risotto

Gisteren had ik op de markt me laten verleiden tot het kopen van vis, lekkerbekjes, kibbeling en victoriabaars. De eerste 2 genoemden waren zo op, lekker bij het brood of zo uit een schaaltje, de Victoriabaars wilde ik voor vandaag klaarmaken, maar hoe?, en dan… wat serveer ik er bij? Tijdens het mailen naar mijn quiltgroep bedacht ik het, dat simpel vaak het lekkerst was; gebakken vis, roergebakken groenten en dat op een bedje van risotto. Simpel, lekker en met een half uur op tafel. Is het geen plaatje?

Risotto_met_vis het is een flink stuk vis, wij zijn echte visliefhebbers en met een stukje van 100 gram kijken we bij elkaar het vis van de borden af, je gaat dan haast als een bouwvakker eten, met een arm beschermend om je bord heen geslagen. Dus reken ik op ruim 2 ons per persoon aan vis en 1 pak risottorijst en 2 zakjes Italiaanse bakgroenten a 400 gr.

Fruit in een diepe pan in een scheutje olijfolie 1 gesnipperde grote zoete ui, 2 teentjes knoflook een snufje cayennepeper, mik er de risotto bij en roer tot de rijst er glazig uit ziet (ik roer iets van 5 minuten), dan mik ik er 400 ml warme visfond en 50 ml warme rode wijn bij  (ja, lekker vloeken in de kerk, vis met rode wijn), in 1 keer, even goed roeren, zachtjes laten pruttelen zonder deksel en dan zet je de wekker op 20 minuten. Omdat je ondertussen de vis en groenten moet klaarmaken houd je het in de gaten (roer regelmatig om) en mocht het er te droog uit gaan zien gooi je er nog wat kokend water bij (ik heb er in totaal nog iets van 250 ml water bij gedaan).

De oven zet je aan op 90ºC, en je begint met de dikste stukken vis (gezouten en gepeperd)eerst te bakken, bak ze net om en om aan (2 minuten per kant hooguit), haal ze uit de pan en wikkel ze per stuk in de alufolie, en leg ze in de oven. Bak zo alle stukken vis, de dunste het laatst want die is het snelst gaar. De vissen garen zachtjes zonder uit te drogen of te gaar te worden in de oven op 90ºC. Nog 5 minuten de tijd; gooi de Italiaanse groentenmix (ik reken 150 gr p.p.) in de hete olie in de wokpan en bak ze snel om en om tot ze niet meer zo knapperig hard zijn, dus nog 5 minuten extra in de strijd gooien. Een paar keer draaien met de zeezoutmolen en met de citroenpepermolen boven de wokpan, het water loopt me in de mond. De borden zijn ondertussen bloedjeheet en de kinderen gealarmeerd. Gedrild staan ze in de rij om hun bord in ontvagst te nemen: een grote schep risotto, een flinke schep groenten en dan pel ik de alufolie open en keer het er boven om, heerlijke sappen van het visje druipen door de groenten en door de risotto. Neem een hap met van alle dingen op 1 vork, even blazen en proef dan puur natuur, de borden gingen hier helemaal leeg, zelfs bij mijn wederhelft, die niets moest hebben van risotto of rijst wat niet door de chinees is gebakken. Maar nu wel dus, de aanhouder wint.

Hier nog enkele recepten met victoriabaars, ziet er goed uit.