druiven te over

De druiven zijn al zo rijp aan het worden, de trossen zo zwaar en de vogels zo morsig aan het snoepen ervan, dat ik besloot de meeste te plukken en er druivengelei van te maken. Gewoon met geleisuiker, 1 pond per liter sap, tenminste, voor zover ik het me kan herinneren.

Dus ik aan het plukken, keukentrapje erbij, 2 grote vergieten plus een grote tas van Appie helemaal vol. Stap ik en passant ook nog op een muizenlijkje die onthoofd onder de druivenstruik lag, getver. Nu  kon je dus de darmen ook goed zien.

Druiven allemaal gewassen en ontdaan van slechte druiven, bladeren, insekten enzo, en toen de grootste pan gevuld met de druiven, takjes en al gingen erin want ik had het druk zat. Keukenwekker aan en na een kwartier kon ik de eerste lading al door de zeef gooien en met pollepel aandrukken. 2 liter sap kreeg ik van de eerste lading, en de 2e lading ook ongeveer 2 liter. De 3e lading had ws ook wel 2 liter sap opgebracht, ware het niet dat ik het wekkertje wel hoorde maar even moest negeren omdat ik met een e-mail bezig was en toen ik daarna naar beneden ging was de kookplaat, het aanrecht en de vloer al helemaal volgespetterd en hield ik 1½ li sap over. Na een dikke 10 minuten schoonmaken heb ik alle vergieten, bakken en pan in de vaatwasser gedaan en was er niks meer te zien van het slachtveld. Het sap staat in 3 maatkannen af te koelen in afwachting op de geleisuiker; ik had maar 1 pond in huis en kan ook mijn jampotten nergens meer vinden! Vast in een doos in de garagebox in de stad, lekker handig. maar daarbij: wat moet ik met 6 liter druivengelei????? 

Ik ben al aan het google-en geweest en heb wel deze herfstmenu’s gevonden die er zeer smakelijk uitzien.☺  En ook een hele makkelijke receptensite waar ik wel wat heb gevonden voor druivensap, maar het legt geen zoden aan de dijk. Ik kan het altijd nog invriezen tot ik iets tegenkom. Om het druivensap zo te drinken is-ie net te zuur voor, ik heb het net geprobeerd, blerk! Is druif met appel een lekkere combinatie? Ik zal eens een kleine pan opzetten met stukjes appel en aanvullen met wat druivensap.