Gefeliciteerd!

Ik werd gisteren gefeliciteerd door een mevrouw in een natuurwinkel. Deze mevrouw van ik schat zo’n 60 jaar oud, moest eerst even stoom afblazen, nadat ze een vreselijk onbeschofte klant had geholpen; persoonlijk had ik die kerel gewoon de deur van de winkel gewezen met achterlating van de spullen die hij had willen kopen, maar dat even terzijde. Ze had rode vlekken in haar hals, haar ogen spoten vuur en haar vuisten waren gebald, toen ze mijn kant op liep; ik wist niet of ik haar gelijk moest aanspreken, of dat ik haar even de kans moest geven om af te koelen. Maar ze vroeg, na het slaken van een paar hele diepe zuchten en schrapen van haar keel, wat ze voor me kon doen, en dus vroeg ik of ze iets had tegen overgangsklachten.
Photobucket
Ze vroeg me naar de klachten, nou, heb je effe? Mijn geheugen hapert af en toe, ik was al bang voor Alzheimer, tot ik van een quiltvriendin hoorde dat ze dezelfde symptomen (en dezelfde angst) had, het hoort er gewoon bij dus. En ik ben lusteloos met perioden, besluiteloosheid steekt ook zijn kop op, en ik kan niet meer tegen veel geluiden in dezelfde ruimte, ze komen allemaal even hard binnen, en dan krijg ik het vluchtgevoel, wegwezen! wat 2 weken geleden al door dochterlief gediagnostiseerd werd als een tekstbook menopauze symptoom, he, gelukkig, ik ben dus niet gek aan het worden.
Photobucket
En terwijl ik deze opsomming maakte, zag ik de medelijden opborrelen in de ogen van de mevrouw van de natuurwinkel, en ik schoot vol, mijn kin begon raar te bibberen, mijn onderlip trok ook al zo gek, en voordat ik wist wat me overkwam, liepen de tranen over mijn wangen.

What the fuck?! Dit had ik echt niet zien aankomen, ik was zo vrolijk toen even tevoren geamuseerd zag hoe een vrouw in de V&D die -net als ik, wachtend aan het eind van de lange rijen bij de kassa’s- voor de 3e keer dvd’s opraapte die zij met haar ver achter zich uit stekende schoudertas steeds uit de rekken stootte. En elke keer als ze een dvd op de grond hoorde vallen, keek ze heel verstoord naast zich, zo van: “wie doet dat toch steeds?”, om vervolgens de dvd weer op te rapen, in het rekje zettend, en zich omdraaiend richting rij wéér een dvd-tje er uit te stoten met haar tas. Na de 3e keer sprak ze het dvd-tje toe, met opgeheven vinger als tegen een stout hondje: “Blijf!”, en het was dat ze met het omdraaien gelijk door kon lopen, omdat haar rij was opgeschoven, anders had het dvd-tje niet gedaan wat ze had geboden.  Je kan dus stellen dat ik in een goede bui was toen ik de V&D verliet.

“En u bent dus ook labiel, zie ik,” constateerde de mevrouw in de natuurwinkel droog, ze stak haar had uit, en zegt: “Gefeliciteerd! U bent u begonnen aan het laatste hoofdstuk van het leven!”  Ik schudde automatisch haar hand en vroeg me af of ze dat niet even anders had kunnen formuleren, of wilde ze me nog erger aan het huilen brengen? Ze hikte bijna van het lachen toen haar onhandige verspreking doordrong, en ze haastte zich te zeggen dat ze het op hormonaal vlak bedoelde. Oooh, zeg dat dan. Ze somde nog meer nare dingen op waar ik mee te maken kon krijgen, waarvan gewichtstoename er eentje was, maar benadrukte dat het ook allemaal wel over zou gaan, het kon alleen wel een jaar of 15 duren eer mijn lichaam en geest gewend was aan de hormonale veranderingen. Oooh, is dit alles? Dat zijn ongeveer 30 grote quilts verder, nou, dat moet lukken hè.

Met een potje pillen (met St.Janskruid en citroenmelisse als hoofdbestandsdeel) verliet ik het pand, kocht op de markt bij een kraam voor Suzanne een zak warme churro’s (klik hier voor recept) en nog voordat ik de garage uit was, had ik al 4 stuks op; hoezo emotie-eter?
Photobucket
Thuis gekomen rook ik even aan de groene pilletjes van de natuurwinkel; ze hadden ongeveer dezelfde lucht als het biologische bestrijdingsmiddel tegen vliegen, dat ik eerder die dag binnen had willen gebruiken, maar bij het ruiken van dit wel heel erg landelijke luchtje besloot om het toch maar niet te doen; op de verpakking stond ‘voor buitenshuis gebruik’, wat ik uiteraard pas las nadat ik de boel had open gemaakt. Op het potje van de pillen stond niets van dien aard (buitenshuis gebruik, buiten innemen 🙂 ),  en ik zal ze wel even de kans geven, en als het potje leeg is (1 maand) en ik geen verschil merk, dan vraag ik de huisarts wel om advies. Naast het slikken van deze pillen, doe ik al aan gezond eten, (moet nog werken aan het minderen van koffie) en goed bewegen, ontspannen en stressvolle situaties vermijden, wat de mevrouw van de natuurwinkel me ook adviseerde, daar zal het niet aan liggen.

