Pluisje

Ik noem de bamboe tussenvulling die ik nu gebruik voor de railfence quilt maar even Pluisje. Hoezo? Nou, kijk en huiver:

Photobucket De hele top zit bedekt onder een witte waas, net als de kleren die ik aan had tijdens het quilten. Een ramp, ik ga hem dus ook niet meer gebruiken; één geluk heb ik nog, tijdens het doorquilten komen de vezels niet door de top heen, ik heb het toch even uitgeprobeerd op oefensandwich met een stukje van dezelfde stoffen en vulling. Het quilt verder wel goed, maar ik moest toch het andere spoelhuisje gebruiken en de spanning daarvan wat losser draaien (klein tikkie naar links). Ik denk dat de bamboevezels meer weerstand bieden aan het draad dan de vorige, de wollen tussenvulling. Dat is en blijft toch wel bovenaan mijn lijst van fijne tussenvulling staan. Ik koop hem bij Dorry, die heeft hem op de rol dus je kan zoveel kopen als je wilt aan één stuk. Bij Aztec Rose hebben ze hem ook, maar dan in een pak, dus een vaste afmeting.

Jullie weten toch hoe je kan testen of de draadspanning van het spoelhuisje goed is voor het garen dat je er in heb zitten? Als je het spoelhuisje met opgewonden spoel er in bungelend aan het spoeldraadje vasthoud, en je geeft een klein snokje (rukje) aan het draadje (alsof je aan het jojo-en bent) dan moet het spoelhuisje ongeveer 2 cm zakken. Zakt het niet, dan moet het schroefje iets losser gezet worden (los= links), zakt het meer dan ongeveer 2 cm, dan draai je het schroefje wat vaster. Maar voordat je aan het schroefje draait, zet je even 2 streepjes met watervaste stift op het spoelhuisje naast de schroeverdraaier-inkeping van het schroefje, zodat je altijd de ’thuisstand’ weet te vinden.

Ik heb nu 2 blokbanen gequilt, afgezien van het gepluis gaat het goed, ik gebruik het motief dat ik ook in tim’s quilt heb gebruikt.

Photobucket een heel prettig quiltmotief, je kan tussen de bogen door steeds stoppen om je handen te verplaatsen. En terwijl ik boodschappen deed, begonnen de kinderen zonder dat ik het ze vroeg de kerstboom af te tuigen, superkinderen! tijdens het quilten hoorde ik regelmatig naaldjes van de boom vallen, en af en toe ritste er zelfs een bal naar beneden. Vlak voordat ik weg ging waren ze net terug van de kapper, en ik zei terloops dat de boom flink in de rui was, en dat we niet te lang meer moesten wachten met aftuigen, als we nog hele ballen wilden overhouden. Toen ik thuis kwam waren ze met de lichtjes bezig, de snoeren te ontwarren, met de radio keihard aan. Suzanne is op de foto lekker aan het meezingen en dansen, jammer dat ik er geen video van heb gemaakt, dacht er niet aan.

Photobucket

Evelien gaat morgen met haar studiegenoten naar deze tentoonstelling, ze hebben de kaartjes besteld op internet, er is nl een wachttijd, ze laten niet meer dan 125 mensen per half uur binnen; Er zaten al heel wat tijdstippen vol.

En bloggers die ook met web-log.nl werken, hebben jullie hier al gelezen over de grote veranderingen die op komst zijn? Ik keek er na, omdat ik opeens mijn weerman kwijt was, en merkte dat de zijkolom-links niet meer in een nieuw venster openden. Gelukkig blijven de berichten bestaan, alleen het uiterlijk zal veranderen.

0 gedachten over “Pluisje

  1. Berna

    Ooo en ik wilde net de bamboe-vulling gaan aanschaffen voor m’n Antieke. Zou hij op de hand ook zo pluizen? En heb je hem eerst gewassen voor gebruik of juist niet?
    Verder wordt je quilt heel mooi.

  2. Merel

    tsja, die bamboe. Ze verkopen hem als milieuvriendelijk, maar het verwerken van de vezels tot een mooie zachte vulling kost heel veel energie en water en chemische processen, dus zo milieuvriendelijk is ie helemaal niet. Ik ben met je hoor, doe mij ook maar wol. (hoewel ik ook als een blok ben gevallen voor de zijdevan Hobbs).
    Groetjes, Merel