zalm quiche

Gisteren heb ik voor het avondeten weer zoiets lekkers gemaakt, en het was op voordat ik er aan dacht om er een foto van te maken, kan gebeuren. Ik wilde een gewone preiquiche maken, met gerookte zalm deze keer, als experiment. Dat ik er gember aan toevoegde was gewoon een ingeving (goh laat ik eens gek doen), en toen ik het op de preimengsel in de koekenpan kneep en het mee liet bakken, had ik even mijn twijfels, maar gelukkig liep het goed af.

Photobucket

Bak 250 gram prei samen met 2 teentjes knoflook en een beetje gember (ik heb 1 cm uit een tube geknepen, ik denk dat je ook een stukje verse gember kan raspen, of een beetje gemberpoeder kan nemen). Het zal nu vreemd gaan ruiken, maar het komt allemaal goed schatje. Zet de pan uit zodra de prei lekker is aangebakken. Kluts in een grote kom 5 eieren, 1 bakje roomkaas (MonChou of zoiets), zout en peper en gerookte zalm, ik heb 2 pakjes van ongeveer 150 gram genomen, en dit in kleine stukjes gesneden, en strooi er nog ongeveer 100 gram geraspte jonge kaas doorheen, en roer er de gebakken prei door.

Neem een quichevorm of lasagneschaal, vet deze in en beleg hem met ontdooide taartbodemplakken, en schep hier het preimengsel in. Dit gaat 3 kwartier in de oven op 200 graden, en nee, ik heb mijn oven niet voorverwarmd. Hij zag mooi bruin, en rook heerlijk, en pas toen hij ook heerlijk smaakte haalde ik opgelucht adem, want het lekker ruiken alleen is geen gaantie dat het ook lekker smaakt.  Dit recept is voldoende voor 4 personen. Ik denk dat het ook heel lekker is als het koud is, of lauw, en dan als kleine hapjes.

En heb je geen prei of houd je hier niet van, neem dan spinazie, maar zorg bij ontdooide diepvries spinazie wel dat je het vocht er goed uitdrukt voordat je het in de kom met eieren mikt, anders heb je een hele natte boel op je bordje liggen. Oja, en bij deze spinazie is het super heerlijk om zo’n blok fetakaas in kleine brokkeltjes er door te doen, ipv gewone kaas, zalig gewoon! Ik zou dan wel de gember weglaten, denk ik. Potjandorie, ik denk dat ik dit ook weer snel ga maken! Zal ik dan de taartbodem vervangen door voorgekookte lasagnette? Mmmmmm eigenlijk moet je een beproefd recept niet wijzingen he, maar toen ik laatst bij de tagliatelle met zalm ook nog een pak gerookte zalm door had gedaan, was-ie helemaal super. Jaja, het gekraai der calorieën ontging niemand meer.

0 gedachten over “zalm quiche