Antieke van Guute

Opeens zie je op facebook en in blogland dat dames aan de antieke van Guute beginnen, of er aan verder gaan werken, geïnspireerd door het zien van affe quilts?
 photo IMG_9596.jpg
De mijne, klaar net na de zomervakantie van afgelopen jaar klik hier voor de blog,
 photo IMG_9598.jpg
hangt in alle tevredenheid over de ballustrade, en zodra Zipje en Zopje niet meer naar boven mogen (vanwege de teken die na de vorst weer boven de grond komen), komt deze beauty weer op bed. Ik heb hem zelf met de machine doorgequilt, en heb zijde tussenvulling gebruikt, bij Merel gekocht, die ik zonder aarzeling weer zou gebruiken!! Het quilt als een droom en de quilt hangt soepel over het bed, en wat ik ook niet verkeerd vind: hij komt zonder kreukels en vouwen uit een tas waar hij bijna 2 weken in opgevouwen zat.

Ik heb een roos (vrije fantasie) patroon gebruikt voor de antieke quilt, op onderstaand filmpje leg ik het uit, hierbij de quilt van mijn moeder doorquiltend. Oeh luister niet te veel naar mijn gewauwel, ik kan echt niet praten en quilten gelijkertijd.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=NY3ClpG-BGc]
Ik las hier en daar dus aarzelingen, twijfels, vragen over hoe ze deze schoonheid het beste kunnen doorquilten; om te zien waar je smaak, zin en kunde ligt, heb ik de affe antieke quilts op internet opgezocht, gewoon om te kunnen vergelijken. Hieronder een rijtje van de postings van dames waar ze hun affe quilt showen, en waar je dus ook -mits de foto scherp genoeg is- het quiltwerk kan bewonderen, en ik heb er 2 rijtjes van gemaakt, de handquilters en de machinaal quilters.

Handgequilt:
Berna
Nathalie
Sylvia
Daantje (denk dat het met de hand is gequilt)
Machinaal doorgequilt:
Jeannet (op een long-arm laten doorquilten)

Ik weet dat Jeanine hem ook heeft doorgequilt voor Rika, maar ik heb geen foto hiervan , zonde.

Het patroon is bij Dorry te koop. Er zwerven vast nog honderden van deze quilts rond over de wereld, toentertijd had Guute een Yahoogroep opgericht met meer dan 1000 (of 2000?) deelnemers over de hele wereld, helaas heb ik de blogs van deze dames niet meer op mijn blog staan.  In 2011 hadden we een soort reunie van antieke quilts in het Belgische Nieuwkerke, foto’s maken viel niet mee met de wind die er toen stond, maar je ziet hoe mooi deze quilt is in zowel klassieke kleuren, als ook fel, pastel, in 1 kleurschakering, of keibont.
 photo 231.jpg photo 232.jpg
rechtsboven staat Guute

0 gedachten over “Antieke van Guute

 1. ingeslaats

  Superleuk al die Antieken bij elkaar en zó verschillend! Ik heb nog even getwijfeld, maar nee, hij wordt echt niet groter, op het laatste smalle randje na dan. Er moet nog een border van 4 cm omheen. Die ligt klaar en dan is hij met bies ongeveer 1.35 x 1.35 cm en dat is wat ik wil. Groot genoeg om over de bank te hangen of lekker op mijn schoot.

 2. Patricia Kockelkoren

  Hoi,
  Leuk dat je een blogje over de Antieke Quilt van Guute hebt geschreven en ik vind het enig om die foto te zien met al die verschillende quilts.
  hartelijke groet, Patricia

 3. Carin

  Wordt tijd dat ik mijn antieke ook weer eens op zoekt, volgens mij ben ik ergens bij rand 3 blijven steken 🙂
  Ik heb je filmpje ook bekeken en heb heerlijk naar je “gewouwel” geluisterd LOL maar een ding is me heel goed duidelijk geworden ….. ik hou het bij handquilten, ik kreeg spontaan de zenuwen van het doorquilten op de machine. Dit was een heel goed leerproces voor mij hihihi ….