Was ik toch vergeten om nog een lekker-luchtje-in-de-winter plant in het zonnetje te zetten, de bloemen ruiken heel fris naar een combinatie van citroen en honing, en de geur trekt de hele tuin door als het droog is. Zelfs vanmorgen met temperatuur net een paar graden boven het vriespunt rook ik het toen ik bij de vijver stond.
Het is de winterkamperfoelie Winter Beauty Als je er eentje wilt kopen moet je nu het tuincentrum induiken, ze zijn niet overal te koop en ze worden niet in grote hoeveelheden ingekocht, dus je moet geluk hebben.
Een kamperfoelie die als een forse struik groeit, bij ons staat hij op een plaats waar hij lekker mag groeien in zowel de breedte als de hoogte, want hoe minder je hem snoeit, hoe mooier hij groeit en bloeit.
Hij stelt weinig eisen aan de grondsoort, zolang het maar goed waterdoorlatend is en hoe meer zon hoe meer bloei van november tot zeker eind februari. Omdat het na de bloei een warrig groene struik is, staat hij tussen planten die luchtig doch mooi groeien en bloeien in voorjaar/zomer/herfst.
Bij deze plant kan je de afhangende takken wortel laten schieten, en dan heb je er weer een nieuwe plant bij, net als met de Chinese kamperfoelie Lonicera nitida die we ook in de tuin hebben (en heel onopvallend bloeit en heerlijk ruikt). Hij staat op een gortdroge plaats naast de Leyllandii haag en een andere staat naast het terras, en ze doen het er heel goed, ook perfect als bodembedekker, want als je hem zijn gang laat gaan kruipt hij de hele tuin door, elke tak die de grond raakt schiet wortel. De katten liggen er ook graag onder, heerlijk beschut tegen regen en zon. Het is gelukkig geen lastige plant om in toom te houden, gewoon eens in het jaar wegtrekken/snoeien wat niet gewenst is, en als er worteltjes bijven zitten komen daar geen nieuwe planten uit. Ze kunnen heel goed tegen vormsnoeien, doe dit uiteraard pas na de bloei.
Foto’s van April vorig jaar, ik ging eerst op de geur af en hoorde toen het struikje zoemen van de bijen
en onder de takken zag ik dit, licht groene bloemen en dikke bijen en hommels.
Deze plant is ook perfect als haagplant (klik hier voor een foto), als de buxus is afgestorven of opgegeten door de buxusmot is dit een heel goed alternatief. Een betere haagplant dan de buxus moet ik zeggen, want van deze lonicera hebben de insecten ook nog plezier, hij kan heel goed tegen droogte, hitte en arme grond, laat zich heel goed snoeien, en het ruikt nog lekker ook, wat wil je nog meer?
Het is droog, jullie snappen wel wat ik ga doen op deze mooie zaterdagmiddag.
Ken je ook de Sarcoccoca.? Ik weet niet of de spelling helemaal correct is. Is ook een groenblijver met wel een heel bijzonder heerlijk luchtje als hij bloeit. Zoek maar eens op!
Die staat ook op mijn verlanglijstje, en omdat dit een plant is die het heel goed doet in de schaduw kan ik hem goed gebruiken in de voortuin in de bak vlak bij het huis.
Dank voor je tips -heerlijk ik hou van geur in de tuin!
En poes van geurende schoenen! ?
De saracocca of id van Aukje doet het niet hier op de veengrond.
Goed weekend
groetjes, Truus uit Drenthe