Mysterie BOM maand 2

Als het goed is liggen de enveloppen met stof/uitleg alweer bij de deelnemers op tafel, de blokjes van de snelle stik en snijmethode van de vorige maand gaan nu lekker verwerkt worden, niet allemaal, maar er mag genaaid worden, heerlijk.

Klik hier voor de eerste blog over deze mysterie.

Mijn Singertje, een beetje te nat van het oliën van de vorige keer, mocht eerst wat naaien op een stapeltje afvalstroken, om zo wat droog te worden, want stel je voor dat ze zou doorlekken op die mooie stofjes. Voor het eerste naaiwerk had ik mijn inch-geval nodig, om gelijke naden te krijgen, en hij was zo afgesteld: ik zette een streepje op het lapje op een kwart inch afstand van de rand, en liet de naald net rechts naast het lijntje zakken (op de foto is het geen lijntje maar een stiksel), zette het voetje omlaag om het lapje ‘vast’ te houden, en schoof toen het zoomgeleidertje tegen de stof aan. Denk er aan, hoe secuurder je bent met het naaien, hoe beter alles past bij het samenstellen van de grote blokken.
Photobucket
Wil je testen of de naadbreedte goed is, dan pak je 2 lapjes van 2,5x 2,5 inch, naai ze tegen elkaar aan, strijk de naad op of open, net wat je gewend ben, en meet dan op, het lapje meet nu 2,5x 4,5 inch.
Photobucket
Meet hij meer, dan moet je de naadbreedte breder maken, meet hij minder, dan maak je de naadbreedte wat smaller.
Photobucket
De lapjes kunnen er onder, je hoeft niks vast te spelden, maar zorg wel dat het voetje het bovenliggende lapje niet vooruit duwt bij het eerste stukje, als hij tegen de hobbel van de schuine naad aankomt, of bij de laatste steken; het gebruik van een satestokje of het puntje van je tornmesje om het stofje goed door te voeren kan helpen.

Het gaat lekker, eerst de samengestelde vierkantjes op de ene uiteinde van de lichte stroken naaien, en dan de hele rits hatseflats omdraaien en niets losknippen tussen de blokjes
Photobucket
om de andere uiteinde ook te voorzien van deze blokjes. En dan zijn ze klaar, en kan je de naadjes om gaan strijken, en check je even of je ze allemaal even netjes heb gemaakt, en geen blokjes er verkeerd tegenaan heb genaaid.
Photobucket
Deze 2 jongens gaan even opnieuw, want hier word ik niet vrolijk van, ze springen er gewoon een stukje uit, keischeef!
Photobucket
duidelijk een gevolg van niet opletten. Had ik maar eerst gekeken voordat ik ze streek, want door het strijken is het draad wat strakker gekomen, het trekt als het ware in de stof, en dit maakt het wat lastiger lostornen. Maar we komen er wel, het zijn er maar 2,  kijk, zo is het goed.
Photobucket
Er blijft nu wel een kwart inch naadje over boven het puntje.
Ze gaan allemaal in het zakje, en ik mag een prachtige stof in vierkanten en daarna in driehoeken snijden,
Photobucket Photobucket
en dan nog een stof in driehoeken snijden, gelukkig gaat het allemaal goed, dat het mes niet uitschiet, of de liniaal niet wegschuift tijdens het snijden, het kan allemaal. En dan mag ik weer achter het naaimachientje, hoera, zoom zoom, roets roet, dit zijn simpele blokjes, zo lust ik er nog wel een stel!
Photobucket Photobucket
en ooh wat een prachtige stof! Ik aai, strijk, en stop ze in het zakje, en joepie, we mogen nog meer naaien, half square triangles wederom. Zijn er dames die het op deze manier doet:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=0z6o7Bh7MYg]
lijkt me erg handig. De cd-rom om deze vellen te printen is bij Quiltshop Leur te bestellen.
Photobucket Photobucket
Ik naai dichter op de lijn dan een kwart inch afstand, omdat ik liever smalle naadjes heb en de blokjes mooi vierkant kan snijden. Kijk, daar liggen ze, maar 3 vierkanten, toch maar even checken voordat ik het mes er in zet, of ik het goed heb gedaan, even gluren
Photobucket Photobucket
want dat van de vorige keer vergeet ik niet gauw meer. En dan snijden zonder de lapjes te verschuiven, je kan het blokje op een klein matje leggen die je dan in zijn geheel een kwart slag omdraait, of je gebruikt zo’n speciale draaimatje van Clover of zo.  Ik ben gewoon handig, en kan met zowel links als rechts snijden, kwestie van oefenen.
Photobucket Photobucket
Mooi op maat gesneden gaan ze in het zakje, ik geniet wederom van de combinatie.
 photo IMG_1300.jpg
en opeens zit het er al weer op, deze maandopdracht. Nog niks wijzer geworden, maar wel vrolijker van al dit moois moeten jullie weer een maand wachten.Photobucket

En willen jullie om de tijd te vullen door nóg iets leuks er naast maken? Kijk maar eens bij de BOM op de website van Ula Lenz klik op de maand, en klik daarna op het blok, om het patroon te zien te krijgen, ze komen me bekend voor, maar dat mag de pret niet drukken, ik heb de stoffen al uitgezocht, leuk om op de dinsdagavond bee te gaan maken, denk ik.

0 gedachten over “Mysterie BOM maand 2

  1. Pingback: Mysterie BOM maand 3 | De avonturen van Zipje en Zopje