Smul, smul, het rook zo lekker in huis toen dit broodje klaar was, ik heb hem vaker gemaakt maar dan met cottage-cheese, en dan zakte het broodje altijd zo akelig in. Voor een broodbakmachine -BBM- heb ik hier de ingredienten:
Stop op deze volgorde de ingrediënten in de broodbakmix:
# 10 gr zout (verdelen over de bodem)
# 500 gr luxe witbrood meel van Soezie
# 2 gr bakpoeder (maar moeilijk te wegen dus oeps, 4 gram geworden)
# 10 gr honing, maar bij mij schoot de pot uit en werden het er 20
# 6 gr droge gist
# 10 ml olijfolie, maar ook dat werden er 20 (foei, zo wordt het nooit wat met mij)
# 170 gr droge fetakaas (dus een blok) verkruimeld
# 320 ml water
Mijn programma heeft een ingebouwde uur rust voordat het gaat kneden, om alles op temp te laten komen. Zit dit er niet in bij jouw BBM, neem dan het water op kamertemperatuur.
Op hoop van zegen de BBM aanzetten op gewoon broodbakmenu (dus niet op zoet) met korst op ‘licht’ (als het kan).
Na de eerste keer kneden mik je er bij:
# 2 grote eetlepels fijngesneden ui
# 2 grote eetlepels fijngesneden verse dille
# heel klein stukje van een teentje knoflook, heel fijn gesneden
Mijn BBM geeft alleen maar een piepje bij zoetprogramma’s, maar ik weet dat na en uur het kreng begint te kneden, en dan blijf ik in de buurt en zodra ik hoor dat-ie even stopt, dan mik ik de ui etc erbij. Na een tijdje kneed hij dan dit alles weer goed door.
Er zijn mensen die na de laatste kneding de kneedhaak uit het blik halen, maar let dan op dat je geen loszittende ringen aan je handen heb zitten, want die ben je geheid kwijt.
Zodra het brood een kwartier is afgekoeld kan je er al een stukje van snijden met het elektrisch mes, heerlijk om zo te eten, of met een likje boter. Zalig!!
Als het brood toch is mislukt, dan kan je de stukken in de gewone oven in brokjes op een plaat verdelen, en nog even doorbakken op 220ºC. Super lekker!
Ik denk, voor de dappere onder ons, dat dit ook heerlijk is als stokbrood te bakken.
Zo hoog als op de foto hieronder zal hij niet komen, dit is ons dagelijkse Waldcornbrood, die het liefst zelf het deksel omhoog duwt.
it will not get this high, but this is what our brown waldcornbread looks like, it almost pushes the lid open! the dill-bread will rise up to the edge of the tin.
It smelled heavenly in the house when the dill-onion bread was done, I made it many times before, but instead of using cottage-cheese I choose feta cheese this time, less moist, hoping the bread would rise better and stay high. I’m using a breadbakemachine, and here’s my recepy:
Put the next ingredients in the baking tin in the following order:
- 10 grams of salt
- 500 gr luxurious white bread flour (I use Soezie brand)
- 2 gr bakingpouder (but I put 4 gr in, accidently)
- 10 gr honey (oeps, 20 gr)
- 6 gr of dried yeast
- 10 ml olive oil (splash, and in went 20 ml)
- 170 gr crumbled fetacheese (coming from a big block, not the small cubes floating in water)
- 320 ml water (room temperature if your breadmaker starts with the mixingprogramme the moment you hit the ‘start’ button
And there we go, using the plain bread programme, and with the crustcolour programmed light.
After the first mixing throw in:
- 2 topped tblsp. finely chopped (by hand with knife, tastes better) onion
- 2 topped tblsp finely chopped fresh dill
- and a really very small piece of finely cut garlic (just a pinch)
Cut as soon as you can handle the bread without burning your fingers, it tastes lovely just plain or with a bit of butter.
If the breadbaking failed like not rising as it should, you can still eat it, if you break/cut it down in smaller pieces and bake it in the oven at 220ºC for as long as you think fit, I’d try it for 15 minutes, taste a piece and if it’s still not good, bake it for longer. That way you can eat a lot of this yummie bread and call it ‘no, I’m just testing the bread’.
bedankt voor het recept, ik ga het eens proberen!