Veldhoven deel 5, 6 en 7

In mijn slideshows zie je soms foto’s van dezelfde quilts met en zonder flitslicht gemaakt, de een laat de steken duidelijk zien, de ander geeft een iets realistischer beeld van de kleuren. Ook zijn sommige quilts vanaf de achterkant zeer de moeite waard van het bekijken, details die in eerste instantie aan de voorkant niet goed zichtbaar zijn, vallen hier wel op. Filmpje 5 laat een grote variëteit van quilts zien, van een lintborduurwerkquilt, crazy patchwork met zijde stoffen, traditionele patchwork, met hand genaaide Baltimore, een mooi draad en stof schilderij ‘Over de muur’ met een echt brandende lampje in de lantaarnpaal, tot schitterend machinaal gequilte vredesduiven quilt. Ik keek mijn ogen uit en zag dat er voor mij nog veel te leren en experimenteren valt.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=tQeZ6-Us0qE&w=420&h=315]

Film 6  begint fleurig en vrolijk, met een mooie toren waar zoveel op te zien is, alleen moest ik soms bijna plat op de grond liggen om het goed te kunnen bekijken. Het gaan hurken was geen probleem, maar het werd het elke keer steeds zwaarder om weer omhoog te komen, met losse handjes, mijn goede conditie is ver te zoeken 🙁  Tegen de buitenrand hingen de quilts van Kea Gutker, waar ik al eerder foto’s van liet zien, maar nu staat ze te glimmen naast haar hoedjespromenade quilt, die vorige maand ook in Alkmaar te bewonderen was. Ik dook weer naar de rijen, nummers 41 enz, waar (oa uit Duitsland en Israel) quilts hingen met thema Berlijn (vermoed ik zo), van vrolijk naar somber; met de wond van de oorlog voelbaar vertelde een Israelische quiltster Orna Ron dat ze nooit meer zo’n quilt zou maken als track 17 (ze staat gelukkig wel vrolijk lachend naast haar quilt nr 30), het had haar niet onberoerd gelaten.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=I2GtBziAvsw&w=420&h=315]

Film 7 begint met kunstig gemaakte ringen die in elkaar haken tot een klassieke weddingringquilt, de antieke witte quilt die machinaal gequilt is, een prachtige pauwenquilt die in het midden dus geborduurd is, wat een vondst. De beer was zo mooi, en van allemaal kleine stukjes gemaakt, geinspireerd naar Colette Berends?   Wil je het filmpje zien die ik vorig jaar van haar show heb gemaakt, klik dan hier.

Veel quilts werden te koop aangeboden, ik hoop voor de maaksters dat ze goed verkopen, er hingen zulke mooie kunstwerken bij. Even dacht ik een Harry Potter quilt te zien hangen, met een feniks in het midden en de vliegende auto links, maar het bleek ook van de Berlijn thema te zijn. Mijn fantasie sloeg op hol en ik stelde me zo voor dat de maakster (Fien) deze HP-quilt bijna klaar had voor haar kind, jaren geleden aan begonnen, maar dat het kind eenmaal volwassen hier niks meer in zag. Met een paar aanpassingen was toen de spannende HP quilt omgetoverd tot een akelige dreigende oorlogsquilt. Prachtig gemaakt vond ik nummer 1, de soldaat was heel mooi op stof geschilderd, de voetstappen van de laarzen met stempels aangebracht, als ik dat toch eens zou kunnen….
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_VEjmH1bHyQ&w=420&h=315]
Ik moest ook wel lachen; ik vind het niet erg als er mensen op de foto staan bij de quilt, dat is juist fijn, want op die manier kan je zien hoe groot of klein de quilt is. Bij de rijen van de overzichtstentoonstelling van de Nederlandse Quiltersgilde hing een joekel van een hexagonquilt, en steeds als er mensen langs liepen en ik wilde schieten, renden ze door, en als ik dan zei dat ze best bij de quilt mochten staan voor de foto, liepen ze verlegen (?) door. En toen stapte een man naar de quilt toe: “Ik wil best op de foto met deze quilt hoor, maar zeg er dan wel bij dat ik hem niet heb gemaakt.” Bij deze, meneer.

nog twee slideshows komen er aan, morgen, tot kijk!

0 gedachten over “Veldhoven deel 5, 6 en 7

  1. adje bakker

    hahaha, vind het wel leuk dat je mijn quilt voor een Harry Potter quilt aan zag! Maar vind je em echt akelig? Want dat was niet de bedoeling hoor….ik vind een phoenix altijd het symbool voor hoop. Maar goed, ik wilde de zwarte tijd van berlijn ook niet wegmoffelen ;-)…en doel bereikt: er wordt over gepraat!!!!. groetjes: fien