Alle bee(s)tjes helpen

Jon wilde gisteren via ons slaapkamerraam naar buiten toen ik door het open raam het resultaat van mijn snoeiwerk van de avond tevoren stond te bewonderen. Om 20.30 was ik begonnen, het plan was om alleen maar de zijkant van de ligusterheg  te snoeien met de hand heggenschaar, maar het ging zo lekker dat ik beide zijkanten én de top af kreeg, niet perfect maar wel klaar. Een beetje free flow zullen we maar zeggen. Ik voelde het gisteren wel in mijn linker pols, maar no pain no gain zullen we maar denken.
Steekt Jon daar nou zijn tong naar me uit?
E3679641-1BE0-40EE-9037-9B2FCF550694
Al dat opgedroogd blad was al deels gecomposteerd en moest echt weg voordat het bij de volgende hoosbui die toch ooit nog zal komen de afvoer zou verstoppen. En de ramen zagen er ook niet uit, deze waren voor het laatst gelapt toen de schilder het deed, een jaar of zes geleden gok ik.

Met een keukentrap binnen bij het raam en een hoge trap buiten en alle benodigdheden op de vensterbank zette ik eerst de emmer op het plat dak. Ik kreeg mijn ene been over de vensterbank zij het met enige moeite, ik ben niet meer zo lenig en slank als de laatste keer dat ik dit deed, en toen was het een kwestie van de zwaartekracht zijn werk laten doen in combinatie met de juiste kant op hellen, vastgrijpend aan de ladder en de vensterbank om niet te vallen, en toen stond ik buiten, terug naar binnen raken was van een latere zorg.
Manlief gaf de spullen aan en ging toen naar zijn werkkamer, genoeg opwinding voor even, en ik ging aan de slag. Eerst de vloer schoongeveegd voor zover dat ging,
4F1F8520-6A44-421C-ADE2-09B4B4C1B2BB
met een stoffer de ramen en vensterbanken ontstoft, blad en steentjes in een zak gedaan en samen met de takjes naar beneden gegooid, om vervolgens met het natte werk te beginnen
8D5FB88D-2392-493E-AFAF-DEB4A6FD54C4
En daarna goed schoongemaakt en gelapt, de ramen lachten me al blinkend toe
63D1600D-DE95-46EA-84C3-ECDC5C6AFAFC
Je kan van de vensterbanken eten, ware het niet dat het zo’n klus is om naar buiten te gaan

336A52CA-60C2-49B4-B73A-B0022DCE34E0
Naar binnen klauteren was even een dingetje, ik dook wel zo door het raamkozijn, maar zag niet waar ik mijn voet op de trap kon zetten, daar mijn bovenlijf buiten en mijn achterwerk al binnen was. Gelukkig was manlief er om te helpen met aanwijzingen. Pfff, een balkondeur was hier wel handig geweest.
Alles opruimen, en toen was ik klaar, nog even een foto vanaf de voorkant, oeh dat glimt mooi 🤩 en dan wat drinken en afkoelen onder het genot van een filmpje of zo voordat ik aan het avondeten moest beginnen.
BC34AAE1-1E15-4A93-9987-A00BC21F9B7F
Vanuit mijn luie stoel met een kopje koffie in de ene en een speculaasje in de andere hand had ik geen zicht op kwetterende vogeltjes bij het vogelbadje; de schaal voor €2,- een paar dagen geleden gekocht bij de Kringloopwinkel, en de voor planten onhandige hoge pot die al jaren op zijn kop als bijzettafel naast de schommelbank als dienst doet , stond weer omgekeerd, en met de schaal in de holte maakte ik zaterdag zo een veilig vogelbadje waar de katten niet zomaar met hun bekje wagenwijd open badderende vogeltjes kunnen vangen.
8CD20E61-A24D-4281-ADA9-5C73420B3DF8
Uit de lage schaal drinken de katten en de egeltjes, ik ververs het water elke morgen voor de katten, want de egels gaan er ook in pootje baden, en zulks.
53FD4056-72E1-4B79-98FD-CCF1A853DBFB
Maar omdat ik tijdens het bijkomen van het ramen lappen er geen zicht op had -we zijn weer terug bij het hoge vogelbadje- omdat een tuinstoel en het hoge citroengras ervoor stonden, liep ik even naar buiten om ze te verplaatsen. Altijd gezellig met de katten er bij, even wat kattenkruid op het gras gestrooid voor nog meer plezier

