besmettelijk

Bij de DDC zat afgelopen week een vrouw met een vreselijk akelige hoest, en ook nog productief ook, die hoest. Ze zat tussen het hoesten en proesten door te praten met een paar dames die rond haar zaten en hadden- in tegenstelling tot alle andere aanwezigen- hun gezicht niet van haar afgewend. In een kleine ruimte met op de gok 50 dames is het haast onontkoombaar om niet door deze hoestende dame besmet te worden. De virussen en/of bacteriën vlogen in het rond, want de meeste keren ging er geen hand voor de mond.
En toen ik van de week een soort gelijk verhaal hoorde van een vrouw die -ondanks haar zeer zwakke gezondheid- alle ellende even wilde vergeten door naar een gezellige bee te gaan, maar daar ook geconfronteerd werd met een overduidelijk ziekte verspreidende vrouw, en ze dus maar weer naar huis ging om complicaties te voorkomen, vroeg ik me af wat deze zieke mensen zich bezielen!

Photobucket

Ik snap het niet.
Doen ze het uit plichtsgetrouw, denken onmisbaar te zijn, gevoel van loyaliteit, gevoel van zelf niets willen missen, gevoel van "als ik er niet ben dan kletsen ze over me"? Snappen ze het niet dat er een paar dagen later andere mensen hondsberoerd zijn, of dat iemand z’n chemo niet kan doorgaan vanwege koorts, dankzij de ‘ik-voel-me-niet-zo-lekker-maar-ik-ga-toch-wel’ persoontjes?
Ja, lullig blogje he, maar mensen denken teveel aan zichzelf, en niet genoeg aan anderen. Is het de tijdsgeest of is het gewoon onnadenkendheid?
Zwaar verkouden of iets anders onder de leden? Blijf thuis en ziek uit, zo simpel is het.

Photobucket

0 gedachten over “besmettelijk

 1. Goof

  Klopt helemaal, en dat gevoel heb ik al in m’n werk en al die pasgeboren babietjes zo nodig op de foto moeten met de familieleden. Heel logisch, maar zo’n babietje is zo vatbaar voor alles,… en zeker voor zo’n snotneus die graag wil knuffelen,…
  Zo dat moest er even uit,…
  ;o)
  Denk dat ik weer aan de slag moet, ’t kriebelt weer,…
  ;o)))

 2. Marie-Thérèse

  Helemaal mee eens. Wel geloof ik, dat veel mensen helemaal niets weten van virussen en bacterien. Je moet het ergens hebben geleerd of er interesse in hebben.

  Wat is overigens DDC?

 3. Margeeth

  Tja, moeilijk probleem dit. Vaak zijn dingen al besmettelijk voordat je zelf ziek wordt. Ik weet nog goed, oudste kreeg waterpokken terwijl hij de dag ervoor naar oma was geweest; prompt na de incubatietijd zag mijn zwager eruit als een krentenbol en daar kon dus niemand iets aan doen. En het kan ook voorkomen dat je hoest terwijl je niet ziek bent, mensen met astma bijvoorbeeld kunnen hoesten en dat is niet besmettelijk. Of je bent ziek geweest en moet dan nog wat overtollig slijm ophoesten terwijl je verder al beter bent. Dus, lastig om er over te oordelen.

  De hand voor de mond schijnt het risico op besmetting alleen maar erger te maken, eerst hoest je in je hand en daarna raak je van alles aan, wat andere mensen ook weer aanraken. De Amerikaanse manier (hoesten in elleboog) is dan beter? Of misschien de Japanse manier, een mondkapje voor?

  Waar ik me aan erger is niet zozeer mensen die hoesten in het algemeen, maar mensen die hoestend op kraamvisite gaan. Of met zieke kinderen die spugen/diarree hebben toch naar een verjaardag komen of hun kind naar school/creche of peuterspeelzaal brengen. En mensen met een koortslip die een baby zoenen, want het is toch allemaal aanstellerij (daar kunnen baby’s door overlijden).