Tuinrenovatie

De schuttingpalen aan de achterkant en zijkant van onze tuin waren gedeeltelijk verrot en dat de schutting niet plat lag na alle stormen en buien van afgelopen maanden was te danken aan stutwerk van struiken, bomen en een paal van de langste stuk werd recht gehouden door een ijzerdraad vastgebonden aan de loeizware borrelsteen. Werklui werden ingeschakeld en na een zestal weken was het vorige week donderdag dan zover, eerst gingen ze de bestrating in en naast het tuinhuisje in orde maken, en daarna de schutting aanpakken.
’s Morgens vroeg had ik het tuinhuisje helemaal leeg gehaald, vanwege voorspelde regen moest alles zolang in de garage, waar je daarna je kont niet meer kon keren. De zandbak waarover bestrating kwam moest ik even met een poepschepje schoonmaken, Loki gebruikte een hoekje van de zandbak als wc, ze bedekte alles steeds keurig, en terwijl ik haar opgedroogde drolletjes in de tuin ingroef, hield ze me steeds in de gaten.
image
De mannen stonden tijdens het bestraten droog,
image
maar het ophalen van stenen en zand uit hun laadbak voor aan de straat maakte dat ze aan het eind van de dag puitnat waren. Het zag er keurig uit, met enkele tuinstoelen en een tafeltje onder de overkapping was het een heel ander zicht.
image
De mannen zouden maandag terugkomen en ik kon na twee dagen zand invegen het schuurtje weer vullen (hierover in een andere blog meer).
image
Loki vond het maar niks dat ze haar comfortablele en droge wc kwijt was, zie ze hier zitten mokken in de bureaustoeldoos
image
Onder wisselende weersomstandigheden (het begon droog, gevolgd door motregen, gewone regen en stortregen) hebben ze maandag kranig doorgewerkt, ze mochten een deel van de oprit van de achterburen gebruiken om op te werken, en hun auto stond er voor
image
af en toe zaten ze in hun wagen om te schuilen bij hele zware plensbuien, en hierdoor schoot het niet zo hard op als ze hadden gehoopt.
image
aan de straatkant was gelukkig maar een kort stukje schutting
image
Kijk eens wat een verschil met vorig jaar augustus; waar nieuwe graszoden en veel tijd in de tuin stoppen in kan resulteren!
image
De achterkant en straatkant was klaar, en wederom tot op de huid natgeregend kwamen ze melden dat ze de volgende morgen terug gingen komen om het karwei af te maken. Vanwege beton in de grond waar de hoekpaal stond, is onze tuin nu 15 cm korter in de hoek aan de straatkant ?als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

De volgende ochtend waren ze al om 8 uur aan de slag gegaan, het was droog en door de stijgende temperatuur zelf plakkerig warm; de palen naast het keukenraam waren zo eruit getrokken, één scherm zat zo vol met klimplanten dat het niet van zijn plaats kon maar wel plat kon liggen naar de voortuin toe.
image

Ze waren rond het middaguur klaar, en in plaats van dat ik zelf verder aan de slag ging in de tuin, stapte ik met naaispullen in de auto, pikte Ellie op en toen was het de rest van de middag en avond genieten op de laatste bee voor de zomer in Heerle, het was een feestbee met een hele leuke workshop! Hierover meer in het volgende blogje!

De beplanting aan de voorkant van de schutting bij het keukenraam heb ik een dag later aangepakt,
image
met haakschroeven heb ik spandraden bevestigd en hieraan zitten nu de overlevende Kamperfoelie en winterjasmijn vast. Van beide planten is ongeveer de helft heel gebleven, ik heb nog wat dode takken weggehaald, en gelijk een nieuwe wintergroene jasmijn geplant vlak bij de heg, de zalig ruikende Trachlospermum j. ‘Star of Tosc’ met zachtgele bloemen,
image
het is nog een kleintje maar zal vast lekker groeien. Ik heb een spade diepe en even brede plantgat gemaakt en heb hierin hele goede potgrond gestort, beetje vermengd met gelige zandgrond uit het plantgat voor goede drainage. Na het planten gaf ik de plant water, maar dat had ik net zo goed kunnen laten, want een half uur later was het alweer aan het stortregenen, wat een nat eerste helft van het jaar hebben we gehad 🙁 .

2 gedachten over “Tuinrenovatie

 1. Auckje

  Leuk hoor! Wat een verschil met vorig jaar. Is bij jou die Trachelo spermum winterhard? Ik heb het ooit in Rotterdam geprobeerd maar daar legde hij het loodje. Hij ruikt inderdaad heerlijk.

 2. Mariëtte

  Wat een prachtige tuin en zo leuk dat je langskwam op Tuincoach Blog om tips voor jouw vijver te lezen.
  Ik heb je reactie zojuist geplaatst en dank je er hartelijk voor.
  Ook quilten is een passie van mij. Door de vele tuin- en borderontwerpen ( ja, gaat goed!) en het genieten van onze eigen tuin neem ik daar momenteel geen rust voor.
  Zonnige tuingroet, Mariëtte

Reacties zijn gesloten.