7/8e wat?

Toen ik in mijn vorige blogje uitleg gaf over het tekenen van vierkantjes op de stof en dat je er 7/8e inch moest optellen bij het affe blokje, zag ik grote vraagtekens boven het land verschijnen. Erwin Krol dacht dat het bewolking was, maar ik wist wel beter. Er zijn nogal wat dames die nog maar net de sprong hebben genomen om met de machine te gaan piecen, dus voor hun deze extra uitleg. Als eerste: met een affe blokje bedoel ik het blokje met nog ¼ inch naadtoeslag rondom, dus ½ inch groter dan wanneer hij uiteindelijk tussen de andere blokjes vast gestikt zit. Men neme een inch liniaal
Photobucket

Ik heb het zo mooi over ¼ inch naad stikken, maar dit gebeurt er als je het blokje daarna gaat persen, oeps, net iets te klein, hoe kan dat!?
Photobucket
Nou, door het strijken krijg je een heel klein beetje krimp, en ook door het over het stiklijntje heen omslaan van het lapje verlies je een heel klein beetje stof. Ik heb het hier over misschien een mm. of 2 afhankelijk van de dikte van de stof en dikte van de garens. Je kan 2 dingen doen: niks, en dan zijn de blokjes maar wat kleiner; dat lossen we later wel weer op (mijn favoriete uitgang bij het maken van stapels van dezelfde blokjes zoals spinning wheels voor een rij),of je stikt een ‘scant ¼ inch’, dwz, je stikt een draadje breedte minder dan een kwart inch afstand van de rand af. Met de naaimachine waarbij je de naaldstand met mm.’s kan opschuiven zeg ik dan “een tikje naar rechts met die naald”. Je moet nu gewoon even testen met 3 strookjes van elk een inch breed, in de lengte aan elkaar gestikt; het middelste strookje moet ½ inch breed zijn en de 2 buitenste strookjes 3/4 inch breed.

Op deze site van About.com kan je zien hoe het stikken en strijken van 1 blokje in zijn werk gaat. Let vooral even op het strijken, want hier kan ook veel mis gaan. De dame perst eerst op het niet open gevouwen blokje, om de boven- en onderdraden te fixeren, het stikgaren (en de stof) krimpt een beetje en zet de boel strak, zodat er minder kans is op uitrekken. “Krimpt garen met het strijken?” Jazeker, probeer maar eens een gestreken naadje uit te halen met het tornmesje en vergelijk dit uithalen maar met een niet gestreken naadje. Check ook even de andere filmpjes op About.com, heel leerzaam!

Nou kan het zo zijn dat je gaat naaien en je moet een kwart inch naadje stikken, maar je hebt geen idee hoe je dat moet doen zonder af te tekenen op de stof; ik ben ze op de cursus tegengekomen, dames die met de machine gingen piecen en braaf eerst de snijlijntjes en de stiklijntjes hadden afgetekend op de stof, net als bij handpiecen. Dat haalt het tempo er lekker uit. Kijk maar naar dit filmpje hoe je moet stikken om dan een kwart inch naadje te krijgen.

De dame gebruikte een groen kaartje waar ze de naald in een gaatje kon steken, om zo de ¼” naadtoeslag te krijgen, maar zo’n kaartje is niet nodig.

Voor de lol nog een voice-over van uberhappy Elenore Burns die laat zien hoe ze geschulpte randen maakt

0 gedachten over “7/8e wat?

  1. Sandra

    Super uitgelegd Shirley, en ik kijk schiet altijd in de lach van de stem van Eleanor Burns, uberhappy is een goeie naam :0)

  2. antoinette manders

    hoi Shirley, ik ben met jouw en je moeder op weekend geweest met Dorry en toen was je al veel afgevallen en nu vroeg ik me af of er nog meer af is…ik ben er 25 kilo kwijt..maar nu word t moeilijker….dus ik ben benieuwd hoe t jouw vergaat…

    ps. fijne moederdag…

    heeeeel veel groetjes van Antoinette Manders