Tevreden

Het handwerken zit me in de genen, mijn moeder is ook altijd met iets bezig, haakwerk, stoffen verven en ook quilten; de Garden Patch Cats quiltjes van thecontentedcat zijn denk ik haar favoriet, hoewel ze de huizenquilt van de BOM van Yoko Saito ook een genot vindt om aan te werken.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_jm_4fyc9og]
Met het afmaken van de kattenquiltjes zit wel een tijdsdruk, ze wilt ze namelijk uitdelen aan haar tien kleinkinderen half September, ze mogen er allemaal eentje uitzoeken. Vorige week heb ik er drie mee naar huis genomen om door te quilten en af te biezen, wat bij zulke kleintjes zo leuk is om te doen. De Concord kitties kregen cirkels, geïnspireerd door de print op de stof, heel leuk om te doen, maar het vergde wel concentratie om steeds keurig op de gestikte lijnen te blijven om zo op een andere plek een volgend rondje te maken. Ze zijn ook niet allemaal even rond, maar dit valt in het grote geheel niet op. Ik ging zo lekker dat ik zonder nadenken de rand er ook mee bedekte.
IMG_5216
De Boscat quilten ging niet gelijk naar mijn zin, ik vond het garen er heel mooi bij passen, maar het patroon dat ik had gekozen was te hevig aanwezig, dus uithalen maar weer
IMG_5244 IMG_5246
Tijdens een kopje koffie schoot een ander idee in mijn hoofd: wat als ik de lichte vlokjes op de stof gebruik in het quiltpatroon, als kleine vuurvliegjes, en zie
IMG_5254 IMG_5261
Het quiltpatroon voor de rand vond ik bij de website van Lori Kennedy, hier leer je hoe je stap voor stap een ingewikkeld uitziend patroon kan quilten, zo leuk!

Eerst moest ik golfjes quilten in de rand, dat is niet lastig, wel lastig is het regelmatig maken, ondanks de gekraste lijntjes; daarna kwam er een rij boogje-lobjes-boogje langs de golfjesrand, aan allebei de zijden. Ik had maar ruimte voor 2 lobjes ipv drie, dus werden het bij mij hartjes, op de website van the inbox jaunt waren het er drie.
IMG_1760 IMG_1761 IMG_1762 IMG_1763
Niet helemaal regelmatig, maar ik was zeer tevreden, vooral hoe de hoeken waren geworden viel me niet tegen! En terwijl Zopje zorgde dat de andere quiltjes plat bleven, kwam quiltje nummer drie aan de beurt, de Banana Cat.
IMG_1721 IMG_5237
Het stralenpatroon was een idee van mijn moeder, ik heb voor het centrum het punt onder de poot van de kat gekozen, zodat de lijnen niet te dicht bij elkaar zouden lopen in het midden. Ik wilde geen lijnen tekenen, en dacht aan hoe een longarmquilter het doet, langs een liniaal naaiend, en zo heb ik het ook gedaan. Een beetje onhandig daar waar ik echt op het randje zat, maar met rustig aan gas geven lukte het prima, en het scheelde ook dat ik maar korte stralen hoefde te maken. Bij sommige delen hupte ik over ipv langs de rand doorquilten tot ik de volgende straal kon starten.
IMG_5222 IMG_5233
Loki kwam toen ik met de biezen bezig was er gezellig bij liggen, het uitrekken voordat ze weer op muizenjacht ging vond ik minder gezellig
IMG_5285 IMG_5283
De biesjes heb ik van een enkele stoflaag gemaakt, ze hebben niets te lijden als wandquilt, ‘k heb ze aan de voorkant opgenaaid, naar de achterkant omgeslagen met de vouw van de onder geslagen naad een paar mm over het stiklijntje vallend, vastgespeld, en toen via de voorkant vastgenaaid. Hierbij naai je met een stiksteekje zo dicht mogelijk tegen de bies aan, en naai je in een kleur die past bij de bies, het liefst een tintje donkerder, zodat het een schaduw van de bies lijkt.
IMG_5281 IMG_5282 IMG_5287 IMG_5292
Alleen bij de eerste zat ik niet op te letten, en moest ik de bies er tegen de voorkant met de hand tegennaaien
IMG_5278 IMG_5288
Alle quiltjes heb ik een paar uur onder een natte handdoek laten rusten, toen de handdoek er af gehaald, gecheckt of het quiltje nog mooi vierkant en plat was, en zo de hele nacht laten drogen. Voordeel van de natte handdoek: het quiltwerk komt mooi tot z’n recht en het quiltje hangt lekker plat tegen de muur.  Nadeel.. ja, dat zit er soms ook aan, bv als je een stofje heb gebruikt dat niet kleurvast is, je hebt dan geheid prijs, de kleuren lopen niet alleen zijwaarts uit, maar ook de diepte in, en dat zie je op de achterkant terug.  Het enige dat dan rest is de quilt toch maar in de wasmachine te stoppen, zelf doe ik er dan colorcatchers en een schepje Vanish in de trommel bij (met dank aan Merel van Birdblocks voor de Vanish tip), en dan is het ongelukje weer opgelost.  En hier zijn ze dan, klaar voor vertrek naar hun huis.
IMG_8859 IMG_8858 IMG_8857
wordt vervolgd

0 gedachten over “Tevreden

 1. Berna

  Goed bezig voor je mams. Super dat ze al haar kleinkinderen zelf een quiltje kan geven. Misschien dat ze het nu nog niet zo waarderen maar ooit…….
  Het huizenquiltje vind ik super! Hoop het over een maand in het echt te bewonderen.

 2. Ineke

  Het eerste quiltpatroon van de boskat heb ik ook zo ongeveer gebruikt in een quilt. Bij mij vond ik het ook te druk maar ik heb het niet uitgehaald.De rand is echt prachtig! Bedankt voor de link, deze kende ik nog niet.
  I.p.v. een lineaal om langs te stikken, kun je ook een centimeter gebruiken die is wat dunner. Een beetje strak trekken tussen de vingers en het gaat prima (als je de cm niet vast stikt).
  Leuk idee van je moeder.

 3. Truus

  Wat een grappige katte quiltjes zijn dit en wat leuk om ze nu aan haar kleinkinderen te geven.
  Geweldig deze quiltmotieven-denk dat ik nog heel wat moet oefenen voordat ik ze zo mooi heb.
  Of heb je daar een speciale machine voor?
  groetjes,Truus uit Drenthe

 4. sonja martens

  whow lief cadeau , heeft ze nog kleinkinderen te kort ?
  vind het superlief
  grtjs
  sonja m