kookworkshop

2 weken geleden zoiets had ik me opgegeven voor een kookworkshop, in de veronderstelling dat dit een stoomovenworkshop was (zo was me verteld). De titel van de workshop heette "Paddenstoelen met rode wijn", en ik dacht dus dat de kok paddenstoelen in de rode wijn zou marineren en dan bereiden. Wist ik veel. Bleek dus dat we in groepjes van 2 man ieder een onderdeel van een menu moesten maken, in elk onderdeel werden paddenstoelen gebruikt en tijdens het opeten van de gang kregen we dan een toepassende wijn ingeschonken door een Vinoloog. Wie mij kent weet dat de enige wijn die ik te pruimen vind dessertwijn is, hoe zoeter hoe liever, en ik was heel blij dat er ook gewoon een waterglas en een karaf met water op tafel stond. However, ik heb van een paar wijnsoorten wat gedronken (een slokje hier en een slokje daar, ik wilde namelijk niet op de terugweg alle stoepranden die op mijn weg lagen meenemen, dat staat zo slordig) en er waren er toch 2 bij die ik zelfs lekker vond! Met een meloensmaak beviel goed, alleen weet ik niet meer welke dat was; ik heb naast mij nu de lijst met wijnnamen liggen die ik geproefd heb.

De instructrice gaf iedereen de recepten en legde ons alle verschillende soorten paddenstoelen uit en hoe ze bereid moesten worden. Ik zat niet helemaal op te letten, zat te wachten tot ze bij de stoomovenkooktips aankwam, maar toen ik ze hoorde zeggen dat ze de rijst en aardappelen al in de stoomoven had gedaan en dat de vis het enige was dat hierna nog kort in de stoomoven bereid moest worden was ik lichtelijk terleurgesteld, en ik was niet de enige. Van de 6 stellen die er zaten, waren er 3 ook in de veronderstelling dat het puur om de stoomoven zou gaan. Buggers.

Ik had Evelien mee willen nemen naar de workshop, maar die lag nog in bed toen ik de deur uit ging, dus mocht ik in mijn eentje voor de laatste gang zorgen: Gemengde Paddenstoelenquiche met emmerthaler en spekjes. De instructrice/kok Marielle had de quichebodems al klaar staan in 2 vormen, dus hoefde ik enkel sjalotjes te snipperen, 5 bakjes verschillende soorten paddenstoelen schoonmaken en wat kleiner snijden, ontbijtspek in kleine stukjes snijden, dit bakken met de ui en geperste knoflookteentje, paddenstoelen heel kort (halve minuut) meebakken, paninhoud in de quichebodems stroten, hierover een mengsel van eieren, slagroom en kaas gieten en dit 20 minuten in de gewone oven doen.  Ik kreeg hulp van een 19 jarig meisje die er was om te helpen afruimen en afwassen, en toen ik haar opodracht gaf de paddenstoelen schoon te maken zei ze schaapachtig lachend dat ze niet wist hoe dit mocht, net als uien snipperen, eieren klutsen, dingen bakken, kaas raspen of weegschaal hanteren. Oh wat miste ik Evelien! Geduldig legde ik haar uit over de paddenstoelen, maar toen ze weggeroepen werd om af te ruimen, zag ik dat ik het nog dunnetjes kon overdoen. 50 gr kaas raspen, daar deed ze ongelogen een kwartier over! Ze werd door haar moeder altijd de keuken uitgestuurd als er gekookt ging worden, domme domme moeder!

In mijn volgende blogje zal ik uitwijden over wat er voor de rest gekookt werd.

0 gedachten over “kookworkshop

  1. Dita

    Wat een tegenvaller Shirley. Je mag toch veronderstellen dat er echt iets geleerd wordt over het werken met een stoomoven. Jammer, gemiste kans voor degene die het heeft georganiseerd.

  2. Adrie J.

    Dat is óók jammer! Wordt de helft al voor je gedaan, terwijl dat nu juist het gedeelte was waarvoor je ging!
    Mij lijkt het heerlijk ,zo’n stoomoven!
    Moet het nog even doen met mijn “oude” electro oven. Ik wil graag zo’n mooie brede, met een wokbrander (gas) in het midden en dan zo’n grote, bréde oven. Wat zalig, véél taarten kun je daarin bakken! Jammie!! ;-)) niet goed, wél lekker!!