan komen.