Gaat heen

En vermenigvuldig u, of in dit geval vermenigvuldig ze. Zoals bij de vorig jaar prachtig bloeiende Sedum Herbstfreude planten, hier staat er twee, deze foto is begin September gemaakt, we hebben het over de roze bloeiers links en onderaan, zeer geliefd bij de vlinders, bijen en andere nectar minnende insecten.
IMG_5978
De uitgebloeide bloemen staan nu nog zo mooi en bieden ook beschutting voor de planten en beesten met de vorstperiode. De Sedum die bij de grasrand staat is een stekje van maart 2017 en de plant die ik nu ging aanpakken staat op de foto hierboven linksboven,  aan de voet van een boom.
IMG_8810
Deze moet je om sterk te houden eens in de zoveel jaar (elke derde doe ik)  scheuren, de oude delen (het middelste deel) mik je dan weg en de vitale delen met nieuw groen zet je weer in de grond. Heel leuk werk vind ik dit, met een schep steek ik eerst rond de plant de grond door, en dan wip je meestal zonder veel kracht te zetten de plant met kluit er uit, hij heeft namelijk geen al te diepe wortels. Het scheelt natuurlijk ook dat we hier in Brabant prachtige zandgrond hebben.
Op goede werkhoogte ging ik er verder mee aan de slag, meestal doe ik dit soort klusjes vlak naast het plantgat, maar de grond was half maart te nat om dit op de knietjes op het gras te zitten. Hier heb ik de plant doormidden gesneden door er met de schep in de bovenkant te steken, en de delen dan met de handen verder uit elkaar te trekken.
IMG_8799
Je moet gewoon even hard zijn en niet denken aan de uitlopertjes die je hiermee kapot maakt, je kunt niet alles bewaren en sparen. Je kan er ook een mes voor gebruiken, maar mijn relatie met messen is de laatste tijd niet echt bevorderlijk geweest voor mijn gezondheid en hier blijf ik als het even kan liever vanaf. Na het scheuren knipte ik de uitgebloeide stengels er pas af. Omdat ik stekjes wilde weggeven aan vriendinnen heb ik ze in potjes gezet met goed water doorlatende potgrond.
IMG_8802
Een deel hiervan staat al in de volle grond te genieten van de lentezon in Rotterdam, en ik hoop dat ik er binnenkort ook een stel in Wilrijk kan planten en er was in Zevenbergen ook vraag naar.
Het oude plantengat heb ik wat groter gemaakt en heb er twee plantjes terug gezet met een voetlengte tussen elkaar (met het maken van de foto was dit nog niet het geval),
IMG_8814
deze zullen komend najaar weer mooi bloeien. De Sedums die ik niet ga scheuren, moet ik wel  nog ontdoen van hun uitgebloeide stengels, hoe vroeger je het in het groeiseizoen doet, hoe makkelijker het gaat zonder de plant te beschadigen.

2 gedachten over “Gaat heen

  1. Auckje

    Het fijne van deze S. herfstfeestje is dan wanneer deze een centimeter of 10 hoog is, je hem kunt toppen. Bij toppen haal je de top er af netboven een zijknopje. Er komt dan de dubbele hoeveelheid takjes aan en daardoor valt de plant bij het hoger worden niet zo snel uit elkaar.

  2. Truus

    Deze sedum staat ook hier in de tuin maar ben niet zo van scheuren en verdelen. Meestal laat ik alles groeien en bloeien op het snoeien na.
    Fijne Paasdagen voor jullie ????
    groetjes, Truus uit Drenthe

Reacties zijn gesloten.