streepje voor

Terwijl Suzanne om 5 uur de salade aan het klaarmaken was en de aardappelen stonden af te koelen, terwijl in de oven de kippenbouten en gevulde scholfileetjes stonden te bakken, dook ik gauw in mijn naaikamer; ik had een hele leuke quilt gezien op internet, en dat idee wilde ik ook proberen voor een kleuterquiltje. Na een kwartier had ik al deze 6 blokken gemaakt: K5

Ik had van de vorige kleuterquilt nog heel veel stroken stof over, dus ik hoefde niks te snijden wat natuurlijk veel scheelde. Maar het is zo’n makkelijk blok dat iedereen dit zo snel kan!

Neem stroken van 4½ x 32 cm en stroken van 7½ x minstens 15 cm lang. Van deze brede stroken heb je er 4 nodig, ze vormen het middelste blok. Naai de smalle stroken met een 1/4 inch naadje aan elkaar, wissel licht en donker af K1 Strijk de naadjes naar 1 kant toe en leg nu een mal van 20×20 op het strokenblok, K2 zorg dat de mal precies in het midden (tussen boven en onderkant) komt, zodat de stroken van alle blokken allemaal gelijk lopen.  Snij nu het blok K3 K4

Ik heb hier een fijne vierkante snijmal voor (verjaardagscadeau vorig jaar van mijn moeder), maar je kan natuurlijk ook zelf een mal maken van papier of paternoplaat. Pas dan wel op met het snijden, dat de mal niet steeds een stukje kleiner wordt.

Wat ik makkelijk vond werken was gewoon steeds per blok werken, en dan plak je het affe blok op de wand en raak je niet in de war met de kleuren, want je moet wel mooi uitkomen met de ‘middenpunten’. K7 K8 K9 K10 K11

zie je hoe mooi het groeit, snap je waarom ik haast niet kon stoppen?K12 K13 K15 K16

Zoals hij hier hangt meet hij 80x 80 cm, ik ga er nog 1 blok naast plakken (rechts) en nog 2 blokken boven. Het is misschien al te zien waarom ik die blokjes rechts en boven ga plakken en niet links en onder? En als de blokken aan elkaar zitten komt er een lichte rand omheen -denk ik- en bies ik hem in een donkere kleur af. Als er morgen nou niks tegenzit (zoals een berg strijkgoed), dan komt de top morgenavond wel af. ☺ Zeker weten dat ik heel veel blokken nog ga maken van dit soort, maar dat zei ik geloof ik ook bij de vorige kleuterquilts. Maar van deze weet ik het zeker, ik heb al 3 gegadigden voor een grote quilt hiervan ☺ en dan heb ik het niet over Witje, Zipje en Zopje.

Oja, nog een fijn muziekje van Andy Mckee van Tim gekregen (de link)

0 gedachten over “streepje voor

 1. Ariane

  Hoi Shirley,
  leuk project maar waar zijn de foto’s 6 en 14?????
  Een tussendoortje misschien?

  groetjes van Ariane

 2. Shirley

  Perry kwam in z’n blootje de kamer binnen net toen ik een foto van de quilt maakte, en tja, ik kan geen blote mannenfoto’s op deze weblog laten zien, mijn moeder leest mee.

 3. Henny

  Hoi Shirley, geweldig bedankt, als we op vakantie gaan neem ik mijn naaimachine, scraps en vierkante lineaal mee, heerlijk werkje lijkt me dit.

 4. ilse

  Goh shirley,

  Wat ga jij snel, en zo’n vrolijk resultaat. Ik dacht eerst dat je bewust licht-donker-licht nam, maar verder zag ik dat je dit ook omwisselde. Dat geeft zo’n plezant effect, je blijft ernaar kijken. Ben benieuwd hoe hij vordert.

  Ilse

 5. Djesbeeb

  Hoi Shirley,

  Wat leuke blokken heb jij gemaakt, zeg. Het is wel lekker snel klaar, he? Ik denk dat ik dit patroon ook ga maken, maar dan wel in batik. Batik blijft altijd mijn favoriet. Maar zeg, zou jij misschien een patroon van schattige katje (die aan deze blokkenquilt hangt) beschikbaar stellen aan mij? Ik vind zo hardstikke leuk, die kleine zwarte katje. Ik ben zelf ook een kattenliefhebster net als jij. Toch alvast bedankt hiervoor! Ga maar zo door en wij allemaal genieten echt suf van jouw schitterende prestaties, hoor! Succes ermee, he Shirley!
  Nou tabee dan he! Toedeloeee!! Dikke groetjes van Djesbeeb