Hoe doe je dat?

Iemand vroeg hoe we Zipje en Zopje uit elkaar kunnen houden, ze lijken zo op elkaar. We zien het aan hun doen en laten, als ze opgerold slapen is het lastig, maar zodra je een slapende Zipje nadert, weet je het direct, want hij miept gelijk als iemand in de buurt komt. gewoon een: "Hoi, ben je er ook", miauwtje.

Zit er eentje buiten voor het raam te wachten om binnen gelaten te worden, zie je ook wie het is: Zipje begint te miepen zodra je oogcontact maakt; Zopje staart je alleen maar aan, net zo lang tot je de deur open doet voor hem. Kijk je toevallig(?) de andere kant op, dan loopt hij gewoon naar dezelfde kant als je kijkt, tot hij in beeld is.

Ook als je Zipje of Zopje binnen laat, merk je het verschil. Zipje komt al kletsend binnen, " wat eten we vandaag?". Hij strijkt in het voorbijgaan tegen je been aan, maar loopt gelijk door, want honger. Wel kijkt hij bij elke deurgat argwanend opzij, hij is nogal schrikachtig, en zijn broer staat hem vaak op te wachten om het hoekje. Zopje komt binnen, draait eerst een paar rondjes rond je benen, en stapt gerust op je voeten. Hoe natter hij is, hoe intenser de duw tegen je benen is. Hij wilt ook graag dat je hem even laat zien waar het eten ook al weer staat.

Photobucket

Uiterlijk is er ook verschil: het wit op de buik/borst is anders verdeeld, ik zal hier nog duidelijke foto's van maken. Qua bouw: Zipje is de beer, zit dikker in zijn wintervacht, en neemt het niet zo nauw met zijn coufure, een blaadje of insektje meer of minder op zijn vacht geeft niet. Zopje is wat dat betrefthet tegenover gestelde, heel erg begaan met uiterlijk vertoon, zit zit ook heel vaak te wassen. Is ook de slankere boy van de twee, eet rustiger, en bedekt zijn etensbakje ook vaak met al wat er voor poten is, of dit nou een rollerskate is, een paar blaadjes of de deurmat, Zopje draait er zijn pootje niet voor om.

Ook met op schoot komen zitten zie je verschil: Zopje maakt altijd een wedstrijd met mij wie het eerste bij mijn stoel is, rent serieus voor me uit naar mijn stoel, en vaak schuift hij vanwege de hoge snelheid ook weer bijna van het voetenbankje af dat bij mijn stoel staat. Hij is zo slim dat-ie op het voetenbankje gaat zitten wachten tot ik zit, en dan komt hij op schoot, krijg ik uitgebreid zoentjes van hem. Is hij voldaan, dan gaat hij dwars op schoot liggen, zet zoveel mogelijk nagels uit en ligt dan gewoon tevreden te wezen. Zipje ziet me zitten, springt op schoot, draait 1 keer om de goede leunhouding te vinden en dan gaat hij liggen, half rechtop leunend tegen mijn buik. En na een korte wasbeurt gaat hij slapen.

Als ik in de kamer kom, en een van de mannen ligt in mijn stoel te pitten, en ik wil daar zitten, dan hoef ik alleen maar even iets te zeggen, en de kat komt in beweging. Is het Zopje, dan gaat hij op het voetenbankje zitten, en neemt dan weer plaats op schoot. Zipje gaat meestal uit de stoel gelijk op het kussen liggen, naast mij op de bank, of op de grond bij het raam.

0 gedachten over “Hoe doe je dat?

  1. Ada

    Erg leuk, dank je wel! Ben blij te lezen dat ze nog zo beleefd zijn om uit je stoel te gaan wanneer jij wilt zitten. Ik ken nogal veel retrievers en sommigen komen hier ook logeren, maar na een tijdje begon ik toch wel te zien dat ze verschillende koppies hebben. O, en staarten ook. En verschillend gedrag.
    Ada