schoonmaken

Terwijl ik aan de keukentafel rustig zat te bladeren in de Miele folders, en me rot geschrokken van de prijzen wat in het rond aan het kijken was, zag ik dat de deuren van oven en magnetron wel erg vlekkerig waren; deuren dicht doen met vlakke hand tegen de ruitjes gaat immers veel makkelijker dan aan de deurgrepen, want dan moet er nagedacht en opgelet worden. In dit huis gebeurt alles terwijl men met nog andere dingen bezig is. Voorbeeld van een uur eerder: Tim luistert naar zijn Ipod en zet het geluid harder terwijl hij aan het aanrecht staand ook een bakje wilt vullen met huzarensalade. Ik hoor tijdens het lezen een doffe plof gevolgd door "Shit", kijk op en zie het bakje van de huzarensalade op zijn kop op de grond liggen. Een paar zilveruitjes rollen onder mijn stoel. Tim staat stomverbaasd naar de grond te kijken, "What the fuck?". Voor Engels op school haalt hij krappe zesjes, maar daar merken we in de praktijk niks van.

Cid_004d01c62cecd41fb6b00be177d5willy0ya Ik zie dus de vieze deuren en ga gelijk met sopdoekje in de weer en al snel glimmen de frontjes me weer tegemoet. Gelijk de vaatwasserdeur schoongemaakt en toen mezelf een halt toegeroepen, want voordat je het weet sta je met sopdoek op een trapje de bovenste kastplinten af te nemen, en daar had ik op zondag helemaal geen zin in. Er zijn grenzen. Maar de binnenkant van de oven en magnetron trok mijn aandacht, dus snel een schaaltje water op koken gezet in de magnetron, daar hoef ik zometeen enkel met een doekje door te gaan en dan is-ie schoon. Voor de oven moet ik met groffer geschut aankomen vrees ik, maar wat. Er stond me iets bij van amoniak, maar hoe en wat?

Voordat ik gevaarlijke dingen ging ondernemen even op Google ‘oven en ammoniak’ getypt en voila, ik kom op een site waar de gouden tip komt: zet een schaaltje met pure ammoniak in de oven en laat dit een nachtje staan. De volgende ochtend kan je de viezigheid als vellen van de wanden en deur pellen. Dat ga ik dus vanavond eens uitproberen. Jullie horen van mij hoe dit afloopt.

Kennen jullie deze al, een organisatiehulp:  Yourganize , moet je je opgeven en dan krijg je elke maand een handige nieuwsbrief met allemaal tips ook, elke keer pakt ze iets anders aan.

Kwam ik nog een site tegen met schoonmaaktips budgetterenmetkinderen ook hoe je je eigen eenvoudige maar goed werkende schoonmaakmiddelen kan maken zonder een hele kast en bijkeuken te vullen met tig verschillende dure soorten. En als je op deze site op downloads klik, en dan naar beneden scrolt, kom je ook handige werkschema’s tegen.  Helaas leveren ze er geen handige werkkabouters bij.

Wil je via e-mail ‘opdrachten’ krijgen op het gebied van schoonmaken, dan kan je lid worden van Kaatmossel . Kwestie van de eerste weken gewoon doen wat ze zegt, en dan wordt het je eigen en gaat het vrijwel vanzelf.

Eens kijken wat voor tips ze hebben voor het schoonmaken van een afzuigkap. En de magnetron weer even aan zetten, ik vrees dat de stoom al is opgedroogd, met alle aangekoekte etensresten erbij. Ik zal nooit een poetser worden -aan de info via internet en e-mail zal het niet liggen-, maar ik heb weer andere kwaliteiten.

0 gedachten over “schoonmaken

  1. rens

    Hi Shirley, Kaat Mossel heeft een eigen website gemaakt en de yahoolijst zal binnenkort ophouden.
    Je moet nu voor haar advies gaan betalen.
    Rens.