En klaar is de quilt

Alleen niet de quilt die ik gisteren liet zien, hehe, ik  ben snel, maar niet zo snel. Nee, het betreft deze keer een flanellen quilt door mijn moeder gemaakt, en ik had beloofd hem door te quilten. Het was wel moeilijk hoor, de keuze tussen ramen lappen (vorige week nog laten doen, maar niks meer van te zien),

  of quilten, uuh, even denken…..vest uitgetrokken, muziekje opgezet, en aan de slag.

Ik had hem al vanmorgen boven op ons bed al gesandwiched, want latten halen ging lastig met Miranda op quiltles in Belgie, dus met spuitlijm aan de slag. Na een kwartier was ik klaar, mijn neusgaten zaten dichtgeplakt, vreselijk spul is dat toch, maar het fijne is dat het wel snel gaat! Ik gebruikte de 353 van Aurifill, speciaal dus voor quilts en borduurwerk, zo staat op de bus in het Engels. Plakt heel goed, dus spaarzaam opgespoten van een halve meter hoogte. Ik doe het op  dezelfde manier als Merel hier laat zien.

(stuur even manlief de kamer uit voordat je het filmpje aanzet, anders kwijlt hij je schouder zo onder)

Voordat ik aan de slag ga, leg ik de quilt als een vogelnestje rond de naald, en ik begin meestal in het midden, zodat ik de ergste bulk heb gehad voordat ik op mijn tandvlees begin te lopen. Ik rol dus niks op, maar duw het onder de naald door in het gat. Een rol vind ik te stug. Ik gebruik geen quilttafel, gewoon het korte aanschuifgeval wat er op zit als je de naaimachine koopt, en soms zelfs die niet, ja ik weet het, compleet gestoord.

Naast me lag een tekening van hoe ik ongeveer wilde dat het er uit moest zien; als je het op papier kunt tekenen zonder dat de pen van het papier af komt, dan kan je het ook met de machine. De tekening naast me was gewoon voor als ik even het padje kwijt was 🙂

klik hier om mij in actie te zien: Shirley op Youtube

Ik begon om 2 uur met een prachtig garen van Madeira, en die brak al na 3 steken, en toen sloeg hij steken over, en brak de naald, en dit alles nog binnen 2 krullen, echt balen, want deze garen kleurde er perfect bij! Dus andere naald (gewoon een universeel 80) en weer op zoek naar mooi garen en gevonden in een kastje, hoera; King Tut boven en onder, en toen geen centje pijn meer! Wel moest ik halverwege de naald schoonmaken met Stikkerfoetsie 🙂 (gewoon wasbenzine oid), omdat de naald plakte, en ook het voetje zat steeds vol plakkerig pluis. Na 10 minuten wilde het voetje geen steken meer tellen, en toen ben ik zonder BRS verder gegaan, net zo makkelijk.


Ik denk doordat flanel een grovere weving is, de lijm makkelijker aan de buitenkant komt, ik zou het anders ook niet weten. Maar ik weet wel dat lijm voor brekend draad of overslaan van steken kan zorgen, het geeft meer weerstand, logisch.

Om half 5 was het quiltwerk gedaan, en kon ik beginnen met de randen recht te snijden en de biaisband snijden en stikken. Tuurlijk heb ik wel pauzes genomen, heb zelfs een oh-denneboom gehaald bij een boer vlakbij, maar toch zat ik om half 6 al met een hittepit in mijn nek, oei, de spieren aldaar protesteerden even flink, maar na een half uurtje opwarmen was al het leed geleden.  8 Meter band gemaakt, en nog voor het eten op de quilt gezet, en na het eten omgezoomd, ook met de naaimachine.Ik stik het op de voorkant vast, sla om naar de achterkant, speld af en stik dan weer aan de voorkant precies tegen de binding aan, en dan pakt-ie de achterkant mee. Ziet er aan de achterkant misschien niet altijd even netjes uit, maar het eindresultaat is aan de voorkant gewoon heel mooi.

Het quilten doe ik op de Bernina, en het rechtstikken op de Pfaff, vanwege de fijne boventransport. ja, oke, Bernina heeft ook boventransport, maar dat is breed en loopt links en rechts van de naald, en bij Pfaff zit het vlak achter de naald.

De quilt zit in de wasmachine as we speak, en hij gaat ook zo nog in de droger, ooeh spannend! Flanel krimpt nog erger dan pielekes die het heel koud krijgen. Ja, denk maar even na hoor, ik heb geen haast.

Kijk ondertussen maar hier naar de filmpjes die ik heb gemaakt, niks hoogdravend hoor, maar je ziet bv hoe ik mijn handen houd tijdens het quilten. Volgende keer moet ik wel wat duidelijker praten, maar ja, de digi stond achter me op statief. Och, zou ik nog vergeten de hele quilt te laten zien!

Mooi he, die stofjes, ze komen van de Parel (jaren geleden gekocht) en ze zijn zo zacht! Achterkant is een groene flanel. De foto is vanaf de 1e verdieping gemaakt, ik hangend over de balustrade, de quilt lag even in de hal. De tegels zijn 40x 40 cm, voor wie weten wil hoe groot de quilt is. Een heerlijk formaat om erbij te trekken op bed.

En kijk eens wat er bij Evelien op bed lag..

ooh Zipje!

0 gedachten over “En klaar is de quilt

 1. Elly L (creatievelingElly)

  Een wijs besluit om te quilten en niet je ramen te doen, die kun je met die storm toch weer opnieuw doen.
  De quilt van je moeder is heel mooi geworden en zal lekker warm zijn. Dus mooi op tijd af.
  Groetjes Elly

 2. Pauline

  Joh! Wat een dag, wat een actie, lekker niet moeilijk doen als het niet hoeft en gaan met die banaan, ik heb genoten van je dagje quilten! De quilt van je moeder is prachtig geworden, daar zal ze veel plezier van krijgen, lekker warm op een bed of heerlijk om onder te kruipen op de bank.
  Enne…. je ramen… zonde om daar nu je energie aan te besteden, de hele week is het nog snert weer!
  Groetjes, Pauline

 3. chrisjones

  Goeie keus gedaan hoor, laat die ramen voorlopig maar zitten. Ik bewonder je wat dat quilten betreft!! Wat heb je dat snel gedaan. Vooral met die stof lijkt het me zwaar en moeizaam te gaan. Hij is hartstikke mooi geworden hoor. Petje af.

 4. Anja M

  Ik heb even je filmpje bekeken, wat goed van je zeg.
  Phoe… dat durf ik niet aan nog, quilt nog maar lekker met de hand.
  Het ziet er wel mooi uit hoe je het doet.
  Straks nog even de andere filmpjes bekijken nu als de bliksem naar boven aankleden want ik moet (mag) naar mijn werk.
  Quilt groetjes Anja.