Aan de wandel

Toen ik  vrijdag in de tuin aan de slag was gegaan
IMG_8210
viel mij op dat de Japanse holpijp (ik heb de grote variant) aan de wandel was gegaan, met dunne zwarte wortelstokken groeide het van de oorspronkelijke planten weg over de rand van het vijverfolie heen hup de grond in, en vlak bij de schutting zag ik her en der de mooie groene stengels omhoog komen.
IMG_8242
Ojee, ik wist dat het een woekeraar was, maar dat ze zo snel zouden groeien met het koude weer, daar had ik niet op gerekend. Voor de niet-groene-vinger-lezers die alleen maar groene vlekken op de foto’s zien want alle planten lijken op elkaar,  heb ik het hieronder iets verduidelijkt.
IMG_8198
Dat werd dus een uurtje graven, stenen verplaatsen en wroeten in de grond om alle wortelstokken te verwijderen, de katten kwamen regelmatig even kijken wat ik deed,
IMG_8244
maar waren weer net zo snel afgeleid door een vogeltje of een ritselend blad elders in de tuin.
IMG_8247
De wortelstokken richting de schutting doken helaas ook onder de houten schijf , ik heb de delen naar en van de stam af wel verwijderd, maar niet wat er onder ligt; dit komt wel zodra het leven rond de vijver uit de winterslaap is gekomen, want wie weet wat ik allemaal verstoor onder het hout.
IMG_8242
Ik heb de grote pol holpijp die in het moerasgedeelte stond (waar de rode lijn van de foto hierboven vandaan komt)  eruit gehaald (zie foto hieronder, waar het grijze lampje staat),
IMG_8250
en hier in de plaats is een lelie gekomen en het mooie Japanse bloedgras wat vuurrood verkleurd in de nazomer, hoe meer zon hoe roder. Hiervan stonden twee polletjes dichter bij de schutting onder de Buddleja, maar stond in de verdrukking. Zie hier op de foto van aug. 2016 toen de vijver net een maand oud was.
IMG_7216
De Japanse holpijp die in de vijver in een bak staat heb ik nog even met rust gelaten, de dieren in de vijver zitten nog bij te komen van de duik van Jon in het water.
IMG_8252
Hij is nog een paar keer met natte poten en natte buik binnen gekomen, hardleers manneke. En na een dag ravotten is het goed toeven op de naaikamer binnen mijn handbereik.
IMG_8179

3 gedachten over “Aan de wandel

 1. Truus

  Misschien houdt Jon ook wel van zwemmen al is het daar wat koud voor.
  Rustige zondag
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. Jeanette de Vries

  Ik wens je veel succes met je strijd. Ik heb weliswaar de kleine variant, maar na jaren nog steeds niet gewonnen. Ik heb het tuincentrum vervloekt.

 3. Auckje

  Als holpijp bamboe is, kom je er waarschijnlijk nooit meer vanaf! Zoiets als zevenblad! Succes! Je kunt er altijd antiworteldoek overheen leggen met een laag aarde erop. Je kan dan 1 jarig spul er op zaaien maar een woekerende bamboe is gewoon een drama!

Reacties zijn gesloten.