werkeilandje in de kamer

Werkplek Ik stond gisteren even op uit mijn stoel om een kopje koffie te halen, verwachtte half dat Zipje plaats zou nemen en overzag toen mijn werkeilandje. Het is wel goed uitgerust he, zeker nu ik het telefoonkastje naast mijn stoel heb gezet; deze was nodig om de zware lamp op kwijt te kunnen, hij stond eerst op het kleine uitdraaitafeltje van de stoel, maar was er te zwaar voor. Het doosje met tissues is nog van afgelopen weken, toen ik met de sinusitis zat, het zakje met drop voor de keel is bijna leeg, telefoon en afstandsbediening van de tv liggen voor het grijpen; ja hier is over nagedacht! In de patchworktas -waar ik ook een workshop van moet maken van de beeladies- zit allerlei handwerkspul in, ook van de stitcheries, boek en patronen, en op het tafeltje ligt -veilig in een plastik zakje- het stumpwerk, ik moet er niet aan denken als een van de jongens er met hun vuile pootjes op gaat staan of met de pluisjes gaan spelen. Verder staat er op de grond naast de stoel een mand met tijdschriften en net binnen gekomen lapjes (zal ze later showen) en in het mandje op het tafeltje gooi ik rondslingerende kleine dingen (garen en schaar).

Uuh, de erwtensoep, smaakte heerlijk! En gisteren, toen ik een kommetje nam als middageten was-ie nog lekkerder.

Hebben jullie al eens geroerbakte boerenkool gegeten, die je met spaghetti of penne eet? Heel verrassend lekker. Eerst het recept die ik van Diana kreeg afgelopen dinsdag:

Fruit 1 flinke ui, 2 tenen knoflook en een bakje baconreepjes (of spekreepjes) in een beetje olijfolie en mik er dan de fijngesneden boerenkool bij. Ik heb heel lui een zak gekocht van 300 gr fijngesneden en gewassen.

Okay, terwijl dit staat te roerbakken op een niet al te hoog pitje, zet je de pan water op voor de penne en je neemt een pannetje met boter waarin je een witte saus gaat maken. Moet ik nog uitleggen hoe dit moet? Vooruit dan maar.

Smelt boter, niet bruin laten worden, mik er een even grote hoeveelheid witte bloem bij en laat dit al roerend de boter opnemen. Ik heb 3 afgestreken eetlepels croma genomen met dito hoeveelheid bloem. Mik er dan koude melk bij (in 1 keer) en roer tot je een dikke saus hebt zonder klontjes ☺, hij moet ongeveer zo dik zijn als spaghettisaus. Knikker er dan een bak Boursin voor het koken bij en roer dit goed door. Dit schenk je in de wokpan bij boerenkool, het moet een smeuiig geheel zijn, desnoods maak je nog wat saus er bij, je weet hoe het moet. Beter te veel saus dan te weinig, het te vele zakt wel naar de bodem van de pan tijdens het opscheppen. Even proeven, zout en peper naar smaak toevoegen.

Nu ga je de pasta koken, iets van 10 minuten moest dat volgens het pak, en dat is mooi, dan is de boerenkool ook zacht genoeg. Je giet na het koken de pasta af en gooit het gelijk bij de boerenkool in de pan, niet afspoelen dus, daarmee spoel je de lekkere smaak weg! Roer heftig door elkaar en schep gelijk op. Strooi dan kwistig met zelfgeraspte Parmessanse kaas (Pardano) over het eten (je kan het ook naast het bord strooien, maar dat voegt niks aan de smaak toe). Zorg dat er geen barsten in de borden zitten, dit kan de tong beschadingen tijdens het aflikken.

Nou schijnt ditzelfde ook lekker te zijn zonder de witte boursin-saus. Als de boerenkool geroerbakt is moet je er suiker en azijn bijdoen, en dan gooi je dit samenmet parmesaanse kaas op een bord met pasta. Ik heb dit nog niet geprobeerd, hier moet ik even moed voor verzamelen.

Ben je een aardappelmens, dan laat je de pasta gewoon achterwege en dan prak je er toch lekker een paar aardappels door op je bord, volgens mij is dit ook heel lekker.

Houd je niet van boerenkool dan neem je spinazie, maar dan zou ik de bacon ook weglaten en door de witte saus zou ik dan stukjes verse zalm doen. Dit is zeker weten lekker, want het is ons aller lievelings recept!

Uit zelfbehoud heb ik de overgebleven pasta ingevroren, er kon nog een heel gezin van eten, daar ik 2 pakken penne had genomen.

0 gedachten over “werkeilandje in de kamer

  1. Inge Slaats

    Lekker plekkie, hoor! Kom je ’s avonds nog wel uit die stoel als je eenmaal zit? Ik bleef zitten tot ik naar bed moest en zou me alles laten brengen, koffie, wijntje en zo…moet je natuurlijk wel iemand in de buurt hebben die dat wil doen. LOL