Mijn oog viel op de over het pad groeiende maagdenpalm, heel veel onkruid ook tegen het huis en voordat ik wist stond ik al op zijn kop te trekken, knippen en vegen, Jon stond op de uitkijk en zorgde dat ik niet gestoord werd
E329F655-1CCE-428C-94D1-DE12711779B0
Dat is serieus werk, gelukkig heeft hij vanaf de gestapelde rubberen tegels die vroeger onder het speeltoestel lagen een goed overzicht, en zo onder de Viburnum zit hij ook nog lekker in de schaduw
DE7671A4-E3C7-4AF9-9977-45336C3B4BEA
Met de graskantschaar kon ik alles mooi binnen de lijnen afknippen, het knapt er van op
49D005B0-46A3-4368-8670-E4657DC28479
Maar wacht, er is nog meer om het hoekje, waar de twee grote tegels links en rechts van de smalle tegel door wortels omhoog worden gedrukt, je ziet het ook aan de brede kieren naast de smalle tegel, hier moet ik iets aan doen tzt, niet moeilijk maar misschien wel zwaar. Tegels er uit wippen, wortel wegzagen, grond egaliseren en aanstampen, tegels terug leggen, klaar. Als je het zo zegt is het een klusje van niks.
7B49DA59-8A3D-4CA3-9780-4CE0B405AF8F
Ik wil ook de regenpijp van het hemelwater riool afkoppelen en de tuin in laten lopen, ongeveer een meter van de muur af zodat het verder de tuin in loopt en niet naar het huis.
679AAD56-2922-46F7-8FD1-2904F370B651
Knippen, krabben, trekken, vegen, ik ben bijna klaar,
CFC04CD1-F234-4D6B-BACE-CE39A9CFB6F3
het paadje loopt onder de poort door naar de voortuin, maar ik ben gestopt bij de poort, want het was al lang etenstijd en ik had nog niks gedaan in de keuken 😱
BD89E405-F89C-49DC-9068-815B1F1A06EC
Tijdens het opruimen viel de zon achter de hangplant, het lijkt wel of hij in brand staat, zo mooi. Hij heet Vaderskant in de volksmond, Tradescantia zebrina is de deftige naam.  Dit is een kamerplant bij ons, maar waar hij in het wild buiten groeit is het een vreselijke woekeraar als bodembedekker. Gelukkig kan hij niet tegen nachtvorst.
A52FFA9C-3738-482D-BA74-005E5C3CE352
Na het eten nog even naar buiten, genieten van de tuin met de katten, ik had de tuinslang voor het eten eerst bij de vijver gelegd om deze weer te vullen, en daarna in druppelstand bij de vijg gelegd opdat deze niet het loodje legt. Ik weet het, we moeten zuinig zijn met ons drinkwater, maar dit doe ik niet dagelijks.

3 gedachten over “Alle bee(s)tjes helpen

 1. Truus

  Fay miste ik bij de katten– ze was de hort op?
  Zou je niet beter bij de regenpijp een regenton kunnen neerzetten? Heb je water in drogere tijden bij de hand ipv leidingwater.
  Denk ook dat als je de regen zo de tuin in laat lopen,je paadje gaat verzakken omdat de grond er onder weg gespoeld wordt.
  Mooi zijn de gele bloemen — ze springen direct in het oog. De rode plant is ook mooi zo met de zon er op.
  Rustige dag vandaag!
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. Jacqueline

  Heerlijk hè, dat “zelluf ” doen en dan genieten dat het zo is opgeknapt.
  Niet overal een mannetje voor inhuren.
  Als ik in de tuin zit spring ik af en toe op……. oh, dat takje kan wel weg…… oh daar zie ik uitgebloeide bloemen…….oh, pppffff. Zo vermoeiend, haha.
  Groetjes.

Reacties zijn gesloten.