Normaal ben ik er zo eentje van “niet zeuren, er zijn wel ergere dingen in het leven, niet te flauwtjes wezen!”, en ik denk ook dat we zo zijn opgevoed, wij vrouwen, het hoort er nou eenmaal bij.  Hoe meer je je eraan gaat storen, hoe meer het je doen en laten gaat beïnvloeden, maar je kan nou eenmaal niet alles weglachen, of negeren, toch? Soms moet je ventileren, en horen van andere vrouwen hoe zij door deze hel die overgang heet komen; ook al ervaart iedereen dit anders, er zijn toch raakvlakken. (eerste tip is al binnen, ga langs bij Care for Women )

Mijn quiltvriendin zei dat je er qua persoonlijkheid ook anders uitkomt dan wie je vroeger was, maar dat haar man haar, ondanks alles, nog steeds net zo lief vind; ik heb het ook even gecheckt, en hier zit het ook nog goed, gelukkig. Pfew!

0 gedachten over “Gefeliciteerd!

 1. Hm

  Je kan ook een afspraak maken bij care for women heeft mij zeer goed geholpen zij werken met vitaminen

  Groetjes

 2. creatievelingelly

  Join the club. Met alles wat ik er nu bij krijg, blijkt bij de overgang te horen. Ik had ineens veel dorst en dacht aan diabetes, nee de overgang. Nou mijn hoeven ze er niet mee te feliciteren.
  Ik hoop dat de pillen helpen. Ik volg je!

 3. Renske

  De tijdelijke gekte wordt het ook wel genoemd. Je wordt om niets kwaad of geïrriteerd. Vergeetachtigheid, ja en niet zo klein beetje ook. Ik ben gelukkig af van de maandelijkse periode. Jippie. Opvliegers zijn nu het weer warmer wordt, weer duidelijk aanwezig. Dat is wat minder. Gewoon doorbijten en weet je Shirley, je hebt tegenwoordig een goed excuus als je weer eens iets vergeten bent of om niets opvliegt. LOL Sterkte met alles. Gelukkig komt alles weer goed. Hopelijk niet na 15 jaar, want dat is wel heel erg lang. Ik heb trouwens begrepen dat je even naar je moeder/zusters moet kijken hoe zij de overgang zijn doorgekomen. Dan weet je zo beetje waar je aan toe bent. 😉

 4. Erna

  Ja meid het is een vervelende tijd. Maar gewoon accepteren zo het komt wil ook wel helpen om dit proces de grond in te boren. En af en toe het lekker van je af schrijven op je blog. Hoop in ieder geval dat je er geen 15 jaar over hoeft te doen. Sterkte er mee.

  Groetjes,
  Erna

 5. Henny

  Misschien wordt het dan geen Alzheimer, dat zinnetje bleef hangen. Mijn vader heeft het en ik merk bij mezelf ook symptomen, maar het kan natuurlijk ook hormonaal zijn! gut wat een mazzel. Heerlijk die stukjes van jou, krijg ik weer helemaal moed van!

 6. Anita - Vlijtige Handjes

  Heel herkenbaar!! Het is toch wel om te lachen en je hebt vaak een excuus waar de meeste tevreden mee zijn. Dus daar komen we dan weer goed mee weg na al die jaren ‘ongemakken’. Blijven lachen en net doen of je gek bent 🙂 Oh ja en bij Xenos hebben ze waaiertjes voor als de nood hoog is.
  Groetjes Anita

 7. sylvia

  hallo Shirley, wat zal ik doen?? Jouw stukje knippen en plakken of een link op mijn blog naar het jouwe maken???
  Het is exact mijn verhaal, incl het deel van ik beweeg, ben altijd positief enz enz!!!
  En dat janken…….grrrrrr
  En weet je, die vies ruikende groene krengen helpen bij mij……..yeah!!
  Die andere van de vogeldokter niet, maar hoe viezer ze ruiken hoe beter: tis net kaas!!
  Sterkte meid, tis niet anders!!!!
  Groetjes van een mede-lijder!!!

 8. Gert

  Ik ben niet de aangewezen persoon om je goede adviezen in deze te geven… Maar ik wens je wel veel sterkte ermee, komt vast goed!

 9. Hilde

  Ja joh, het is even slikken, maar neem er dan idd gelijk maar van die pilletjes bij en je voelt je over een week ofzo al een stuk beter! Tenminste, dat is mijn ervaring met de sojapillen en voedingssuplementen van Care for Women! Ook een aanrader is het boekje van Yvonne vd Hurk: hormonologen. Zo herkenbaar en ook geestig! En af en toe lekker whining doet ook goed! 😉

 10. Monique

  Ooohh.. is dát het?! Ik zit gewoon in een hééél vroege overgang! ;o)

  Dank je wel voor je opbeurende woorden!

 11. Yvonne aka sommeke

  Oh dear! Best veel (mogelijke) klachten als je ze zo op een rijtje zet!
  Probeer er niet TE veel aan te denken, helpt niks en als kleine troost : je bent duidelijk niet alleen!
  Sterkte er mee!