Men neme lapjes stof, bv vierkantjes van 14x 14 cm, genoeg voor de hele quilt voor boven en onderkant. Dan pak je tussenvulling, en deze snijd je in blokjes van 10x 10 cm. Voelen jullie hem al? De tussenvulling leg je tussen 2 lapjes stof, precies in het midden, maar doe dit nu niet met een liniaal maar gewoon op het gevoel, het is geen probleem als er later hier en daar stukje tussenvulling te zien is. Als je een beginner op de naaimachine bent, dan zet je de 3 laagjes met een speldje in het midden vast.
Wil je een flanellen quilt maken meer voor de knusheid dan voor de warmte, dan kan je de tussenvulling weglaten.
Gebruik je wel tussenvulling, dan heb je net zoveel nodig als de quilt groot moet worden.
Goed. Je kan nu 2 manieren vervolgen, 1): is dat je eerst alle ‘sandwich-blokjes’ doorquilt met een kruis, of een rondje of een hartje, whatever, en dan de banen maakt.
Of 2): je stikt eerst banen van de sandwichblokjes, en dan ga je als je 2 banen af hebt deze aan elkaar zetten en dan ga je doorquilten.
Kan allebei, ik heb beide manieren geprobeerd. Op manier 1 -dus alles eerst doorquilten en dan banen maken- ging het wel vlot, en met een gewoon kruis diagonaal kan je kettingnaaien, dwz dat je blok na blok stikt zonder het draad door te knippen. Manier 2 is handig als je een ander motief wilt maken, hartje of sterretje of zo, want dan heb je meer hou-vast, want je doet dit nadat je 2 banen aan elkaar heb zitten. Doorquilten moet, want dit zorgt dat de tussenvulling voor altijd op zijn plaats blijft.
Dat gezegd hebbende ga ik nu verder met de uitleg, want hoho, al die vraagtekens boven het land.
Maak indien gewenst een lay-out van de blokjes, leg ze op de grond en kijk hoe het het mooist verspreid kan worden, en let hierbij misschien ook op de achterkant, dat je geen clusters van dezelfde stoffen krijgt. Als je van loslaten houd, dan laat je de achterkant voor wat het is, en je laat je eigen verrassen.
Zodra de sandwiches klaar zijn om aan elkaar te stikken, ga je uit van een naadbreedte van 2 cm, of 2½ als je van hevige franje houd en toch stof zat heb. Je moet wel van te voren al bepalen hoe groot de naden moeten zijn, want de tussenvullinglapjes snijd je aan de hand hiervan op maat.
Dus je legt 2 sandwiches op elkaar, met de achterkantjes op elkaar, en dan stik je de brede naad. Gebruik iets van een stootrandje zodat je overal even brede naden krijgt, want door de tussenvulling die vlak bij de stiklijn ophoudt, glijdt je voetje een beetje naar rechts.
Zitten 2 blokjes aan elkaar, dan ga je hieraan het volgende sandwichblokje stikken, en je let er op dat de naadjes steeds naar de goede kant steken. En zo maak je banen, zelf werk ik het liefst in breedtebanen, en als je 2 breedtebanen klaar hebt, kan je ze al aan elkaar stikken. Leg de naden plat en A) stik hier overheen, of B) stik tot aan de naad (hecht af), til het voetje omhoog, schuif de naden naar de al gestikte kant (hecht aan) en stik nu verder. Manier A werkt het snelst, manier B geeft ietsje minder knipwerk. Hier zie je hoe het met de laatste ragtime quilt ging, een stapel sandwiches ligt klaar en op de andere foto zie je de losse sandwiches en al 2 banen aan elkaar
Zoals je op deze foto ziet, heb ik per 2 banen de naadjes ingeknipt, kwestie van afwisseling.
Als je nu alles aan elkaar hebt gestikt is je quilt bijna klaar, het enige dat nu nog rest is rondom de buitenste randen stikken, op deze foto onderaan en bij de zijkantjes al te zien: Het inknippen van de naadjes doe je met een scherpe schaar tot bijna aan het stikwerk. Ik knip met afstanden van 2 cm, soms meer, soms minder. Knip in porties om je duim/ pols/ arm niet te overbelasten, en dit meen ik serieus, liever dat je er 3 dagen over doet, dan dat je op 1 avond achter mekaar door zit te knippen (do as I say, not as I do), want dan kan het gebeuren dat je hier nog weken plezier van blijft houden, maar niet heus. Zet anders niets vermoedende familieleden of over-ijverige bee-leden aan het werk; leg de quilt op tafel, geef iedereen een schaar en beloof ze een bakje koffie, en ga aan de slag.
Nu alles is ingeknipt, ga je naar buiten en klop je de losse draadjes er af. Stop het geheel in een dekbedhoes in de wasmachine, (zonder gebruik van dekbedhoes kan je een verstopte zeef krijgen), en wassen maar. Is hij klaar, dan pak je hem er voorzichtig uit, en opgefrommeld loop je er mee naar buiten, weer om uit te kloppen. dan huppel je naar de wasdroger (want ooh hij ziet er al zo veelbelovend uit) je stopt de quilt er in, pakt 2 tennisballen uit de speelgoedkist of hondenmand, en stopt ze er ook bij, beetje in de vouwen van de quilt frotten. de ballen zorgen dat de quilt lekker opgeklopt wordt. En dan gaat de droger aan op extra droog en heet, negeer het bonken van de ballen en ga lekker aan de koffie, je hebt het verdiend. Is de droger klaar, dan klop je de quilt nogmaals buiten uit, reinig alle filters van de droger, en dan ben je klaar. Of je geeft de quilt nog een draai in de droger.
Let wel, je plukt nog wel een tijdje losse draadjes van de quilt, de bank, de kleding of de vloer af, maar dat moet je maar voor lief nemen. Deze quilt wordt mooier naar mate hij gebruikt wordt.
Katie was er vanmorgen heel blij mee, maar ik vermoed dat het baasje van Katie hem al voor vanavond heeft ingepikt, want zo zacht en warm, mmmm.
Hartstikke goed uitgelegd, Shirley maar jeetje wat een werk, dat uitleggen bedoel ik. De quilt maken ook hoor, zeker als hij de grootte van een bed moet krijgen, hoewel…. voor jou is het appeltje-eitje, jij bent van het snelle (machinale) werken. Ik daarentegen van het trage (met de hand) werk. Ach nou ja, maakt het uit. Ik vind zo’n quilt wel helemaal leuk, zeker met die gezellige ruiten.
Groetjes,
Inge
Dank je voor je duidelijk uitleg van de ragquilt. Het is me helemaal duidelijk.