het vervolg

Het vervolg van de Lensquilt, dankzij het vergeefs wachten op de dakdekker -lekkage in onze slaapkamer vlak naast mijn bed- heb ik een hele dag zitten naaien (au, mijn nek), een inspannend karweitje. Als eerste ben ik gaan uitknippen en uitleggen hoe de patroondelen moesten komen. The lensquilt has entered its next stage, first a lay-out of the paper blocks Daarna even gegoocheld met het spiegelbeeld-werken, en toen ik daar uit was, ben ik van start gegaan, en liep gelijk tegen een fout aan in het patroon; gelukkig alleen maar een nummerplaatsingsfout. When I started stitching the first blocks I found an error, nmb 2 can’t be stitched to nmb 1, so you must think before you stitch. De blokjes tegen elkaar aan stikken kostte flink wat spelden, it took me a lot of pins to get the lines straight -ze liggen als een schuitje zo krom- daarna eerst geregen met de machine en toen het stikwerk op de achterkant ook keurig over de zwarte naadlijn liep, ging ik voor echt stikken, op 1.7 the pinned blocks do not lay nice& flat because of he inward-outward curve, but once stitched they’re perfect De middelste blokjes aan elkaar zetten ging als een droom, zo mooi, the stitching went like in a dream, so smooth and all in one go Where’s the catch? I found it while stitching the next block, my favorite Y-seam grinned at me. Whaaaah, sneaky little devils! Here you can learn about pivoting and Y-seams, there’s a link to Antique Stars doc, ik werd er een beetje achterdochtig van, wachtend op ‘de catch’. Met het volgende blokje er aan zetten ontdekte ik de dondersteen: mijn favoriete Y-seam kwam om het hoekje kijken. Ik kwam er pas achter toen ik bezig was met die naad, en kon daarna even een klein stukje uithalen, want bij Y-seams moet je niet tot in de naad doorstikken, maar stoppen met afhechtsteek in het kruispuntje, waar de ‘vertakking’ plaats gaat vinden. Alleen dan kan je nl goed pivoten, anders moet je gaan inknippen, en dat is niet nodig als je op die inknipplaats met een naad te maken hebt. Wow, snappen jullie het allemaal nog?? Kunnen jullie nagaan hoe ik af moet zien. In deze blog leg ik uit over pivoting, klik op het docje Antique Stars en je krijgt duidelijke foto-uitleg.

This is what it looks like after a days hard work, unbelievable! The edge between the midcicle and the newly finished blocks look weard, because you can still see the seam. en zo ziet het er nu uit, het effect is nog niet goed, omdat je tussen de onderste blokjes en het middendeel de naden ziet; zodra deze rij er aan gestikt zit, lopen de lijnen mooi door (hoop ik). en rest mij het voorzichtig lospulken van de papiertjes op de achterkant, I can start removing the paper backing, all but the pieces on the edge, because of the visual stitching lines. maar niet de randen wegtrekken, want anders weet ik niet meer waar de stiklijnen zitten voor het aan elkaar zetten van de volgende blokken.

>

0 gedachten over “het vervolg

 1. Mieke

  Hey shirley,

  Ik vind die lensquilt prachtig en wil hem ook gaan maken. Weet jij soms hoe groot hij wordt ? Doe je er nog een boord rond ?

  Succes in elk geval !

  Groetjes

  Mieke

 2. lorene

  Hoi Shirley,
  Je tip voor het verwijderen van mijn vliesofix applique werkte prima!
  Onwijs bedankt, nu kan ik verder gaan.
  Leuke you tube filmpje.
  tot volgende week.

 3. miranda sol

  Wat een werk! Maar ook het resultaat mag er zijn hoor….just loving it. Enne hier nog zo een met zo een lekkere nekpijn, hihihi, maar we komen er wel, dankzij de smeerseltjes die de spieren wederom terug doen ontspannen van de toko. Anders had ik allang bij de masseur gelopen….Dikke knuffelt enne o ja, er is ook zo een filmpje van “op zoek naar Maria” opgenomen in het Antwerps station.